E hënë, 22 Korrik, 2024

SI TA MENAXHONI FRIKËN NGA KORONAIRUSI?

Coronavirus! Po, është një situatë e rëndë, dhe po, meriton vigjilencën dhe vëmendjen tuaj. Por shpërndarja e vazhdueshme e informacionit, masat paraprake dhe paralajmërimet, pavarësisht nëse është drejtpërdrejt nga CDC apo ndonjë postim i recirkuluar, me burim të dyshimtë në Facebook, mund të marrë ndikojë në shëndetin tuaj mendor. Kur bëhet kujdesi i tepërt? Kur qëndrimi i informuar tejkalon linjën, pra, në shumë informacion? KDP ju sjell më poshtë artikullin e CNN në këtë temë.

Lajmi i mirë është se ka një medium të lumtur midis injorimit me dashje të historisë më të madhe në botë tani, dhe kalimit të një paniku të plotë. Këtu janë disa këshilla. Mendoni se si larja e duarve dhe distanca sociale, por për trurin tuaj.

Paraqitni burimet e informacionit tuaj

“Ka një ton informacioni atje. Duhet përcaktuar se cilat informacione janë të sakta”, thotë Lynn Bufka, Drejtor Ekzekutiv i Asociuar për Kërkime dhe Politika në Shoqatën Psikologjike Amerikane. Ajo sugjeron të kontrolloni marrjen tuaj përmes hapave të mëposhtëm:
Gjeni disa burime që ju besoni dhe rrinë me ta. Zgjidhni një burim kombëtar ose ndërkombëtar si CDC, dhe një burim tjetër lokal apo kombëtar, në mënyrë që të mund të dini se çfarë po ndodh në komunitetin tuaj.

Kufizoni frekuencën e azhurnimeve tuaja. Gjërat mund të ndryshojnë me shpejtësi, por kjo nuk do të thotë që ju duhet të vareni nga çdo azhurnim. Mendoni në këtë mënyrë: Nëse një tornado vjen në rrugën tuaj, ju keni nevojë për informacion sa më shpejt të jetë e mundur. Koronavirusi nuk është një tornado. Kjo mund të nënkuptojë paaftësi të njoftimeve të vazhdueshme nga faqet e lajmeve ose media sociale.

Dije kur të ecësh larg. “Përpiquni të mësoheni të mos dini gjithçka, dhe të ndjeheni mirë me pasigurinë,” thotë Bufka. Ajo rekomandon heqjen e telefonit nga duart në mënyrë që të mos jeni në tundim ta kontrolloni. Bufka thotë se e lë telefonin e saj në një stacion karikimi kur të kthehet në shtëpi, kështu që nuk është vazhdimisht me të, duke u bërë thirrje për informacione të reja.

Praktikoni vetë disiplinën e mediave sociale. Jo, nuk është e thjeshtë të kufizosh kohën në mediat sociale. Por shanset janë, zhurma e informacionit dhe komenteve që merrni nga miqtë dhe të njohurit në ushqimin tuaj në Facebook është më e vazhdueshme sesa azhurnimet aktuale nga lajmet ose organizatat shëndetësore. Bufka rekomandon të çinstaloni aplikacionet e mediave sociale, kështu që është më e vështirë të arrini në përmbajtje, ose të përdorni mjete për të kufizuar lëvizjen tuaj pa qëllim.

Emërtoni frikën tuaj

A mendoni se do të kapni koronavirusin dhe do të vdisni? “Frika nga vdekja futet në një nga frikën tonë ekzistenciale”, thotë Bufka. “Por ju duhet të mendoni se cila është frika juaj dhe sa realiste është ajo.”Konsideroni rrezikun tuaj personal dhe sa ka të ngjarë që ju në fakt të kontaktoni virusin”.
Dhe, edhe nëse frika juaj më e madhe është realizuar dhe ju ose dikush i afërt sëmuret, ndoshta nuk keni menduar vërtet për atë që vjen më pas. Po, ju mund të keni nevojë për trajtim. Por, sipas të gjitha gjasave, shpresa ende nuk është e humbur. “Ne kemi tendencë të mbivlerësojmë mundësinë e ndodhjes së diçkaje, dhe ne priremi të nënvlerësojmë aftësinë tonë për t’u marrë me të”, thotë Bufka.
Sigurisht, ju mund të keni frikë të tjerë, më praktikë. “Disa njerëz mund të shqetësohen për atë që do të ndodhte nëse do të zhvendoseshin në karantinë, ose nëse nuk janë në gjendje të punojnë. Ata po pyesin nëse do të kishin qasje në sende ushqimore ose përkujdesje për fëmijët,” thotë Bufka. “Përsëri, njerëzit kanë aftësi më të mëdha për të menaxhuar vështirësitë sesa mendojnë se e bëjnë. Mendoni për një plan. Shqyrtoni opsionet nëse nuk mund të bëni detyra në tel. Keni kursime? A keni mbështetje?” Të jesh i përgatitur për frikën tuaj do t’ju ndihmojë t’i mbani ato në shkallë.

Mendoni jashtë vetes

Meqenëse veprimi mund të qetësojë ankthin tonë, ju mund të dëshironi të merrni parasysh atë që mund të bëni për të ndihmuar të tjerët që mund të preken më shumë nga shpërthimi sesa ju. Punonjësit e shërbimit, punonjësit e mjekësisë, punëtorët dhe njerëzit në restorant ose industri argëtuese mund të kenë paralajmëruar jetesën e tyre ose duhet të vendosin veten në rrezik joproporcional. “Do të jetë e rëndësishme për ne si komunitete të mendojmë se si t’i mbështesin këta individë, jeta e të cilëve mund të prishet”, thotë Bufka.
Në fund të fundit, shumica e masave paraprake të vendosura për të ndihmuar në bllokimin e përhapjes së virusit nuk janë vetëm për ju, si një individ. Ata synojnë të mbajnë të sigurta tërë komunitetet dhe demografinë e cenueshme. Bërja e njëjtë me kohën dhe kujdesin tuaj mund t’ju fuqizojë të shihni efektet e vërteta të situatës, në vend se frikën tuaj abstrakte.

Kushtojini vëmendje nevojave tuaja themelore

Me pak fjalë, mos u shqetësoni aq shumë duke menduar për koronavirusin sa të harroni praktikat thelbësore, të shëndetshme që ndikojnë në mirëqenien tuaj çdo ditë. “Në kohë stresi, ne priremi të minimizojmë rëndësinë e nevojës që t’i kushtojmë më shumë vëmendje vetes tonë”, thotë Bufka.

Andaj, sigurohuni që të keni:

  • Gjum adekuat
  • Ushqim të duhur
  • Dalja jashtë shtëpisë sa më shpesh (jo në hapësira ku ka shumë njerëz)
  • Angazhim dhe aktivitet të rregullt fizik

Praktikimi i mendjes, meditimit, jogës ose formave të tjera të vetë-kujdesit gjithashtu mund t’ju ndihmojnë t’ju përqendroni në rutinat dhe vetëdijen, dhe ta mbani mendjen tuaj të mos endet në errësirë dhe ndonjëherë iracionale të panjohur.

Të fundit