E mërkurë, 12 Qershor, 2024

FRANCA SHTYNË VENDIMIN PËR MAQEDONINË E V. DHE SHQIPËRINË PËR NË 2020

Për Francën, hapja e negociatave të anëtarësimit shtyhet ne 2020 për tê dyja vendet pasi të jenë përmbushur kushtet e mësipërme.

Autore: Erisa Zykaj / Bruksel

Franca ka prezantuar propozimin e saj konkret për hapjen e negociatave të anëtarêsimit me Shqipërinë dhe Maqedoninê.

Ky propozim mbështetet në dy boshte. Sê pari, ai lidhet me përmbushjen e kritereve kyçe që kanë të bëjnë  me respektimin e shtetit tê së drejtês, luftês kundër korrupsionit dhe  krimit të organizuar dhe së dyti me reformën e procesit të zgjerimit tê Bashkimit Europian.

Franca konsideron se para se të hapen negociatat e anëtarësimit me Shqipërinë dhe Maqedoninê e Veriut duhet të plotësohen kushtet përkatêse.  1 Shqipëria duhet tê zbatojë refomën në drejtësi dhe 2. reformën zgjedhore, ndërkohë që Maqedonia e Veriut duhet të bêjë progres me çështjen e prokurorisë speciale.

Franca mbêshtet kështu qëndrimin e Gjermanisë për kushtêzimin për Shqipërinë, por është më e nuancuar dhe më kritike lidhur me problemet e korrupsionit dhe krimit tê organizuar në Shqipëri, progresin konkret të bërë në reforma në Shqipëri dhe Maqedoninë e Veriut dhe konsideron, se ka një këndvështrim më realist mbi situatën politike në tê dyja vendet.

Për Francën, hapja e negociatave të anëtarësimit shtyhet ne 2020 për tê dyja vendet pasi të jenë përmbushur kushtet e mësipërme.

Nga ana tjetër,  Franca kërkon tê ndryshojë proçesin e zgjerimit, i cili deri tani sipas saj nuk ka dhënë frytet e pritshme. Qeveria franceze ka një vlerësim më të nuancuar dhe më pak optimist se Komisioni Europian pêr zgjerimin.

Qëndrimi i qeverisë franceze  bën tê kuptohet, se vlerësimi i Komisionit Europian është tepër mekanik, teknokrat dhe ndarja e kornizës negociuese në 35 kapituj nuk ka dhënë frytet e pritshme.

Sipas Francês, procesi i zgjerimit për Komisionin e ri Europian duhet tê jetë më gradual, më i kontrolluar edhe të përfshijê edhe ekspertizën e shteteve anëtare, në mënyrê që progresi që do përftohet të japë rezultate.

 

*Autorja është korrespondente e Tv Klan Maqedonia nga Brukseli 

Të fundit