E diel, 19 Maj, 2024

SELADIN XHEZAIRI PËR “DANAS”: NJË SHUPLAKË E (PA)PRITUR EVROPIANE

Maqedonia dhe Shqipëria mund të thuhet se janë viktimat e para konkrete të Bregzitit të ardhshëm dhe një realiteti të ri, një vendosje e re e forcave në nënkontinent pasi Britania të largohet nga Bashkimi, shkruan gazeta serbe “Danas” duke analizuar moscaktimin e datës nga BE për fillimin e bisedimeve me Shqipërinë dhe Maqedoninë.

Seladin Xhezairi, drejtor i TV Klan Maqedoni, thotë për Danas se kjo është një shuplakë e (pa)pritur.

“Republika e Maqedonisë Veriore e ka kapërcyer veten duke nënshkruar një marrëveshje me Greqinë por edhe me Bullgarinë, duke lënë pas të ashtuquajturin inat Ballkanik, për të mos thënë inat tipik maqedonas”, thotë ai.

Nga ana tjetër, Xhezairi thekson, në një situatë ku edhe kreu i shtetit, Stevo Pendarovski, pranon se institucionet jetësore nuk po funksionojnë në vend, pritej që qeveria e Zaevit të ishte pak më e gatshme.

“Në çdo rast, unë mendoj se BE, dhe posaçërisht Franca, po vepron kundër politikës së saj të së kaluarës: gojën e plotë të integrimit, dhe në thelb, veçanërisht në rastin e Maqedonisë Veriore dhe Shqipërisë, tregojnë se ata nuk kujdesen shumë për stabilitetin e shpallur rajonal. Rajoni mund të dëmtohet, por marrëdhëniet midis Parisit dhe Berlinit do të sakrifikohen me pasoja për tërë BE-në”, thotë Xhezairi.

Analisti Arsim Zekolli thotë se Parisi me sa duket beson se dalja e Britanisë nga BE hap mundësinë e forcimit të pozicioneve të tyre në Ballkan në raport me Gjermaninë, Britaninë dhe Shtetet e Bashkuara.

“Sidomos për sa i përket forcimit të korridorit tradicional të Beogradit, Shkupit, Athinës, si kundërpeshë ndaj rivalitetit midis Sofjes, Shkupit, Tiranës. Për shkak të kësaj, kam frikë se pyetja është kush do të jetë forca mbrojtëse që do të zgjasë negociatat kur të fillojnë – Berlini apo Parisi”, tha Zekoli.

Emilia Lazarevska, redaktore e AKO.mk, thotë sot se vendimi i Luksemburgut thekson “se ai është rezultat i një konflikti midis vendeve më të fuqishme brenda Bashkimit që po shkelet mbi ne (Maqedonia Veriore)”.

“Presidenti francez Emanuel Macron vazhdimisht ka deklaruar dhe theksuar se Franca po kërkon reforma më të shpejta brenda Bashkimit dhe së fundmi ka dorëzuar një kërkesë për të ndryshuar kriteret për anëtarësim në BE. Kjo mund të jetë gjithashtu një lojë më e madhe për sa i përket marrjes së drejtimit nga Gjermania, e cila për dy vitet e fundit duket se po humbet ndikimin e padiskutueshëm paralelisht me sjelljet dhe veprimet e pasigurta të Angela Merkel, kështu që tani për tani ajo po përpiqet që ta marrë Macron të ndryshojë qëndrimin e saj”, tha Lazarevska. .

Ajo thekson se “ajo që është kërkuar nga ne dhe çfarë është më e mira për të gjithë shtetin dhe kombin është bërë dhe tani është shumë e vështirë t’i shpjegohet njerëzve pse kemi ndryshuar emrin e shtetit dhe pse kemi nënshkruar Marrëveshjen e Fqinjësisë me Bullgarinë… ”

Lazarevska thotë se mesazhi i Brukselit nuk është i mirë sepse, siç thekson, “Brukseli dhe vendet anëtare të BE-së po humbasin autoritetin e tyre dhe besueshmërinë”.

Për Seladin Xhezairin, mesazhi i Brukselit është i thjeshtë dhe i keq: “në vend të integrimit të premtuar, Maqedonia mori një shuplakë. Zhgënjimi është i dukshëm”. Ai thekson se kjo përgjigje nuk pritej pasi një qeveri e koalicionit të LSDM-së dhe BDI-së e zgjidhi mosmarrëveshjen me Greqinë pas 30 vjetësh, gjë që nuk ishte e lehtë.

Sipas Zekollit, tash Maqedonisë i duhet ndonjë mundësi tjetër politike, jashtë opsionit të LSDM-VMRO-së, diçka si Vetëvendosja në Kosovë.

“Fatkeqësisht, duke pasur parasysh të gjitha lojërat gjeopolitike përreth Maqedonisë, mendoj se nuk mendoj se ai luks nuk do të lejohet për qytetarët e Maqedonisë.”, shton Zekolli.

Të fundit