E diel, 19 Maj, 2024

MILORAD DODIK: SERBËT DO TË BASHKOHEN PARA SHQIPTARËVE NËSE ZBATOHEN PARIME TË REJA NË BALLKAN

Milorad Dodik, një anëtar serb i Presidencës së Bosnjës dhe Hercegovinës, theksoi se miratimi i parimeve të reja në Ballkan, të promovuara nga Albin Kurti për shqiptarët, në një përpjekje për të krijuar një të ashtuquajtur “Shqipëria e Madhe” do të zbatohej edhe për kombet e tjera në Ballkan, mbi të gjitha për serbët.

“Republika Srpska është e angazhuar për paqen dhe stabilitetin, respektimin e të gjitha detyrimeve ndërkombëtare, mbi të gjitha Marrëveshjen e Dejtonit, dhe mbështet zgjidhjen e të gjitha çështjeve të krizës në rajon në mënyrë paqësore, me marrëveshje dhe kompromis, por krijimin e një të ashtuquajture “Shqipëria e Madhe “, siç njoftohet nga një kandidat i mundshëm këto ditë për kryeministrin e Kosovës, Albin Kurti, do të nënkuptojë prezantimin dhe miratimin e disa parimeve të reja në Ballkan”, tha Dodik, njofton Radio Sarajeva, përcjell KDP.

I pyetur nga Srna të komentojë deklaratën e drejtuesit të “Vetëvendosjes”, Albin Kurti se Kosova dhe Shqipëria duhet të afrohen më shumë me njëri-tjetrin, për t’u integruar në një federatë, si Gjermania, Dodik tha se Kurti ajo do të ishte një përpjekje për të krijuar një “Shqipëri të Madhe” që do të hapte dyert edhe për serbët e Bosnjës.

“Standardet e dyfishta nuk mund të zbatohen në Ballkan – se ajo që i lejohet një populli nuk është për një tjetër, siç mendon Albin Kurti. Për këtë populli serb nuk ka mirëkuptim ose nuk do ta ketë kurrë, sepse nëse diçka u lejohet të tjerëve, pse të mos lejohen serbët ta bëjnë të njëjtën gjë ”, theksoi Dodik.

Kurti tha dje se bashkimi kombëtar i shqiptarëve nuk mund të ndodhte në Bashkimin Evropian, por se mund të ekzistonte një ide e një federate.

“Nuk mund të them që bashkimi kombëtar po ndodh në BE. Kjo është aty ku bashkohemi me Danezët, Austriakët dhe Spanjollët. Këtu duhet të ndodhë aleanca jonë. Unë do të përdorja deklaratën e Arben Xhaferit:”Angazhim historik i shqiptarëve për bashkim””, tha Kurti.

Ai deklaroi se nëse bëhet kryeministër, në marrëdhëniet me Shqipërinë, Kosova do të ketë marrëveshje, jo për fotografim, por edhe për zbatim, siç është tregu i përbashkët, një regjistër i zakonshëm civil i biznesit, komitete të përbashkëta për çështje të jashtme të qeverisë dhe më shumë. /KDP

Të fundit