E premte, 23 Shkurt, 2024

KËTO JANË 10 VENDET ME NUMËR MË TË MADH TË MUSLIMANËVE DHE TË KRISHTERËVE

Qendra Kërkimore PEW me seli në SHBA ka paraqitur listat e 10 vendeve ku jetojnë më shumë muslimanë e të krishterë, duke bërë parashikimet për numrin e tyre në vitin 2060.

“Listat “Top 10″ shpesh mund të jenë të dobishme në shfaqjen dhe ndriçimin e të dhënave. Për shembull, dy tabelat e vendeve me popullsinë më të madhe të krishterë dhe muslimanë të paraqitur këtu zbulojnë ndryshime në përqendrimin, diversitetin dhe ndryshimet e parashikuara në dy fetë më të mëdha në botë”, thuhet në raport, përcjell KDP.

Të dy listat tregojnë se popullsia globale myslimane është më e përqendruar në qendrat kryesore të popullsisë së Islamit sesa popullata globale e krishterë, e cila shpërndahet më gjerësisht në të gjithë botën. Në të vërtetë, rreth dy të tretat (65%) të muslimanëve të botës jetojnë në vendet me 10 popullsitë më të mëdha myslimane, ndërsa vetëm 48% e të krishterëve të botës jetojnë në vendet me 10 popullsitë më të mëdha të krishtera.

Për ta thënë në një mënyrë tjetër, më shumë se gjysma (52%) e të krishterëve në botë jetojnë në vende të ndryshme nga ato me 10 popullsitë më të mëdha të krishtera, ndërsa kjo është e vërtetë për pak më shumë se një e treta (35%) e muslimanëve të botës. Në terma absolutë, ka dy herë më shumë të krishterë (1.2 miliardë) sesa ka muslimanë (609 milion) që jetojnë në vendet që nuk janë në listën e 10 vendeve me popullatë më në numër të fesë së tyre.

“Një numër vendesh me 10 popullsitë më të mëdha myslimane në botë ose të krishterë gjithashtu kanë popullsi të madhe (dhe në disa raste, më të mëdha) të grupeve të tjera të besimit. Në Indi, e cila ka popullsinë e dytë më të madhe muslimane, Islami është një fe minoritare (përbën 15% të popullsisë së vendit) dhe hinduizmi është besimi i shumicës. Nigeria, e cila ka popullsinë e gjashtë më të madhe të krishterë në botë (87 milion), gjithashtu ka popullsinë e pestë më të madhe myslimane në botë (90 milion)”, thuhet në raportin e PEW.

Për më tepër, listat ilustrojnë shkallën në të cilën qendrat e popullsisë për këto fe janë zhvendosur larg qendrave të tyre historike dhe tradicionale. Vendet me pesë popullsitë më të larta myslimane janë të gjitha në Azinë Jugore dhe Juglindore ose në Afrikën nën-Sahariane, sesa në Lindjen e Mesme; dhe vendet me tre popullsitë më të larta të krishtera në botë janë në Amerikë sesa në Lindjen e Mesme ose Evropë.

Në përgjithësi, ka rreth 2.3 miliardë të krishterë në botë dhe 1.8 miliardë myslimanë. Kjo hendek pritet të ngushtohet deri në vitin 2060, kur parashikimet e Qendrës Kërkimore Pew thonë se do të jenë 3 miliardë të krishterë dhe afro 3 miliardë myslimanë. Kjo është për shkak se myslimanët, mesatarisht, janë më të rinj dhe kanë më shumë fëmijë sesa të krishterët.

Në vitin 2060, pjesa e muslimanëve të botës që jetojnë në vendet me 10 popullsitë më të mëdha myslimane pritet të jetë pak më e ulët se sa është sot (60% vs 65%). Ndërkohë, pjesa e të krishterëve që jetojnë në 10 vendet me popullsinë më të lartë të krishterë pritet të mbetet e njëjtë (48%).

Lista e 2060 për myslimanët dhe të krishterët gjithashtu pritet të ndryshojë në mënyra të tjera. Deri në vitin 2060, India pritet të kalojë Indonezinë si vendin me popullsinë më të madhe myslimane. Megjithatë, popullsia muslimane e Indisë do të mbetet një grup fetar i pakicave (19%) në vendin me shumicë hindu.

Vendi me popullsinë më të lartë të krishterë, Shtetet e Bashkuara, pritet të mbetet në atë pozitë në vitin 2060. Më poshtë në listë, Tanzania, Uganda dhe Kenia pritet të shtohen, ndërsa Rusia, Gjermania dhe Kina do të bien nga top 10. /KDP

Të fundit