E diel, 19 Maj, 2024

ALBIN KURTI PËR “THE GUARDIAN” ME KRITIKA NDAJ EMANUEL MACRON: BE U FORMUA SI PËRGJIGJE NDAJ FASHIZMIT, TANI PO ZBRAPSET PO NGA FASHIZMI

Në intervistën ekskluzive për “The Guardian”, drejtuesi i majtë Albin Kurti dënon vendimin e BE për të ndaluar bisedimet e zgjerimit të Ballkanit, njofton KDP.

Kandidati i majtë për kryeministëri të Kosovës ka dënuar vendimin e BE për të ndalur zgjerimin e mëtejshëm të Ballkanit, duke thënë se aktorët e perëndimit kishin harruar mësimet e dy luftërave botërore dhe në vend të kësaj janë duke u zbrapsur para fytyrës së fashizmit dhe populizmit.

Albin Kurti tha se qëndrimi mund të dëmtojë shanset e Kovosës për të arritur një marrëveshje me Serbinë, e cila ka refuzuar ta njohë atë si të pavarur që nga fundi i luftës 1998-99, pasi Beogradi ka më pak nxitje për të vepruar pa perspektivën e anëtarësimit në BE.

Franca shkaktoi shqetësim në rajon në një samit të BE javën e kaluar duke bllokuar Maqedoninë Veriore dhe Shqipërinë që të fillojnë bisedimet e pranimit, duke shkatërruar kështu shanset e Serbisë për të arritur në BE në të ardhmen e parashikueshme. Presidenti francez Emmanuel Macron këmbënguli se Evropa duhet të përqëndrohet në reformat e saj të brendshme.

“BE u formua si një përgjigje ndaj fashizmit, por tani po frikësohet përballë populistëve dhe fashizmit,” i tha Kurti gazetës The Guardian.

Duke kritikuar Macron, ai tha: “Ju nuk mund të thoni së pari ne kemi nevojë për reformë të brendshme në BE dhe më pas zgjerim të jashtëm – ato shkojnë paralelisht. Evropa është një projekt kaq i rëndësishëm historik sa askush nuk mund të jetë autori i tij, duke e drejtuar apo udhëhequr atë. Ne kemi parë gjithmonë se kur [presidenti në largim i Komisionit të BE] Jean-Claude Juncker tha se nuk do të kishte një zgjerim të mëtejshëm në pesë vitet e ardhshme, situata në Ballkan u përkeqësua.”

“Po, BE është e rëndësishme për Ballkanin, por Ballkani është shumë i rëndësishëm për BE. Berlini dhe Parisi duhet ta dinë mirë këtë, dhe është vërtet e trishtueshme, për të gjithë ne, që e harrojnë këtë. Në dy dekada, historianët do të shkruajnë se nuk kishte dy luftëra botërore, por vetëm një luftë botërore me dy episode, dhe e gjitha filloi në Sarajevë. ”

Lëvizja e majtë nacionaliste shqiptare e Kurtit Vetëvendosje doli si partia më e fortë pas zgjedhjeve të parakohshme muajin e kaluar. I burgosur për 18 muaj nga policia serbe gjatë kulmit të konfliktit të saj ushtarak me Kosovën në 1999, Kurti, 44 vjeç, e gjen veten në prag të pushtetit, duke premtuar se do t’i japë fund dy dekadave të neoliberalizmit të Kosovës.

Ai aktualisht është në bisedime me partinë e qendrës së djathtë LDK, e cila doli e dyta, për formimin e një administrate qeverisëse, në të cilën një minimum prej 30% do të jenë gra. Kurti parashikoi një marrëveshje brenda një muaji dhe thotë se përparësia e tij janë punët dhe drejtësia, jo arritja e një marrëveshje me Serbinë.

Pas viteve të ndjekjeve penale të dështuara kundër korrupsionit, ai premtoi t’i jepte fund asaj që konsideroi kapjen e gjyqësorit nga shteti.

Ai tha se ishte i interesuar në konfiskimin e pasurive të pashpjegueshme të stilit në Mbretërinë e Bashkuar dhe një proces të ri të verifikimit të udhëhequr nga një kryeprokuror dinamik. “Ne kemi nevojë për të prodhuar vendin tonë të shtëpisë Eliot Ness, dhe ai duhet të bëhet personi më i famshëm në vend,” tha ai. “Kemi pothuajse 200 prokurorë, por disa nuk kanë njohuri dhe disa nuk kanë guxim, dhe te disa mungojnë të dy. Ata duhet të çlirohen nga shteti ”.

Përballë borxhit në rritje dhe emigracionit, Kurti tha se ai ishte gjithashtu i vendosur të përfundojë hendekun e madh të aftësive në forcën e punës, të përqëndrohet në edukimin teknik dhe uljen e varësisë së industrisë nga normat e interesit të gjymtuar të bankave me pronësi të huaj: “Ne duhet ta bëjmë vendin tonë të gjallë dhe bindni më shumë njerëz që të qëndrojnë në vendin tonë. ”

Por Kurti do të jetë nën presionin ndërkombëtar për të arritur një marrëveshje me Serbinë. SHBA sapo caktoi një të dërguar të ri special për të ringjallur dialogun midis dy vendeve.

Ai paralajmëroi se tarifat 100% të importit që paraardhësi i tij i vrau mallrat serbe do të hiqen vetëm nëse do të ketë masa të ndërsjella për lirimin e tregtisë së Kosovës në Serbi. Ai tha se Beogradi gjithashtu duhej të përfundonte fushatën e tij diplomatike ndërkombëtare për të bindur vendet që të mos njohin Kosovën. “Nëse ata duan të fillojnë dialogun, ata duhet të ndalojnë në mënyrë eksplicite shpifjet për të drejtën tonë për shtetësi,” tha ai.

Serbia, për shembull, ka kundërshtuar anëtarësimin e Kosovës në Interpol, Unesco dhe Këshillin e Evropës. “Serbia duhet të përballet me të kaluarën e vet, në vend që t’i shikojë Kosovën dhe Shqipërinë përmes dylbi ushtarake. Serbisë i duhet një ndërhyrje ”.

Kurti tha se programi i tij tre faza do të fillojë brenda një dialogu nga poshtë-lart me serbët në Kosovë për bashkëpunim praktik, për shembull në bujqësi, i ndjekur nga një përmbledhje e ndikimit në jetën reale të 33 marrëveshjeve të nënshkruara me Serbinë nën kujdesin e BE-së nga 2012 , dhe në fund një takim me Josep Borrell, shefin e ardhshëm të politikës së jashtme të BE-së. “Ne nuk mund të lejojmë një dialog tjetër të dështuar. Ajo duhet të ketë parime të qarta, “tha Kurti. Borrell ka premtuar të shkojë në Kosovë si vizita e tij e parë jashtë shtetit.

Kurti tha se ishte plotësisht kundër shkëmbimeve të tokës me Serbinë, një ide e ndjekur këtë vit nga presidenti serb Aleksandar Vucic dhe Hashim Thaçi, presidenti i Kosovës. “Whfarëdo kufiri i ri që të formoni, do të ketë serbë ose shqiptarë nga ana tjetër, dhe ata pretendojnë se mund ta bëni atë në mënyrë paqësore.”

Serbët kanë frikë se agjenda e tij e vërtetë do të jetë kërkimi i një lloj konfederate me Shqipërinë, kështu që të margjinalizohet pakica serbe në veri të Kosovës.

Serbia tashmë e ka dënuar si provokuese vendimin e tij për të takuar diplomatët e huaj në selinë e partisë së tij me një flamur shqiptar pas tij. Ai tha se flamuri zyrtar i Kosovës i ishte imponuar vendit me një vendim që nuk përmban asnjë të kuqe, pa të zezë dhe asnjë shqiponjë, “sikur të shpallnim pavarësinë nga Shqipëria, dhe jo Serbinë”.

Por ai u zotua në cilësinë e tij zyrtar si Kryeministër që ai do të ruajë dhe respektojë flamurin zyrtar të Kosovës: “Unë kam detyra më të rëndësishme sesa rirregullimi i mobiljeve në zyrën e kryeministrit.”

Të fundit