E mërkurë, 12 Qershor, 2024

ZËNKAT MIDIS VËLLEZËRVE DHE MOTRAVE – TË DOBISHME

Rivaliteti i vëllezërve dhe motrave mund të rritë zhvillimin mendor dhe emocional, të rritë pjekurinë dhe të përmirësojë aftësitë shoqërore.

Siç shkruan The Guardian, këtë e ka treguar projekti kërkimor pesë-vjeçar për vëllezërit dhe motrat, i Qendrës Universitetare të Kembrixhit për Kërkime Familjare, i cili shqyrtoi zhvillimin njohës dhe shoqëror të fëmijëve midis moshës dy dhe gjashtë vjeç.

Prindërit nuk duhet të shqetësohen edhe nëse situata përkeqësohet ndërsa fëmijët rriten – për sa kohë që ata rrisin sofistikimin e tyre verbal dhe mësojnë të zgjidhin mosmarrëveshjet e tyre pa iu nënshtruar njëri-tjetrit, përcjell KDP.

“Sa më shumë debatues të jenë vëllezërit dhe motrat dhe sa më shumë të argumentojnë dhe fëmija i madh e nënshtron të voglin, aq më shumë ata mësojnë mësime komplekse rreth komunikimit dhe hollësive të gjuhës”, tha Dr Claire Hughes, libri i ri i të cilit, Kuptimi shoqëror dhe Jetët Sociale, publikohet të premten.

“Sa më shumë fëmijët të mërzisin njëri-tjetrin, aq më shumë mësojnë rreth rregullimit të emocioneve të tyre dhe se si mund të ndikojnë në emocionet e të tjerëve,” shtoi Hughes. “Sa më shumë që të mundin tjetrin në këto debate, aq më shumë mund ta motivojë atë të arrijë.”

“Sigurisht, nëse rivaliteti i vëllezërve dhe motrave del nga kontrolli, ai mund të jetë shumë negativ. Dhuna e vazhdueshme është një parashikues i fortë që fëmija agresiv do të ngacmojë bashkëmoshatarët e tyre.”

“Unë nuk dua të jem gruaja që thotë se është mirë nëse fëmijët tuaj e urrejnë njëri-tjetrin, por prindërit mund të marrin një lloj ngushëllimi, kur fëmijët e tyre po zihen, në zbulimin se ata po mësojnë aftësi dhe inteligjencë të vlefshme sociale të cilat ata do të marrë jashtë shtëpisë dhe do të zbatohet për fëmijët e tjerë “.

Judy Dunn, profesor i psikologjisë së zhvillimit në Institutin e Psikiatrisë, tha se megjithëse “nuk mund të ndihet si e tillë, rivaliteti i vëllezërve dhe motrave mund të jetë konstruktiv, duke i përgatitur ata për marrëdhënie të rëndësishme kur të jenë më të rritur”.

Dr Tina Kretschmer, bashkautore e Vëllezërve / Motrave – Miq apo Armiq? dhe profesor në King’s College në Londër, tha që prindërit nuk duhet të përpiqen të mbysin rivalitetin e fëmijëve të tyre.

“Është një pjesë e natyrshme e marrëdhënieve me vëllezërit dhe motrat dhe ka anët e saj të mira: mund t’i motivojë të zgjedhin situata të ndryshme,” tha ajo.

Por Dorothy Rowe, psikologe dhe autore e Armiku im më i dashur, Shoku im i rrezikshëm: Krijimi dhe prishja e lidhjeve vëllazërore, beson se prindërit duhet të ndërhyjnë në mosmarrëveshje për të treguar vëllezërit e motrat se ka një mënyrë më të mirë për t’u marrë me argumentet. Ajo thotë se prindërit duhet nuk duhet të mbajnë anë dhe duhet të qëndrojnë të qetë.

Të fundit