E martë, 27 Shkurt, 2024

Thaçi dhe Kurti pajtohen t’i vazhdojnë takimet

Thaçi dhe Kurti nisin takimet me një mori temash

Presidenti i Kosovës, Hashim Thaçi dhe kryeministri Albin Kurti kanë zhvilluar takimin e parë të punës, që kur Kuvendi i Kosovës ka zgjedhur qeverinë e re, më 3 shkurt të këtij viti. Të dy liderët e institucioneve të Kosovës thanë se janë marrë vesh që t’i vazhdojnë takimet në kuadër të harmonizimit të qëndrimeve dhe pozicionit të Kosovës në politikën e jashtme, me theks të veçantë në dialogun me Serbinë.

Thaçi tha se pret që qeveria do të merr vendime të shpejta dhe të qarta për t’i hapur rrugë angazhimt të përbashkët në dialogun Kosovë – Serbi.

“Unë pres në ditët e ardhshme t’i drejtohem Kuvendit të Kosovës dhe do të prezantoj opinionet dhe qëndrimin tim. Takimi në Uashington ka qenë një takim që i hap perspektivë arritjes së një marrëveshje përfundimtare me njohje reciproke mes Kosovës dhe Serbisë dhe qeveria do të ë merr vendime të shpejta dhe të qarta dhe të hap rrugë në angazhim të përbashkët të gjithë spektrit politik. Në tavolinë do të jemi të bashkuar si Kosovë me një qëndrim”, tha Thaçi.

Ndërkohë, kryeministri Kurti tha se me presidentin Thaçi kanë diskutuar shumë tema, por përveç dakordimit që t’i vazhdojnë bisedimet, ende nuk ka ndonjë harmonizim qëndrimesh për ndonjë çështje të caktuar.

Komuniteti ndërkombëtar është duke bërë presion mbi Kosovën që të vazhdojë dialogun me Serbinë.

Por, paraprakisht nga Prishtina zyrtare është kërkuar që të shfuqizojë tarifën doganore ndaj mallrave serbe, të cilën e kishte vendosur Qeveria e kaluar e Kosovës, në nëntor të vitit 2018, dhe e cila po shihet si pengesë për vazhdimin e bisedimeve paqësore.

Presidenti Thaçi ka kërkuar që qeveria urgjentisht të heqë taksën, por kryeministri Kurti ka paraqitur një plan të heqjes graduale të saj.

Të fundit