E shtunë, 24 Shkurt, 2024

ALARM NGA SHKENCËTARËT BRITANIKË: KORONAVIRUSI DO TË ZGJASË 12 MUAJ DHE DO TË KAPË 80% TË POPULLSISË

Epidemia e koronavirusit në Mbretërinë e Bashkuar do të zgjasë deri në pranverën e ardhshme dhe mund të çojë në 7.9 milion njerëz të shtruar në spital, zbulon një dokument sekret i Shëndetit Publik në Angli (PHE) për zyrtarë të lartë të Sistemit Kombëtar Shëndetësor (NHS), njoftoi The Guardian, përcjell KDP.

Dokumenti, i parë nga The Guardian, tregon se është hera e parë që shefat e shëndetit që merren me virusin të kenë pranuar se presin që virusi të qarkullojë për 12 muaj të tjerë.

Ai gjithashtu sugjeron që shefat shëndetësorë do të jenë të bllokuar me rreth 80% të britanikëve që do të infektohen me koronavirus gjatë asaj kohe.

Prof Chris Whitty, këshilltari kryesor i qeverisë britanike, më parë e ka përshkruar atë shifër si skenarin e rastit më të keq dhe sugjeroi që numri i vërtetë do të rezultonte më pak. Sidoqoftë, raporti sqaron se katër në pesë persona “pritet” të kontraktojnë virusin.

Dokumenti thotë se: “Rreth 80% e popullsisë pritet të infektohen me Covid-19 në 12 muajt e ardhshëm, dhe deri në 15% (7.9 milion njerëz) mund të kërkojnë shtrimin në spital.”

“Që publiku të dëgjojë se mund të zgjasë 12 muaj, njerëzit do të shqetësohen me të vërtetë për këtë dhe do të shqetësohen shumë për këtë”, tha Paul Hunter, një profesor i mjekësisë në Universitetin e Anglisë Lindore.

“Një vit është plotësisht i besueshëm. Por kjo shifër nuk vlerësohet ose kuptohet mirë, “shtoi Hunter, një ekspert për epidemiologjinë.

“Unë mendoj se do të zhduket në verë, në fund të qershorit, dhe do të kthehet në nëntor, në mënyrën që bën gripi i zakonshëm sezonal. Unë mendoj se do të jetë përherë e përgjithmonë, por do të bëhet më pak i rrezikshëm me kalimin e kohës, pasi ndërtohet imuniteti, “shtoi ai.

Pranimi se virusi do të vazhdojë të shkaktojë probleme edhe për një vit, duket se minon shpresat se ardhja e motit më të ngrohtë këtë verë do ta vrasë atë.

Dokumenti gjithashtu zbulon se rreth 500,000 prej 5 milion njerëzve që konsiderohen kyç sepse punojnë “në shërbime thelbësore dhe në infrastrukturë kritike” do të sëmuren në çdo kohë gjatë një kulmi muajsh të epidemisë.

Sidoqoftë, dokumenti ngre pyetje se si Britania do të vazhdojë të funksionojë normalisht, duke paralajmëruar se: “Vlerësohet se të paktën 10% e njerëzve në Mbretërinë e Bashkuar do të kenë një kollë në çdo kohë, gjatë muajve të pikut të aktivitetit Covid-19.” Sipas këshillave të rishikuara shëndetësore nga Boris Johnson, të zbuluara të enjten e kaluar, kushdo që ka një kollë duhet të izolohet për të paktën shtatë ditë.

Dokumenti gjithashtu thotë se: Shërbimi shëndetësor nuk mund të përballojë numrin e madh të personave me simptoma që duhet të testohen sepse laboratorët janë “nën presione të konsiderueshme të kërkesës”.

Tani e tutje do të testohen vetëm të sëmurët shumë seriozë që janë tashmë në spital dhe njerëzit në shtëpitë e përkujdesjes dhe burgjet ku është zbuluar koronavirusi.

Shërbimet e testimit janë nën një tendosje të tillë që edhe stafi i NHS nuk do të shtrihet, pavarësisht rolit të tyre kryesor dhe rrezikut që ata të kalojnë virusin tek pacientët.

Një figurë e lartë e NHS tha që një normë e infeksionit 80% mund të çojë në më shumë se gjysmë milion njerëz të vdesin.

Nëse shkalla e vdekshmërisë rezulton të jetë 1% – shumë ekspertë janë duke përdorur si supozimin e tyre – atëherë kjo do të nënkuptonte 531.100 vdekje. Por nëse insistimi i Whitty që norma do të jetë më afër 0.6% dëshmon i saktë, atëherë kjo do të përfshijë 318.660 njerëz të vdekur.

Ekspertët që këshillojnë qeveritë në të gjithë botën për mënyrën se si rriten epidemitë dhe përfundimisht bien, thonë se do të ketë një rritje të shpejtë të rasteve në një kulm – dhe më pas një rënie. Whitty, i cili ka parë modelimin e bërë nga Britania e Madhe dhe shkencëtarët globalë, thotë se numrat e rasteve do të rriten shpejt gjatë 10-14 javëve të ardhshme.

Kjo do të thotë një kulm rreth fundit të majit deri në mes të qershorit, kur NHS do të jetë nën një presion të madh. Strategjia e të gjitha vendeve është të vonojë atë kulm dhe ta zgjas atë për një periudhë më të gjatë kohore, në mënyrë që shërbimet shëndetësore të jenë më të afta të përballojnë. Ekziston gjithashtu mundësia që trajtimet e reja do të jenë në dispozicion deri atëherë.

Pas pikut, numrat e rasteve dhe vdekjet pritet të bien për 10 javë ose më shumë, derisa të arrijnë një nivel mjaft të ulët, i cili mund të mos jetë zero. Në muajt e verës veçanërisht, numrat e rasteve pritet të zvogëlohen, sepse njerëzit kalojnë më shumë kohë jashtë dyerve dhe ka më pak të ngjarë të kufizohen në lagjet e afërta në dhoma të vogla në një shtëpi apo zyrë me njerëz të infektuar.

Ende ekziston shqetësimi se virusi mund të rishfaqet në muajt e vjeshtës ose dimrit, që do të thotë se planifikimi për një afat të gjatë do të jetë i nevojshëm. Derisa të zhvillohet një vaksinë, mbase në 18 muaj, planifikuesit e shëndetit nuk mund të jenë të sigurt se mund të mbrojnë njerëzit nga sëmundja.

Të fundit