E martë, 27 Shkurt, 2024

COVID 19: ÇFARË MUND TË MËSOJË BOTA NGA ITALIA?

Rasti i parë i COVID-19, sëmundja e shkaktuar nga virusi SARS-CoV-2 i identifikuar rishtazi, u shfaq në Itali në 30 Janar: një çift turistësh kinezë që vinin nga Wuhan përmes Pekinit u pranuan në Spitalin Spallanzani në Romë, shumë të specializuar në sëmundjet infektive.

Në të njëjtën ditë, Ministri i Shëndetësisë Roberto Speranza njoftoi një embargo të trafikut ajror për fluturimet që vijnë në Itali nga çdo qytet kinez, përfshirë rajonet autonome të Hong Kong dhe Macau, në një përpjekje për të bllokuar përhapjen e infeksionit. Në ditët pas shtrimit në spital të çiftit kinez në Romë, disa raste të reja u zbuluan në një grup italianësh që ishin riatdhesuar nga rajoni i Wuhan. Ekspertët filluan të psherëtijnë në lehtësim pasi të gjitha rastet vinin nga jashtë dhe asnjë ngjitje lokale nuk dukej të shfaqej.

Alarmi në mes të natës

Atëherë, krejt befas, në 20 shkurt në mesnatë, Këshilltari për Mirëqenie në Lombardi, Giulio Gallera, njoftoi se Mattia, një italian 38-vjeçar nga qyteti i vogël Codogno, në Lombardi, ishte shtruar në spital për një rast të rëndë të atipik pneumonia dhe testuar pozitiv për virusin SARS-CoV-2. Ai nuk kishte udhëtuar në Kinë dhe as kishte pasur ndonjë kontakt me njerëz që vinin nga Azia. Ai u testua vetëm sepse një anesteziolog i ri, i përballur me përkeqësimin e gjendjes së pacientit, theu protokollin dhe kërkoi leje për të testuar një pacient pa faktorë rreziku të dukshëm. Codogno ishte në fokus të një shpërthimi lokal të sëmundjes: raste të reja u identifikuan ditët në vijim dhe e gjithë zona u vu nën karantinë të rreptë për dy javë. Mjerisht, ishte tepër vonë. Që nga 12 Marsi, Italia numëron 15.111 raste zyrtare, 1.016 vdekje dhe 1,258 pacientë të rikuperuar. I gjithë vendi është në mbyllje. Qytetet si Milano dhe Bergamo, në Lombardi, po përballen me një rritje eksponenciale të njerëzve të shtruar në spital me COVID-19. Shkollat, universitetet dhe shumica e dyqaneve janë të mbyllura (të gjitha përveç atyre që shesin mallra bazë si ushqim, drogë, elektronikë dhe depo) dhe Sistemi Kombëtar i Shëndetit po përpiqet të përballojë përmbytjen e pacientëve që kanë nevojë për mbështetje të ventilimit. Roberto Cosentini, shef i Departamentit të Emergjencave në Spitalin Papa Gjoni XXIII në Bergamo, një nga qytetet më të prekur, ka jetuar në spital për tre javët e fundit: “Është si një valë”, thotë ai. “Tani kemi rreth 60-80 pacientë të rinj COVID-19 në ditë që vijnë në urgjencë. Shumica e tyre janë në kushte të rënda dhe ata mbërrijnë të gjithë mes 4 dhe 6 pasdite. Mësuam se shqetësimi i frymëmarrjes përkeqësohet në fund të pasdites dhe tani e dimë se do të duhet të merremi me shumicën e rasteve të rënda që shfaqen njëra pas tjetrës në një kohë të shkurtër, çdo ditë. ” Por Italia mësoi nga përvoja kineze: Ekspertët italianë shikuan menaxhimin e krizës së Wuhan dhe Ministri i Jashtëm Luigi Di Maio kërkoi nga homologu i tij kinez Wang Yi ndihmë për furnizimet. Vende të tjera në Evropë po shikojnë Italinë në mënyrë që të përgatiten për SARS-CoV-2.

Rregullimi i strategjisë së testimit

“Ekziston një debat i madh në lidhje me mënyrën se si ne testojmë për virusin SARS-CoV-2,” shpjegon Giovanni Maga, drejtore e Institutit të Gjenetikës Molekulare të Këshillit Kombëtar të Kërkimeve Italiane në Pavia, në Lombardi. “Shumë vende testojnë vetëm njerëzit me simptoma. Në fillim të krizës, ne vendosëm të testojmë të gjithë ata që kanë qenë në kontakt me një person të infektuar me virus dhe kjo është ajo që rekomandon edhe OBSH. Por, në afat të gjatë u bë e pamundur dhe tani ne testojmë vetëm njerëzit simptomatikë me dëmtim të rëndë. ” Sidoqoftë, kjo e bën analizën e tendencave të epidemisë mjaft sfiduese: “Nëse provoni të gjithë, do të gjeni raste më pozitive, me simptoma të buta,” thotë Maga. Strategjia për testimin mund të ndikojë shumë në pjesën e dukshme të epidemisë: “Sipas shumë epidemiologëve, vendet e tjera mund të jenë në të njëjtën situatë siç ishte Italia disa javë më parë,” vazhdon Maga. “Por pasi ata nuk i kontrollojnë njerëzit asimptomatikë, ata thjesht nuk e dinë atë.” Zgjedhja e strategjive të testimit është thelbësore për gatishmërinë. “Ka të mirat dhe të këqijat për çdo zgjedhje, por ajo që është e rëndësishme është të përpiqemi të jemi sa më konsistentë në kriteret që nga fillimi i shpërthimit,” thotë ai.

Njësi të kujdesit intensiv nën një tendosje të paparë

Përhapja e COVID-19 është një test stresi për shërbimet shëndetësore. Shërbimi Shëndetësor i Italisë, i cili siguron mbulim universal për të gjithë popullsinë, është kombëtar, por organizata u shpërndahet autoriteteve shëndetësore rajonale. Kur kriza u bë e dukshme, Qeveria rimori kontrollin e vendimeve vendimtare, siç është koordinimi i disponueshmërisë së njësisë së kujdesit intensiv. Antonio Pesenti, koordinatori i rrjetit ICU në Lombardi dhe Shefi i Njësisë së Krizave shpjegon se si Italia po përpiqet të përballojë situatën. “Që në ditët e para të shpërthimit, ne kemi krijuar një protokoll për transferimin e pacientëve që kanë nevojë për ICU për sëmundje jo COVID-19 në rajone në Italinë Qendrore dhe Jugore duke përdorur sistemin CROSS për Mbrojtjen Civile. Ne preferojmë të mos transferojmë pacientë COVID-19 sepse kërkojnë izolim të veçantë. ” Italia ka rreth 6,000 shtretër për kujdesin intensiv, të cilat qeveria planifikon të rritë në 9,000 në javët e ardhshme, pjesërisht duke riparuar dhomat e operimit të përdorura për operacione me zgjedhje. Sipas Pesenti, kërkesa e parashikuar e shtretërve të ICU është deri në dhjetë herë në dispozicion të tanishëm: “Numri i pacientëve të shtruar në spital që pritet deri më 26 Mars, në dy javë, është 18,000 pikërisht në Lombardi. Midis 2,700 dhe 3,200 do të kërkohet kujdes intensiv. ”

Përvoja kineze me kujdes të ndërmjetëm

Për tu përballur me një cunami të tillë, Italia po mëson nga Kina. Njësitë e kujdesit të ndërmjetëm do të hapen si në spitale, ashtu edhe në zona të tjera, siç janë pavionet e ekspozitës në Bergamo dhe në Panairin e Milanos. Ato do të pajisen me ventilurs që vijnë nga Kina dhe me helmeta speciale për të lehtësuar mbështetjen jo-invazive të ventilimit që duket se është shumë e dobishme për pacientët që mund të qëndrojnë pa ventilim invaziv. “Ne kemi nevojë për mjete të tilla sepse 33 përqind e njerëzve në kujdes intensiv janë nga 50 deri në 64 vjeç: ata janë njerëz të aftë që nuk kanë kushte para-ekzistuese. Nëse i vendosim në ventilim invaziv, ata zënë një njësi të kujdesit intensiv për dy-tre javë, ”thotë Pesenti. “Çdo alternativë është e dobishme për të lehtësuar ICU-të.” Mjekët gjithashtu duhej të merreshin me çështje etike. Kolegji Italian i Anestezisë, Analgjezisë, Ringjalljes dhe Kujdesit Intensiv (SIAARTI) publikoi udhëzime për treshtim në rastet e mungesave të ventilatorit, në mënyrë që të lehtësojë procesin e vendimmarrjes në një situatë kritike. Autorët zgjodhën “kriteret më të përhapura në lidhje me drejtësinë shpërndarëse dhe shpërndarjen e duhur të burimeve të kufizuara shëndetësore” për të nxjerrë rekomandimet e tyre. “I informuar nga parimi i maksimizimit të përfitimeve për numrin më të madh, kriteret e alokimit duhet të garantojnë që ata pacientë me shansin më të lartë të suksesit terapeutik do të mbajnë qasjen në kujdesin intensiv,” thuhet në dokument.

Epidemiologjia dhe mbledhja e të dhënave

Kthesat epidemiologjike janë parashikimi i ri i motit për qytetarin në karantinë. Dhe krijuesit e politikave mbështeten tek ata që të vendosin politika të reja për kontrollin. “Modelet parashikuese në dispozicion bazohen në të dhënat që kemi marrë nga Kina” shpjegon Paolo Vineis, një epidemiolog italian me qendër në Imperial College në Londër, i cili është duke u këshilluar për komitetin shkencor që mbështet qeverinë italiane në procesin e vendimmarrjes. “Ata përdorin kryesisht modelin SIR, i cili përbëhet nga tre ndarje: S për numrin e të prekurve, I për numrin e infektivëve dhe R për numrin e rikuperuar (ose imunitar). Çdonjëri prej këtyre ndarjeve mund të ndryshojë gjatë epidemisë, për shkak të zhvillimit lokal. Kjo është arsyeja pse mbledhja e të dhënave është jashtëzakonisht e rëndësishme për modelimin. ” Italia duhej të përballohej me një sfidë për shkak të natyrës rajonale të sistemit të saj shëndetësor: rajone të ndryshme të përdorura për të mbledhur të dhëna në mënyra të ndryshme, duke përdorur modele të ndryshme. Rajone si Lombardia, që ishin të mposhtur nga epidemia, kishin probleme në ushqimin e bazave të të dhënave me të gjitha detajet, si comorbidities. “Analiza epidemiologjike duhet të jetë e centralizuar dhe të mbështetet siç duhet për të ndihmuar vendimmarrësit” thotë Vineis.

Pse është e vështirë të kesh një masë të besueshme të vdekshmërisë

Në shikim të parë, vdekshmëria nga COVID-19 në Itali duket të jetë shumë më e lartë se sa ishte në Kinë, por sipas ekspertëve, kjo ka të ngjarë për shkak të një kombinimi të disa faktorëve, duke filluar nga strategjia e testimit deri në epokën e përparuar dhe komorbiditetet e shumicës së pacientëve: “Mosha mesatare e pacientëve të ndjerë është mbi 80 vjet, por kur shikoni të dhënat e shtresuara në moshë, letariteti është shumë i ngjashëm me Kinën”, shpjegon Giovanni Rezza, epidemiolog dhe Drejtor i Departamentit të Sëmundjeve Infektive në Lartë Instituti i Shëndetit në Romë, i cili bën pjesë në komitetin shkencor duke këshilluar qeverinë italiane. Bazuar në analizën e shënimeve mjekësore, 100 pacientët e parë të vdekur kishin mesatarisht 2.5 sëmundje shoqëruese. Akoma, në sistemin italian ata llogariten viktima të COVID-19. Një faktor tjetër konfuz është strategjia e testimit, e cila ishte përqendruar te njerëzit me simptoma serioze, me vlerë të shtruar në spital. Ata që kishin simptoma të buta u rekomanduan të qëndronin në shtëpi, por nuk u testuan sistematikisht për SARS-CoV-2. “Kjo ka gjasë që e ka mbajtur emëruesin shumë të ulët,” shpjegon Rezza.

Ilaçe të reja janë duke u testuar

Mjekët italianë ndoqën sugjerimet nga Kina gjithashtu në lidhje me përdorimin e ilaçeve antivirale që janë testuar tashmë gjatë epidemisë SARS, por gjithashtu po punojnë në mënyrë aktive për prova të reja klinike. Një gjykim klinik i fazës III me remdesivir, një ilaç antiviral hetues që po zhvillohet nga Gilead Sciences për trajtimin e Ebola, është duke u realizuar te pacientët e rekrutuar në spitalet kryesore si Spitali Spallanzani në Romë, Poliklinika Pavia, Spitalet Universitare Parma dhe Parma dhe Spitali Universitar Sacco në Milano. Ilaçi ende nuk është aprovuar për asnjë indikacion në nivel global, por është siguruar për përdorim të rrallë. Administrata e Ushqimit dhe Barnave e Sh.B.A. (FDA) dha autorizimin e ri hulumtues të ilaçeve për ta studiuar atë në shkurt të vitit 2020. Të njëjtat spitale do të përfshihen në gjyq duke përdorur kombinimin antiviral lopinavir / ritonavir si trajtim COVID-19. Paolo Ascierto, nga Instituti i Kancerit Fondazione Pascale në Napoli, njoftoi më 10 mars se kishte vëzhguar rezultate të mira në dy pacientë shumë kritikë që marrin tocilizumab, një antitrup monoklonal i përdorur në artritin reumatoid që vepron në citokinë IL6 dhe në proteinat pikante të virusit. Ilaçi përdoret gjithashtu për të zvogëluar efektet anësore të rënda në kemoterapitë. Pas këtij raporti anekdotik, është duke u planifikuar një provë e duhur klinike.

Mjekët e përgjithshëm dhe sëmundjet e tjera

Mjekët e përgjithshëm janë goditur shumë, duke vepruar si rresht i parë që u kërkohet të identifikojnë pacientët me simptoma që sugjerojnë COVID-19. Dhe ata po paguajnë një çmim të lartë për mungesën e trajnimit, mjetet e duhura dhe një plan të duhur. Filippo Anelli, presidenti i Federatës Kombëtare të Urdhrave të Mjekëve dhe Stomatologëve (FNOMCeO) i dërgoi një letër kryeministrit Giuseppe Conte duke kërkuar leje për të ndaluar të gjitha aktivitetet shëndetësore ambulatore. “Deri në 11 Mars, 50 mjekë u infektuan nga virusi dhe tre prej tyre vdiqën,” shkroi ai. Mjekët e përgjithshëm përballen me mungesën e mjeteve mbrojtëse si doreza, maska ​​dhe pastrime të disponueshme. Dhe, edhe kur i kanë ato, ata nuk janë të trajnuar për të menaxhuar siç duhet rrobat dhe mjetet e infektuara potencialisht, u ankua Claudio Cricelli, president i Shoqatës Italiane të Praktikës së Përgjithshme (SIMG). Që nga fundi i shkurtit, spitalet në veri të Italisë janë riorganizuar. Shumica e tyre kanë zona të veçanta për pacientët COVID-19. Në Milano, disa spitale janë duke punuar si “qendra” për të mbledhur pacientë me të njëjtën sëmundje. Shumica e klinikave ambulantë kanë qenë të mbyllura dhe vizitat jo-urgjente janë shtyrë, për të bërë në dispozicion spitalistët për rastet më të rënda. Kjo ishte një strategji e mirë për të rritur disponueshmërinë në repartet e spitaleve por një ngarkesë shumë sfiduese dhe stresuese në praktikën e përgjithshme. Protokollet për pacientët me simptoma të ngjashme me gripin janë krijuar nga Autoritetet Shëndetësore. Vlerësimi i parë bëhet përmes telefonit ose postës elektronike. Në rast të simptomave që sugjerojnë një infeksion të mundshëm COVID-19, pacienti ftohet të qëndrojë në shtëpi, i izoluar nga pjesa tjetër e familjes. GP monitoron evolucionin e simptomave duke shmangur sa më shumë kontaktet e drejtpërdrejta me këta pacientë. Në rast të shqetësimit të frymëmarrjes, është vendosur një numër i linjës speciale për të dërguar një ekip që mund ta transferojë pacientin në spital. “Kjo është mënyra e vetme për të garantuar një kujdes të duhur për pacientët me sëmundje të tjera”, thotë Cricelli.

PTSD dhe sëmundjet psikiatrike

Një bllokim si ai që po përjeton Italia, së bashku me fluksin e vazhdueshëm të lajmeve mbi rreziqet e epidemisë, nuk janë pa efekt për pacientët në psikiatëri. Më 26 shkurt, revista britanike Lancet publikoi një punim nga Samatha Brooks dhe kolegëve nga King’s College në Londër, duke shqyrtuar studimet mbi efektet psikologjike të karantinës dhe si ta zvogëlojë atë. “Studimet më të rishikuara raportuan efekte negative psikologjike, përfshirë simptomat e stresit post-traumatik, konfuzionin dhe zemërimin. Stresorët përfshijnë kohëzgjatjen më të gjatë të karantinës, frikën e infeksionit, zhgënjimin, mërzitjen, furnizime joadekuate, informacion të papërshtatshëm, humbje financiare dhe stigmë”, shton studimi. “Disa studiues kanë sugjeruar efekte afatgjata. Në situatat kur karantina vlerësohet e domosdoshme, zyrtarët duhet të karantinojnë individët jo më gjatë seç kërkohet, të sigurojnë një arsyetim të qartë për karantinën dhe informacionin rreth protokolleve, dhe të sigurojnë furnizime të mjaftueshme. Ankesat ndaj altruizmit duke kujtuar publikun për përfitimet e karantinës për shoqërinë më të gjerë mund të jenë të favorshme. ” Enrico Zanalda, president i Shoqatës Italiane të Psikiatrisë (SIP) konfirmon: “Pacientët me depresion dhe OCD kanë tendencë të përkeqësimit”, thotë ai. “Dhe niveli i përgjithshëm i ankthit është shumë i lartë.” Fëmijët dhe adoleshentët janë veçanërisht të rrezikuar nga çrregullimi i stresit post-traumatik, sipas rishikimit. “Një planifikim i duhur për mbështetje psikiatrike dhe për diagnostikimin e PTSD është i nevojshëm.”

Ndikimi në onkologji

Kur bllokimi ishte shtrirë në të gjithë vendin, shoqata e onkologëve mjekësorë (AIOM, Associazione Italiana di Oncologia Medica) publikoi një deklaratë ku fton specialistë të rigjenerojnë të gjitha aktivitetet “jo urgjente”. “Arsyeja është të sigurohemi që repartet e onkologjisë, veçanërisht në spitalet e përgjithshme që po trajtojnë edhe pacientët me efekt pozitiv COVID-19, mund të respektojnë të gjitha procedurat e sigurisë, përfshirë distancimin shoqëror, për pacientët me kancer që trajtohen ose mund të kenë nevojë të fillojnë një trajtim i ri”, shpjegon nënkryetari i AIOM Saverio Cinieri, i cili është bashkë-drejtor i Institutit Evropian të Onkologjisë (IEO) të Milanit. AIOM rekomandoi të kontaktohen pacientët përmes telefonit ose postës elektronike, për të verifikuar se cilët pacientë mund të kenë nevojë të vizitohen, dhe po zhvillon një aplikacion që duhet të lehtësojë konsultimet me video.

 

Përktheu dhe përshtati: KDP 

Marrë nga UNIVADIS

 

Të fundit