E diel, 14 Prill, 2024

ZORAN ZAEV: NUK FRIKËSOHEM NGA ASKUSH, NUK DO TË NDODHË NDRYSHIMI I PUSHTETIT

Ndryshimi i pushtetit nuk do të ndodhë, por jo për shkak të kërcënimeve. Këtë e ka deklaruar kryeministri Zoran Zaev në një intervistë për DW, përcjell KDP.

Ai ka thënë se nuk u frikësohet kërcënimeve të opozitës VMRO-DPMNE se pasi të ndërrohet pushteti do të përfundojë në burg.

“Familja Zaev ka marrë kërcënime e kërcënime nga të gjitha regjimet, kështu që ky është një dhe një kërcënim nga një rregjim i ri, në ardhje.”

“Unë bëra një premtim që regjimi nuk do të ekzistojë kurrë më, dhe do të luftoj që ai të mos kthehet më kurrë. Unë besoj se qytetarët do t’i japin mbështetje serioze politikave të tilla dhe kësaj radhe po ecim, sepse askush nuk ka ofruar ndonjë alternative tjetër.”

“Nëse do të udhëhiqesha nga frika, nuk do të kishte “të vërtetë për Maqedoninë”, as incidente në Kuvend, asnjë vendim të guximshëm që kemi marrë deri më tani që kanë hapur perspektivën e vendit tonë. Nuk kam asnjë frikë nga askush dhe asgjë, as unë dhe as familja ime.”

Sipas Zaevit, çështjet historike janë zgjidhur, kemi përshpejtuar integrimin, jemi bërë anëtare të NATO-s, së shpejti presim një datë fillimi për negociatat e BE-së, kemi lëvizur ekonominë krahas të gjitha këtyre çështjeve të tjera kryesore strategjike që kemi sjellë – qeverinë, parlamentin dhe qytetarët së bashku.

“Barrë mbetet sistemi i drejtësisë. Të gjithë e dimë kishim mundësi bënim më shumë, më tepër këtu. Nëse bëjmë një rikapitullim – i miratuam ligjet pak para takimit të qershorit të BE-së në vitin 2019, i ndjekur nga zbatimi dhe zbatimi i tyre praktik, tani nga individë dhe sistemi i drejtësisë. Këto ditë shoh se realizimi i Ligjit për Këshillin Gjyqësor fillon me rishikimin ose pastrimin e gjyqësorit. Institucionet e tjera do të jenë mirë. Por nëse pyetni – çfarë mund të bëni më shumë, kjo është sigurisht gjyqësori”, ka thënë Zaev.

Opozita ka njoftuar në mënyrë të përsëritur se po ndjek gjykimet e disa çështjeve aktuale, dhe se nëse ndihet se po devijojnë nga drejtim i pritshëm, ata do të publikojnë material komprementues për Zaevin dhe qeverinë. Por Zaev ka thënë se nuk ka frikë se ka informacion që mund të diskreditojë.

“Nëse dikush ka ndonjë lloj provash dhe argumentesh për aktivitete të paligjshme që kanë ndodhur, atëherë duhet t’i dorëzojë ato në institucione. Si lider i opozitës kam marrë shumë materiale si kreu dhe është detyrë e opozitës të jetë korrigjuesi kryesor. Është  detyrë e saj të sulmojë qeverinë, është detyrë e saj të raportojë, jo të kërcënojë. Duhet ta raportojë menjëherë. Nëse ajo vendos të ndjekë, ajo duhet të raportojë menjëherë. Vetëm në këtë mënyrë ne mund të shërohemi plotësisht si një shoqëri dhe të transformohemi. Jam i qetë. E di që nuk kam vepruar kundër ligjit dhe se s’kam bërë diçka të gabuar. Unë jam njeriu me dosjen e kuqe që luftova për liri dhe demokraci, e di se si kam luftuar kundër regjimit gri dhe nuk kam paragjykime.”

Zaev ka konfirmuar se pas vendimit të tetorit të Këshillit të BE-së, ku nuk iu caktua data e negociatave Maqedonisë së Veriut, ka ofruar dorëheqjen. “Unë jam Zoran Zaev, një njeri i thjeshtë që ka emocione”, ka thënë në intervistën për DW.

Lidhur me gjyqësorin, ai ka thënë se nuk do të ketë vetting por pastrim nga individët dhe strukturat e korruptuara. /KDP

Të fundit