E martë, 16 Korrik, 2024

NJËZËRI U ZGJODH, NJËZËRI U SHKARKUA

Me konsensus u zgjodh në vitin 2015, me konsensus u shkarkua katër vite më vonë. Shpresa e shtetit juridik, siç u cilësua, sot është zhgënjimi më i madh për vendin, shkruan KDPOLITIK.COM.

Parlamenti i Maqedonisë së Veriut miratoi sot vendimin e komisionit parlamentar për shkakrimin nga posti të prokurores së posaçme Katica Janeva, njofton Zëri i Amerikës. Vendimi pason akuzat dhe masën e paraburgimit ndaj zonjës Janeva, pas dyshimeve për përfshirjen e saj në një skandal të madh korrupsioni.

Parlamenti thotë se e shkarkoi atë për shkak të punës së paligjshme, të pandërgjegjshme dhe joprofesionale. 102 deputetë nga 120 sa ka gjithsej parlamenti në Shkup, votuan për shkarkimin e prokurores së posaçme, Janeva.

Parlamenti do t’ia dërgojë vendimin për shkarkimin, Këshillit të Prokurorëve Publikë për ta konstatuar largimin e saj nga detyra. Janeva akuzohet për përfitime materiale në rastin gjyqësor të njohur si “zhvatja” nga biznesmeni maqedonas Jordan Kamçev, të cilit i ishin bërë lehtësime rreth masës së paraburgimit lidhur me një rast tjetër gjyqësor ku ai është i akuzuar.

Deputeti i VMRO-DPMNE-së, Ilija Dimovski, duke iu referuar Prokurorisë Publike Speciale, tha se ishte një “eksperiment juridik, marrëzi dhe rrëmbim”, dhe se gjithmonë mbaronte kështu.

“Kurdoherë që Kuvendi të miratojë ligje jokushtetuese, përfshirë edhe mua, sa herë që organet e duhura nuk përgjigjen, megjithëse është thënë vazhdimisht se SPO shkon përtej kornizës kushtetuese, shkon si kjo”, tha Dimovski.

Koordinatori i grupit të grupeve të LSDM-së, Jovan Mitrevski, ndërkohë ka akuzuar VMRO-DPMNE-në dhe liderin e partisë Hristijan Mickoski se kanë punuar nën drejtimin e presidentit të tyre të nderit, azilkërkuesit në Hungari Nikolla Gruevski, për të shpëtuar të paditurit ish-të arratisur. Ai e tha këtë në kontekstin e negociatave ndër-partiake për Ligjin për Prokurorinë Publike i cili gjithashtu duhet të adresojë të ardhmen e SPO.

“Tani është e qartë pse negociatat midis Zaev dhe Mickoski dështuan, Mickoski po bën gjithçka për të shkatërruar rastet e SPO. Lojërat politike dhe manipulimet me publikun që po përpiqen ta bindin VMRO-në nuk kalojnë, “tha Mitreski.

Janeva erdhi në krye të Prokurorisë së Posaçme, të themeluar para katër vjetësh, me qëllim të luftimit të korrupsionit dhe kriminalitetit në radhët e zyrtarëve të pushtetit dhe politikanëve në Maqedoninë e Veriut.

Të fundit