E diel, 14 Prill, 2024

“Një budalla i edukuar është më budalla se budallai injorant”: 80 thënie të Moliere

 1. Njerëzve nuk u pengon të jenë të ligj, por ata asnjëherë nuk duan të dalin qesharak.
 2. Mund t’i qetësoj skrupujt.
 3. Është skandali publik i cili ofendon; të mëkatosh fshehtas nuk aspak mëkat.
 4. Meqë qëllimi i komedisë është të përmirësojë zërat e njerëzve, nuk është asnjë arsye përse ndonjë duhet përjashtuar.
 5. Njeriu më leht pranon qortim moral, por asnjëherë tallje.
 6. Ah! Sa e bezdisshme që ligji nuk u lejon grave t’i ndërrojnë burrat ashtu siç i ndërron njeriu këmishat.
 7. Nga të gjitha marrëzitë nuk ka më të madhe se të presësh të bësh botën vend më të mirë.
 8. Gramatika, e cila udhëheq edhe mbretërit…
 9. Mbuloje atë kraharor, të cilin nuk mund të e shoh.
 10. Antikët, zotëri, janë antikët, dhe ne jemi njerëzit e së sotshmes.
 11. Të martosh një budalla është të jesh budalla.
 12. Kur e shihni veten tek njerëzit, duhet të tentoni të përngjani anët e mira të tyre.
 13. Më shumë njerëz vdesin nga barërat se nga sëmundja.
 14. Trego ca mëshirë për këtë karrige e cila ka hapur krahët për ty për aq gjatë; të lutem kënaq dëshirën e sajë të të përqafojë ty.
 15. Pavarësisht çfarë thonë të tjerët, fundi-fundit këto gjëra mund të na dëmtojnë vetëm sipas mënyrës si ne reagojmë ndaj tyre.
 16. Natyra nuk flet kështu.
 17. Koha nuk ka asgjë të bëjë me çështjen.
 18. Unë ushqehem me supë të mir, jo me gjuhë të bukur.
 19. Vetmia tmerron shpirtin në të njëzetat.
 20. Preferoj një ves të këndshëm për një virtyt të bezdisshëm.
 21. Mendon se mund të martohesh për qefin tënd, mik ?
 22. Ne vdesim vetëm një herë, dhe është për aq kohë të gjatë!
 23. Jashtë Parisit, nuk ka shpresë për të kulturuarit.
 24. Librat dhe martesa sëmuren së bashku.
 25. Kur ka mjaftë për të ngrënë tetë, ka me bollëk për dhjetë.
 26. Dashuria është mjeshtër i madh. Na mëson të bëhemi çfarë kurrë nuk ishim.
 27. Njeriu fisnik i cili është i lig, nga natyra është përbindësh.
 28. Lindja nuk ka kurrfarë kuptimi atje ku nuk ka virtyt.
 29. Ta jap për dashurinë e njerëzimit.
 30. Mosha sjell thuajse gjithçka; por nuk është koha, Zonjë, siç e njohim ne, të jesh krenarë në të njëzetat.
 31. Është më mirë të jesh i martuar se i vdekur.
 32. Dobësia e njeriut është  të dëshirojë të dijë atë që njeriu nuk dëshiron të dijë.
 33. Na sjellë pasqyrën, ti gjë injorante, dhe sigurohu të mos njollosësh fotografinë përmes transmetimit të reflektimit tënd.
 34. Kam zemër të dua të gjithë botën; dhe sikur Aleksandri i dëshiroj të kishte edhe botëra tjera për të vazhduar edhe më tej me pushtimet e mia dashurore.
 35. Besoj se dy dhe dy janë katër dhe se katër dhe katër janë tetë.
 36. Gjithmonë shkruaj një rresht të parë të mirë, por kam probleme në të shkruarit e rreshtave tjera.
 37. Dua njerëzit të jenë të sinqertë; njeri i nderit nuk dhe të flasë asnjë fjalë e cila nuk vije direkt nga zemra e tij.
 38. Dua të dallohem nga të tjerët; të them të vërtetën, miku i gjithë botës nuk është mik për mua.
 39. I urrejë të gjithë njerëzit, njërën palë sepse janë të lig dhe të egër, dhe të tjerët sepse pajtohen me të egrit.
 40. Çfarë, zotëri, ju jeni gjithashtu heretik në mjekësi?
 41. Arsyeja nuk është ajo që vendos në dashuri.
 42. Një budalla i edukuar është më budalla se budallai injorant.
 43. Vrasja është mënyra më e shpejtë.
 44. Çfarë dreqin po bënte në galeri?
 45. Njerëzit e kualitetit dinë çdo gjë madje pa pasur mësuar diç.
 46. Të shkruash është si prostitucion. Fillimisht e bën për dashuri, dhe pastaj për miqtë e afërt dhe pastaj për para.
 47. Unë gjithmonë mendoj
 48. Ah! Sa gjë e mirë është të dish diç!
 49. Zemra mund të bëj çdogjë.”
 50. Gjërat kanë vetëm vlerën të cilën njeriu ua jep.
 51. Njeriu lehtë mashtrohet nga ai që e don.
 52. Ziliqarët vdesin, por zilia kurrë.
 53. Më të voglat gabime janë gjithmonë më të mirat.
 54. Republika e letrave.
 55. Nuk jemi përgjegjës vetëm për ato që bëjmë, por edhe për ato që nuk bëjmë.
 56. E pashë atë, ju them, me sytë e mi e pashë, atë që e quani „e pashë“!
 57. Shoqëria virtyt fleksibël; shumë mirësi mund të jetë me faj.
 58. Sa gjë e tmerrshme të jesh zotëri i madh, e akoma mistrec.
 59. Nëse e bënë veten të kuptojë, gjithmonë fletë mirë.
 60. Njeriu duhet të hajë për të jetuar, e të moj jetojë për të ngrënë.
 61. Ai duhet të ketë vrarë shumë njerëz për të qenë kaq i pasur.
 62. Kishte më shumë dëlirësi në veshët e tyre se në pjesët tjera të trupit të tyre.
 63. Pemët të cilat rriten ngadalë japin frytet më të mira.
 64. Sa më e madhe pengesa, aq më shumë famë në të kaluarit e sajë.
 65. Jeta është tragjedi për ata të cilët ndjejnë dhe komedi për ata të cilët mendojnë.
 66. Më zemëron të jem gabim kur e di se kam të drejtë.
 67. Hipokrizia është një ves në modë, dhe të gjitha veset në modë kalojnë në virtyt.
 68. Njeriu, ju siguroj, është krijesë e keqe.
 69. Të jetosh pa dashuruar nuk është jetë e vërtetë.
 70. Bukuria pa inteligjencë është sikur grepi pa karrem.
 71. Sa më shumë duam ndokënd aq më pak i trillojmë atë;
 72. Pa dituri jeta nuk është asgjë më shumë se një hije e vdekjes.
 73. Kam defekt në të qenit më i sinqertë se personi dëshiron.
 74. Burri është një suva që shëron të gjitha sëmundjet e vajzërisë.
 75. Nëse e shtyp pikëllimin shumë, mund thjeshtë të dyfishohet.
 76. Njerëzit janë të gjithë të njëjtë në premtimet e tyre. Vetëm në veprimet e tyre ata dallojnë.
 77. Oh, sa mirë është t’i dish dy-tri gjëra.
 78. Nxitimi i pa arsyeshëm është rruga e drejtë drejtë gabimit.
 79. Njeriu i mençur është superior ndaj çdo ofendimi që i bëhet dhe përgjigja më e mirë ndaj sjelljeve të pahijshme është durimi dhe përmbajtja.
 80. Pafajësia nuk është mësuar të skuqet.
 81. Nuk do të lë derisa të shoh se je varë.
 82. Të nxjerrësh gështenjat nga zjarri me kthetra maceje.
 83. Ka pederastë dhe pederastë.
 84. Pak pasaktësi, ndonjëherë, shpëton një ton sqarime.
 85. Edhe pse jam një njeri i devotshëm, nuk jam më pas se një njeri
 86. Ne gjithmonë flasim mirë kur arrijmë të kuptohemi. / KultPlus.com

Të fundit