E diel, 19 Maj, 2024

PËRKTHYESIT VOKOPOLA&GJOKA SJELLIN DOKUMENTIN E ILIRISHTES SË SHKRUAR

Janē katër libra të përkthyer nga Voskopola dhe Gjoka që sjellin përpara lexuesit fakte të reja historike dhe linguistike mbi shqiptarët dhe gjuhën shqipe. Përkthyesit gjithashtu sjellin edhe një dokument të ilirishtes së shkruar. Për herë të parë dokumentohet ilirishtja si gjuhë e shkruar një fakt lingustik që me kohë e kishte ngritur si problem edhe studiuesi Eqrem Çabej. Librat e përkthyer nga gjermanishtja, danezishtja dhe italishtja e vjetër vijnë si dokumente tepër të rëndëdishme nga historia gjuhës shqipe dhe përfaqësojnë referenca relevante për studime të mëtejme në shkencën e albanologjisë. Për më tepër mumd ta ndiqeni videon.

Të fundit