E shtunë, 24 Shkurt, 2024

GAZETARËT KRYENGRITJE PËR MBROJTJEN E PAVARËSISË SË MEDIAS KU PUNOJNË

Më shumë se 460 gazetarë në «Le Monde» po kërkojnë nga pronarët e tyre të garantojnë pavarësinë e tyre editoriale duke u dhënë atyre një të drejtë aprovimi për aksionarët e rinj kontrollues, njofton KDPOLITIK.COM.

Le Monde është në një udhëkryq. Për herë të parë në historinë e saj, mund të detyrohet të mos pranojë një aksionar të ri në kapitalin e tij pa i këshilluar gazetarët. Liria jonë editoriale është në rrezik.

“Për vitin e kaluar, është me shqetësim ekstrem që kemi dëshmuar ndryshimin e parë të rëndësishëm në kapitalin e grupit tonë që nga blerja e tij në 2010 nga një grup investitorësh privatë (Pierre Bergé, Xavier Niel dhe Matthieu Pigasse). Në Tetor 2018 mësuam shitjen e 49% të aksioneve që i përkasin Matthieu Pigasse tek industrialisti, Daniel Kretinsky. Grupi i Pavarësisë i Le Monde, një aksionar pakicë që mblidhte shoqatën e gazetarëve, nuk ishte informuar për këtë operacion”, shkruan në tekstin e gazetarëve.

Ky njoftim ngjalli shqetësime. Më pas, më 25 tetor 2018, Matthieu Pigasse dhe Xavier Niel, dy aksionarët kryesorë që nga vdekja e Pierre Bergé në 2017, ranë dakord me shkrim për t’i dhënë Grupit të Pavarësisë një të drejtë aprovimi. Një klauzolë e tillë do t’i lejonte Grupit të Pavarësisë një të drejtë të aprovojë ose të mos lejojë hyrjen e ndonjë aksionari të ri me të drejta kontrolluese. Ata gjithashtu u zotuan të mos kryejnë ndonjë lëvizje të kapitalit derisa të ishte zyrtarizuar kjo e drejtë e miratimit.

Pas një viti bisedimesh intensive, kjo e drejtë ende nuk është nënshkruar. Verën e kaluar shqetësimi ynë u rrit me hapjen e negociatave ekskluzive nga Z. Pigasse dhe Z. Kretinsky për të blerë aksionet e grupit spanjoll, Prisa, një aksionar tjetër jo kontrollues të Le Monde.

Prandaj të martën e 3 shtatorit, Grupi i Pavarësisë kërkoi që Xavier Niel dhe Matthieu Pigasse të përmbushnin premtimin e tyre për të garantuar pavarësinë tonë dhe për të nënshkruar këtë të drejtë aprovimi përpara 17 shtatorit. Xavier Niel e bëri këtë të hënën në 9 shtator.

“Ne, gazetarët, presim që Matthieu Pigasse të bëjë të njëjtën gjë. Ne gjithashtu kërkojmë bashkëpunëtorin e tij të ri, Daniel Kretinsky, të nënshkruajë këtë marrëveshje. Në përputhje me premtimet morale të bëra nga Pierre Bergé për Le Monde gjatë jetës së tij, dhe me të cilat ai kurrë nuk e përbënte, ne gjithashtu kërkojmë që trashëgimtari i Pierre Bergé, Madison Cox, të shtojë firmën e tij”, thuhet në tekst.

Kjo e drejtë e aprovimit për aksionarët e rinj kontrollues është një dokument thelbësor për të kompletuar dhe forcuar mekanizmin e brishtë që mbron punën e gazetarëve. “Pa këtë mbrojtje ligjore, situata unike e Le Monde në shtypin francez mund të kërcënohet: kapitali ynë mund të blihet nga një aksionar i ri i cili mund të shkelë kontrollet dhe ekuilibrat midis stafit të redaksisë dhe pronarëve, të ngritur gjatë dhjetë viteve të fundit.”

Kjo qasje është e thjeshtë, ka të bëjë me dhënien e një forme juridike në frymën e marrëdhënies së krijuar në vitin 2010 – kur gazeta u ble – me z. Bergé, Niel dhe Pigasse, të cilët ne zgjodhëm me votë.

 

Të fundit