E diel, 19 Maj, 2024

HAMENDJE NË BRUKSEL: FRANCA PA QËNDRIM, HOLANDA JO PËR SHQIPËRINË, DANIMARKA SKEPTIKE

Këto elementë pengojnë ambasadorët e përhershëm që të punojnë mbi një tekst të përbashkët për Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë.
Autore: Erisa Zykaj / Bruksel*
Vështirësohet njehsimi i qëndrimeve për hapjen e negociatave të anëtarêsimit të Shqipërinë në gjirin e shteteve anëtare të Bashkimit Europian.
Në takimin e 28 ambasadorêve të përhershëm tê BE-së mbajtur në Bruksel, Franca nuk ka prezanuar ende një qëndrim lidhur me hapjen e negociatave të anëtarësimit me Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë. Hollanda është mjaftuar duke thënë që qëndrimi i saj për Shqipërinë nuk ka ndryshuar. Për qeverinë hollandeze aktualisht mbetet ende në fuqi mocioni i  Parlamentit hollandez të aprovuar në qershor të këtij viti kundër hapjes së negoiatave me Shqipërinë. Kjo është konfirmuar sot për ABCnews nga burime zyrtare holandeze.
Ndêrkohë një tjetër shtet i është shtuar listës së skeptikëve për hapjen e negociatave të anëtarësimit me Shqipërinë. Danimarke ka bërë të kuptohet, se tashmë vendi ka një qeveri të re, që nuk është entuziaste për zgjerimin dhe rrjedhimisht mund të jetë më strikte se qeveria e mëparëshme.
Këto elementë pengojnë ambasadorët e përhershëm që të punojnë mbi një tekst të përbashkët për Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë. Askush deri tani nuk mund të thotë nëse ky tekst do marrë formën e vendimit të Bundestagut për të dyja vendet apo jo.
Paralelisht me këtë, ka shtete anëtare të BE-së që shohin probleme me qasjen e deritanishme për zgjerimin, pasi nuk po jep rezultatet e pritshme edhe me vendet që kanë hapur negociatat, si Serba dhe Mali i Zi, lidhur me forcimin e shtetit ligjor dhe të drejtat themelore.
Kjo po e thellon ndarjen brenda shteteve anëtare  Ambasadorët e përhershëm do të mblidhen sërish të mërkurën e ardhshme për të diskutuar qëndrimet e tyre. Nga eksperienca e vitit të shkuar,  nuk përjashtohen disa takime të tilla për të mundësuar formulimin e teksteve për tê dyja vendet deri në datën 15 tetor, kur pritet të merret vendimi i ministrave të jashtêm të Bashkimit Europian për Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut.
*Autorja është korrespondente e Tv Klan Maqedonia nga Brukseli 

 

Të fundit