E shtunë, 15 Qershor, 2024

“Pasardhësi i Kadaresë”, ndër 20 romanet më të rëndësishëm të shekullit XXI

Serialet televize, janë zhanri i shekullit XXI-tw, dëgjojmë herë pas here. Ato po e zëvendësojnë romanin si medium narrativ.

Nëse kjo është e vërtetë, mund të na e tregojë e ardhmja. Është e vërtetë që televizioni tërheq gjithashtu njerëzit me magjinë e tij, duke u shpenzuar kohën e leximit. Por është gjithashtu e vërtetë se librat vazhdojnë të blihen, lexohen, dhe diskutohen në shifra të mëdha. Dhe cilësia e tyre nuk ka rënë.

“ROMANI “PASARDHËSI”

Çfarë ka ndodhur në natën e 13 dhjetorit në dhomën e gjumit të Pasardhësit, trupi i të cilit u gjend me një plumb në zemër? Romani i fundit i Kadaresë sjell në kujtesë enigmën më të madhe të historisë së Shqipërisë: vdekjen misterioze të pasardhësit të diktatorit komunist shqiptar.

Ende sot, gati një çerek shekulli pas ngjarjes dhe dymbëdhjetë vjet pas rënies së rregjimit, pas hapjes së arkivave dhe pas anketave të pafundme, misteri ka mbetur krejtësisht i pazbuluar. Duke nisur nga një ngjarje reale, të cilës i ka dhënë përmasa universale, Kadare nëpërmjet “Pasardhësit” ka shtuar një personazh të ri, në familjen e arketipeve të mëdhenj të letërsisë botërore, Judës, Agamemnonit, Brutit, Jozef K, etj. “Pasardhësi” është pjesa e dytë e diptikut, i cili lidhet me të parin, “Vajza e Agamemnonit”, nëpërmjet personazhit kryesor.”

 

Romanet më të rëndësishëm të shekullit XXI

2001: “The Corrections” nga Jonathan Franzen

2002: “Abbitte” nga Ian McEwan,

2004: “On the Slope” nga Markus Werner

2005: “All we had to give” nga Kazuo Ishiguro

2006: “The Successor” nga Ismail Kadaré

2006: “Anyone” nga Philip Roth

2006: “The Cloud Atlas” nga David Mitchell

2007 (që prej 1998): “Harry Potter” nga Joanne K. Rowling

2007: “Pandora in the Congo” nga Albert Sánchez Piñol

2008: “The Tower” nga Uwe Tellkamp,

2009: “A Woman Escapes A Message” nga David Grossman

2010: “Tschick” nga Wolfgang Herrndorf

2010: «Museum of forgotten secrets» nga Oksana Sabuschko

2013: “Secondhand Time” nga Svetlana Alexievich

2014: “The Circle” nga Dave Eggers

2015: “Lenin’s Kisses” nga Yan Lianke

2016-2018: “My brilliant friend” nga Elena Ferrante

2017: “Kraft” nga Jonas Lüscher

2018: “A girl’s memory” nga Annie Ernaux

2019: “The Books of St. James” nga Olga Tokarczuk

Top Channel

Të fundit