E shtunë, 2 Mars, 2024

NATO BËHET GATI PËR RUSINË DHE KINËN: KDP SJELL TË PLOTË DEKLARATËN E LONDRËS

Mbrojtja nga sulmet hibride, siguria energjetike dhe e komunikimit, agresiviteti i Rusisë dhe rritja e Kinës si lojtar i politikës globale do të jenë sfidat e natos pas dekadës së shtatë të ekzistencës së saj, njofton KDP.

Më poshtë u sjellim deklaratën integrale të Samitit të Londrës, që u mbajt këto ditë për të shënuar 70-vjetorin e themelimit të Aleancës së Atlantikut – lidhjes më të fuqishme ushtarake në botë:

1. Sot, ne mblidhemi në Londër, shtëpia e parë e NATO-s, për të festuar shtatëdhjetë vjet të Aleancës më të fortë dhe më të suksesshme në histori, dhe për të shënuar tridhjetë vjetorin e rënies së Perdes së Hekurt. NATO garanton sigurinë e territorit tonë dhe një miliardë qytetarëve tanë, lirinë tonë dhe vlerat që ne ndajmë, duke përfshirë demokracinë, lirinë individuale, të drejtat e njeriut dhe sundimin e ligjit. Solidariteti, uniteti dhe kohezioni janë parime themelore të Aleancës sonë. Ndërsa ne punojmë së bashku për të parandaluar konfliktin dhe për të ruajtur paqen, NATO mbetet baza për mbrojtjen tonë kolektive dhe forumin thelbësor për konsultime dhe vendime të sigurisë midis Aleatëve. Ne riafirmojmë lidhjen e qëndrueshme transatlantike midis Evropës dhe Amerikës së Veriut, respektimin tonë ndaj qëllimeve dhe parimeve të Kartës së Kombeve të Bashkuara, dhe angazhimin tonë solemn siç është parashikuar në nenin 5 të Traktatit të Uashingtonit që një sulm kundër një Aleati do të konsiderohet një sulm kundër Të gjithë ne.

2. Ne jemi të vendosur të ndajmë kostot dhe përgjegjësitë e sigurisë sonë të pandarë. Përmes zotimit tonë për investime në mbrojtje, ne jemi duke rritur investimet tona mbrojtëse në përputhje me udhëzimet prej 2% dhe 20%, duke investuar në aftësi të reja dhe duke kontribuar më shumë forca në misione dhe operacione. Shpenzimet e mbrojtjes jo-amerikane janë rritur për pesë vjet rresht; mbi 130 miliard dollarë amerikanë më shumë është duke u investuar në mbrojtje. Në përputhje me angazhimin tonë siç përcaktohet në nenin 3 të Traktatit të Uashingtonit, ne vazhdojmë të forcojmë aftësinë tonë individuale dhe kolektive për t’i rezistuar të gjitha formave të sulmit. Ne jemi duke përparuar mirë. Ne duhet dhe do të bëjmë më shumë.

3. Ne, si Aleancë, jemi përballë kërcënimeve dhe sfidave të dallueshme që burojnë nga të gjitha drejtimet strategjike. Veprimet agresive të Rusisë përbëjnë një kërcënim për sigurinë euro-atlantike; terrorizmi në të gjitha format dhe manifestimet e tij mbetet një kërcënim i vazhdueshëm për të gjithë ne. Aktorët shtetëror dhe joshtetëror sfidojnë rendin ndërkombëtar të bazuar në rregulla. Paqëndrueshmëria përtej kufijve tanë po kontribuon gjithashtu në migrimin e parregullt. Ne përballemi me kërcënime kibernetike dhe hibride.

4. NATO është një Aleancë mbrojtëse dhe nuk përbën asnjë kërcënim për asnjë vend. Ne jemi duke përshtatur aftësitë tona ushtarake, strategjinë dhe planet në të gjithë Aleancën në përputhje me qasjen tonë 360-shkallë ndaj sigurisë. Ne kemi marrë vendime për të përmirësuar gatishmërinë e forcave tona për t’iu përgjigjur çdo kërcënimi, në çdo kohë, nga çdo drejtim. Ne jemi të vendosur në angazhimin tonë për luftën kundër terrorizmit dhe jemi duke ndërmarrë veprime më të forta për ta mposhtur atë. Ne po i drejtohemi dhe do të vazhdojmë të adresojmë në një mënyrë të matur dhe të përgjegjshme vendosjen e Rusisë të raketave të reja të intervalit, të cilat sollën shkatërrimin e Traktatit të Forcave Bërthamore të Rendit Ndërmjetës dhe të cilat paraqesin rreziqe të konsiderueshme për sigurinë Euro-Atlantike. Ne jemi duke rritur veprimet për të mbrojtur liritë tona në det dhe në ajër. Ne jemi duke forcuar më tej aftësinë tonë për të parandaluar dhe mbrojtur me një përzierje të përshtatshme të aftësive të mbrojtjes bërthamore, konvencionale dhe raketore, të cilat ne vazhdojmë t’i adaptojmë. Për sa kohë që ekzistojnë armët bërthamore, NATO do të mbetet një aleancë bërthamore. Ne jemi plotësisht të përkushtuar në ruajtjen dhe forcimin e kontrollit efektiv të armëve, çarmatimit dhe mos-përhapjes, duke marrë parasysh mjedisin mbizotërues të sigurisë. Aleatët janë të angazhuar fuqimisht për zbatimin e plotë të Traktatit për Mos-Përhapjen e Armëve Bërthamore në të gjitha aspektet e tij, përfshirë çarmatimin bërthamor, mos-përhapjen dhe përdorimin paqësor të energjisë bërthamore. Ne mbetemi të hapur për dialog dhe për një marrëdhënie konstruktive me Rusinë kur veprimet e Rusisë e bëjnë të mundur.

5. Ne punojmë për të rritur sigurinë për të gjithë. Ne kemi forcuar partneritetet në lagjen tonë dhe më gjerë, duke thelluar dialogun politik, mbështetjen dhe angazhimin me vendet partnere dhe organizatat ndërkombëtare. Ne riafirmojmë angazhimin tonë për sigurinë dhe stabilitetin afatgjatë në Afganistan. Ne jemi duke rritur bashkëpunimin tonë me Kombet e Bashkuara; ka një përparim të paparë në bashkëpunimin NATO-BE. Ne jemi të përkushtuar për politikën e derës së hapur të NATO-s, e cila forcon Aleancën dhe ka sjellë siguri për miliona evropianë. Maqedonia e Veriut është këtu me ne sot dhe së shpejti do të jetë Aleanca jonë më e re. Ne jemi të përkushtuar për suksesin e të gjitha operacioneve dhe misioneve tona. Ne u bëjmë haraç të gjithë burrave dhe grave që kanë shërbyer për NATO-n, dhe nderojmë të gjithë ata që kanë sakrifikuar jetën e tyre për të na mbajtur të sigurt.

6. Për të qëndruar të sigurt, ne duhet të shikojmë të ardhmen së bashku. Ne po adresojmë gjerësinë dhe shkallën e teknologjive të reja për të ruajtur avantazhin tonë teknologjik, duke ruajtur vlerat dhe normat tona. Ne do të vazhdojmë të rrisim rezistencën e shoqërive tona, si dhe të infrastrukturës sonë kritike dhe sigurinë tonë energjetike. NATO dhe Aleatët, brenda autoritetit të tyre përkatës, janë të përkushtuar të sigurojnë sigurinë e komunikimeve tona, përfshirë 5G, duke njohur nevojën për t’u mbështetur në sisteme të sigurta dhe elastike. Ne e kemi shpallur hapësirën një fushë operative për NATO-n, duke e njohur rëndësinë e saj për të na mbajtur të sigurt dhe për të trajtuar sfidat e sigurisë, duke respektuar të drejtën ndërkombëtare. Ne jemi duke rritur mjetet tona për t’iu përgjigjur sulmeve në internet, dhe forcimin e aftësisë sonë për t’u përgatitur, parandaluar dhe mbrojtur kundër taktikave hibride që kërkojnë të minojnë sigurinë dhe shoqëritë tona. Ne po rritim rolin e NATO-s në sigurinë njerëzore. Ne e pranojmë që ndikimi në rritje i Kinës dhe politikat ndërkombëtare paraqesin të dyja mundësitë dhe sfidat që duhet të adresojmë së bashku si Aleancë.

Duke marrë parasysh mjedisin në zhvillim strategjik, ne ftojmë Sekretarin e Përgjithshëm t’i paraqesë Ministrave të Jashtëm një propozim të miratuar nga Këshilli për një proces reflektimi të ardhshëm nën kujdesin e tij, duke u mbështetur në ekspertizën përkatëse, për të forcuar më tej dimensionin politik të NATO-s, përfshirë konsultimin.

8. Ne shprehim mirënjohjen për mikpritjen bujare të shtrirë për ne nga Mbretëria e Bashkuar. Ne do të takohemi përsëri në 2021.

9. Në kohë sfiduese, ne jemi më të fortë si një Aleancë, dhe populli ynë është më i sigurt. Lidhja dhe angazhimi ynë i ndërsjellë kanë garantuar liritë, vlerat tona dhe sigurinë tonë për shtatëdhjetë vjet. Ne veprojmë sot për të siguruar që NATO garanton ato liri, vlera dhe siguri për brezat që vijnë. /KDP

Të fundit