E mërkurë, 28 Shkurt, 2024

A MUNDET IMUNITETI I TUFËS REALISHT TË NA MBROJË NGA CORONAVIRUSI?

  • Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar po synon të arrijë imunitetin e tufave si një mënyrë për të trajtuar COVID-19.
  • Imuniteti i tufës do të thotë njerëz të mjaftueshëm që kanë imunitet ndaj një sëmundjeje nga e cila janë shëruar, për ta ndaluar përhapjen e saj.

 

Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar kohët e fundit miratoi fazën e dytë të përgjigjes ndaj pandemisë COVID-19: “vonesa”. Sipas gazetarit të ITV Robert Peston, strategjia e qeverisë për të minimizuar ndikimin e COVID-19 “është të lejojë që virusi të kalojë në të gjithë popullsinë, në mënyrë që ne të fitojmë imunitet në tufë, por me një shpejtësi shumë të vonuar, në mënyrë që ata që vuajnë më shumë simptomat akute janë në gjendje të marrin ndihmën mjekësore që ju nevojiten, dhe të tilla që shërbimi shëndetësor të mos mposhtet dhe shtypet nga numri i madh i rasteve që duhet të trajtojë në çdo kohë ”. Kjo duket si një strategji e shëndoshë, por cili është saktësisht imuniteti i tufës dhe a mund të përdoret për të luftuar COVID-19?

Trupat tanë luftojnë sëmundjet infektive përmes veprimeve të sistemit tonë imunitar. Kur shërohemi, ne shpesh mbajmë një kujtesë imunologjike të sëmundjes që na mundëson të luftojmë të njëjtën sëmundje në të ardhmen. Kështu funksionojnë vaksinat, duke krijuar këtë memorie imune pa kërkuar sëmundje me sëmundjen.

Nëse keni një sëmundje të re, siç është COVID-19, për të cilën nuk ka vaksinë dhe askush në vend nuk është infektuar ndonjëherë, sëmundja do të përhapet në të gjithë popullsinë. Por nëse mjaft njerëz zhvillojnë një memorie imuniteti, atëherë sëmundja do të ndalojë përhapjen, edhe nëse disa nga popullsia nuk janë imunë. Ky është imuniteti i tufës, dhe është një mënyrë shumë efektive për të mbrojtur tërë popullatën kundër sëmundjeve infektive.

Por imuniteti i tufës zakonisht shihet vetëm si një strategji parandaluese në programet e vaksinimit. Nëse nuk kemi një vaksinë – siç nuk duam për COVID-19 – arritja e imunitetit të tufës do të kërkonte një pjesë të konsiderueshme të popullatës të infektohej dhe të shërohej nga COVID-19. Pra, çfarë do të thotë kjo për përhapjen e sëmundjes në Britani të Madhe?

Përqindja e popullsisë që duhet të jetë imun për të mundësuar imunitetin e tufës varet nga ajo se sa e transmetueshme është një sëmundje. Kjo matet me termin R0, që është sa infeksione të reja do të gjenerojë secili rast. Për COVID-19, R0 vlerësohet të jetë 3.28, megjithëse studimet janë ende në vazhdim dhe ky numër ndoshta do të ndryshojë. Kjo do të thotë që për imunitetin e tufave, rreth 70% e popullsisë në Mbretërinë e Bashkuar do të duhet të jenë imun ndaj COVID-19.

Arritja e imunitetit të tufave do të kërkonte mbi 47 milion njerëz të infektoheshin në MB. Vlerësimet e tanishme janë që COVID-19 ka një shkallë të vdekshmërisë prej 2,3% dhe një normë 19% të sëmundjes së rëndë. Kjo do të thotë që arritja e imunitetit të tufës ndaj COVID-19 në Mbretërinë e Bashkuar mund të rezultojë në vdekjen e më shumë një milion njerëzve me tetë milion infeksione të tjera të rënda që kërkojnë kujdes kritik.

Vonesa si një strategji e shëndetit publik

Sidoqoftë, nuk është e qartë se sa prej këtij diskutimi të imunitetit të tufave – siç është propozuar nga David Halpern, shefi ekzekutiv i Ekipit të Sjelljeve të Brendshme dhe më vonë i bloguar nga Robert Peston – është politika aktuale e qeverisë.

Gjithashtu, koncepti siç u diskutua nuk është thjesht të lejohet që sëmundja të zhvillojë rrjedhën e saj nëpër popullatë, por të ngadalësojë përhapjen e saj dhe të mbrojë ata më të prekur nga sëmundje të rënda.

Ngadalësimi i përhapjes së COVID-19 është një strategji premtuese, veçanërisht kur kombinohet me masa të zgjeruara për të mbrojtur të moshuarit dhe ata me kushte themelore shëndetësore. Duke ngadalësuar përhapjen e sëmundjes, mjekësia mund të ketë më shumë kohë për t’u përgatitur, mund të jemi në gjendje të zhvillojmë trajtime ose vaksina dhe do të jemi më afër verës, kur kemi incidenca më të ulëta të sëmundjeve të tjera që rëndojnë shëndetësinë, si rastet e gripit.

Një strategji e vonesës kur kombinohet me mbikëqyrjen dhe kontrollin, siç rekomandohet nga OBSH, mund të jetë shumë e efektshme në luftën kundër përhapjes së COVID-19. Megjithatë, nëse ngadalësojmë përhapjen e virusit, por mbështetemi në imunitetin e tufës për të mbrojtur njerëzit më të prekshëm, do të na duheshin akoma 47 milion njerëz për t’u infektuar.

Edhe nëse arrijmë të mbrojmë njerëzit më të prekshëm (megjithëse nuk diskutohet se si do të bëhet kjo ose për sa kohë) niveli i vdekshmërisë për pjesën tjetër të shëndetshme të popullatës mund të jetë akoma 0,5% ose më e lartë. Kjo do të thotë që edhe në këtë skenar të “pak më të mirë” të pamundur do të vazhdojmë të shohim më shumë se 236,000 vdekje.

Ne mund dhe duhet të bëjmë më mirë se kaq. Kina po kontrollon me shpejtësi përhapjen e COVID-19 pa kërkuar imunitet të tufës (vetëm 0.0056% e popullsisë së saj është infektuar). Të presësh imunitetin e tufës ndaj COVID-19 për tu zhvilluar në Britani të Madhe duke lejuar që virusi “të kalojë nëpër komunitet” nuk është një strategji e mirë e shëndetit publik.

Marrë nga World Economic Forum. Përkthyer nga KDP 

Të fundit