E shtunë, 2 Mars, 2024

KRYEMINISTRI BRITANIK BORIS JOHNSON KA PREJARDHJE TURKE – STËRGJYSHI I TIJ QUHET ALI KEMAL

Boris Johnson e dinte në një masë të caktuar sfondin divers familjar tij, por u intrigua nga disa mistere rreth kësaj historie. Ai ishte veçanërisht i etur për të hetuar tregimet që lidhen me të afërmit e stërgjyshërve të tij, përcjell KDPolitik.com një reportazh të para disa viteve të rrjetit televiziv të Britanisë së Madhe BBC. Kryeministri i ri britanik Johnson më parë ka punuar si gazetar, njëjtë si stërgjyshi i tij Ali Kemal, i cili ka qenë edhe ministër i Brendshëm i Turqisë në vitet e 1920, para se Ataturku të vinte në pushtet.

 

Gjyshi i Borisit, Wilfred Johnson, nuk kishte folur kurrë për vrasjen e babait të tij turk në vitet 1920. Gjyshja e Borisit, Irene Johnson, e njohur si “Granny Butter”, kishte qenë gjithmonë objekt talljeje në familje për shkak të pretendimeve të saj madhështore të një sfondi aristokratik francez.

Pra Boris u nis për një udhëtim ndërkombëtar zbulues për të ndarë faktin nga fiksioni.

 

STËRGJYSHI ALI KEMAL

Boris dëshironte të zbulonte të vërtetën për atë që ndodhi me gjyshin e madh të tij, Ali Kemal, i cili ishte gazetar dhe politikan në fillim të viteve 1900. Ai e dinte se Ali Kemali ishte linçuar nga një turmë në vitet 1920, por nuk dinte asgjë rreth kontekstit të jetës dhe vdekjes së tij.

Pika fillestare për udhëtimin ishte familja e Borisit. Kur heton ndonjë histori familjare ose linjë stërgjyshore, një port i parë i thirrjes duhet të jetë gjithmonë arkiva personale e familjes së dokumenteve, fotografive, revistave, ditarëve dhe letrave që mund të mbahen nga një ose disa anëtarë të familjes. Në shumicën e familjeve ka zakonisht të paktën një person i cili bëhet kujdestar jozyrtar i arkivit të familjes – në rastin e Borisit, babai i tij Stanley, kushërinjtë e Stanley dhe tezja e tyre mbajnë një sasi të dhënash të dobishme që ndihmuan të zbulojnë të dyja historitë – të Aliut dhe të Granny Butter.

Në fillim të hetimit për historinë e Aliut, Stanley Johnson i tregoi Borisit për çertifikatën e lindjes së gjyshit të tij Wilfred. Certifikatat e lindjes mund të ofrojnë informata vendimtare në fillim të një kërkimi të historisë familjare. Ndonjëherë anëtarët e familjes mund të kenë humbur certifikatat e lindjes origjinale, por indekset për certifikatat e anglishtes dhe të Uellsit mund të konsultohen në një sërë vendesh, urdhrat për kopjet e certifikatave origjinale gjithashtu mund të vendosen në internet.

Certifikata e lindjes së Wilfredit tregoi se ai ishte në të vërtetë i lindur si Osman Wilfred Kemal dhe se fatkeqësisht, nëna e Wilfred, Winifred, kishte vdekur duke e lindur atë.

Përmes shqyrtimit të certifikatës së lindjes, ne gjithashtu zbuluam se nëna e Winifred, Margaret Johnson, ishte e pranishme në lindje. Babai i Borisit, Stanley, u nxit atëherë për të përshkruar se si vdekja së vajzës së saj, Margaret, e njohur si ‘Granny Johnson’, e ngriti Wilfred dhe motrën e tij më të vjetër, Celma. Stanley ishte gjithashtu në gjendje të siguronte dëshmi të mëtejshme të karakterit të frikshëm të Granny Johnson dhe mënyrën në të cilën ajo vazhdoi të ndryshonte identitetin dhe karakterin e familjes përgjithmonë.

Sapo kishim zbuluar se gjyshi anglez i Borisit kishte lindur me një emër të tillë ekzotik (Osman Wilfred Kemal ), ne donim të dinim se si, pse dhe kur emri i familjes ishte ndryshuar kaq dramatikisht.

ÇELËSI NË LETRAT E BIZNESIT

Çelësi ishte në një letër e shkurtër nga Zyra e Shtëpisë, e gjetur në mesin e letrave që i përkisnin Stanley. Letrat e padëmtuara të biznesit mund të ofrojnë një mënyrë për të përpunuar ngjarjet dhe marrëdhëniet që kanë përcaktuar identitetin e familjes ose historinë e jetës së një individi. Letra e Zyrës së Shtëpisë së Stanley u përgjigj në një pyetje nga Margaret Johnson në vitin 1916. Margaretit iu tha nga Zyra e Brendshme se nuk ishte e nevojshme leja për të ndryshuar mbiemrin e Wilfred Kemalit për Johnson, pasi ai ishte një subjekt britanik (dhe ne kishim parë tashmë në certifikatën e tij të lindjes se Wilfred ka lindur në Britani). Margaret ishte e vendosur të zhvillonte procedurën e përshtatshme për ndryshimin e emrave të nipërve gjysëm turq.

Pyesim veten nëse Margaret mund të kishte dashur ta bënte këtë sepse Wilfred ishte duke u rritur gjatë Luftës së Parë Botërore, kur Britania po luftonte Turqinë dhe Gjermaninë dhe në një kohë kur një djalë i ri me emër turk mund të ishte bërë një objektiv në shkollë dhe në shoqëri.

Cilado qoftë arsyeja, ky është momenti kur gjyshja e madhe e Borisit, Margaret Johnson, ndryshoi përgjithmonë mbiemrin e familjes. Po të mos kishte, ish-kryetari i Londrës dhe kryeministri i ardhshëm i Britanisë së Madhe do ta kishte emrin Boris Kemal!

 

UDHËTIMI NË TURQI

Për të mësuar më shumë rreth jetës dhe vdekjes së Ali Kemalit në Turqi, Boris do të duhej të shkonte në Stamboll.

Udhëtimi në vendin ku jetonte një paraardhës mund të jetë një mënyrë e qartë për të vazhduar një hetim mbi të kaluarën e një të afërmi. Udhëtimi i Borisit në Turqi do të përfshinte bisedat me të afërmit që ende jetojnë në zonën lokale, duke takuar ekspertë dhe akademikë nga arkivat e vizituara.

Kur arritëm në Stamboll, Boris u takua me një nga kushërinjtë e tij, Sinan Kuneralp, i cili është nipi i Ali Kemal. Ai kishte më shumë informacion në lidhje me sfondin e tij dhe ishte në gjendje të sillte më shumë ngjyra dhe detaje për kuptimin e Borisit për rrënjët dhe jetën e hershme të Aliut.

Takimi me të afërmit, veçanërisht ato përtej familjes së afërt, është një mënyrë e shkëlqyer për të mësuar më shumë për paraardhësit tuaj. Disa familje flasin shumë më shumë për përvojat e prindërve dhe gjyshërve sesa të tjerët, dhe disa madje mund të kenë shkruar tregime që u janë transmetuar atyre për jetën e të afërmve të tyre.

Ky ishte rasti në kërkimin e Borisit. Babai i Sinanit, Zeki, ishte djali më i ri i Aliut nga martesa e tij e dytë dhe kishte qëndruar në Turqi. Zeki kishte kaluar në atë që ai e njihte për jetën e Aliut në Sinan dhe kishte shkruar një pamflet të hollësishëm rreth jetës së tij.

Sinani tregoi Borisin zonën ku Aliu lindi dhe u rrit, përshkroi arsimin e tij tradicional në një shkollë kurani dhe na tha se babai i Aliut ishte një tregtar i pasur. Përmes vizitës në zonën atmosferike ku Aliu u rrit dhe studioi, Borisi filloi të vlerësonte rrënjët tradicionale islame të stërgjyshit të tij. Ne gjithashtu zbuluam se, pavarësisht nga jeta tradicionale e hershme e Aliut, ai vazhdoi të udhëtonte në Francë dhe Zvicër, për të studiuar në Evropë dhe për t’u bërë një gazetar i suksesshëm, duke u kthyer në Turqi me një grua dhe një vajzë në vitin 1908.

 

VDEKJA E STËRGJYSHIT ALI

Por Boris nuk ishte ende më afër për të kuptuar se çfarë kishte sjellë vdekjen brutale dhe të parakohshme të stërgjyshit të tij. Gjurmët tona kryesore ishin se Aliu, ashtu si Boris, kishte qenë edhe gazetar dhe politikan. Më e rëndësishmja, ne gjithashtu e dinim se Aliu kishte qenë aktiv gjatë një periudhe të diskutueshme dhe të trazuar në historinë e Turqisë.

Ishte e rëndësishme për Borisin që të kuptonte kontekstin historik të kohës dhe për të gjetur pikërisht atë që Aliu kishte shkruar dhe duke bërë. Së pari duhej të hetojmë se sa i madh ishte gjyshi i debatuar i Borisit, dhe ne nisëm të gjejmë kopje të kolonave të gazetës Ali.

Bibliotekat, qoftë lokale apo kombëtare, janë një burim fantastik i artikujve të gazetave dhe dokumenteve historike. Kërkimi i artikujve ose dokumenteve jashtë vendit mund të kërkojë njëfarë kohe dhe përpjekje, veçanërisht kur navigon dallimet gjuhësore.

Kërkimi ynë për artikujt e Aliut ishte veçanërisht e vështirë, sepse në atë kohë Aliu po shkruante në alfabetin e vjetër osman (më vonë u zhduk nga qeveria e re republikane). Shumë pak njerëz në Turqi ende janë në gjendje të lexojnë osmanin e vjetër, prandaj duhej të gjejmë ndihmë.

Ne tashmë kishim filluar procesin e kontaktit me akademikë dhe studiues si në Britani ashtu edhe në Turqi, të cilët mund të na ndihmojnë të kuptojmë kontekstin historik për historinë e Ali Kemal.

Gjetja e kërkuesve lokalë ose përkthyesve mund të jetë një proces i ndërlikuar, i konsumueshëm dhe potencialisht i shtrenjtë. Krahas kërkimit në internet, vlen të kontaktoni universitetet dhe bibliotekat lokale për rekomandimet e studiuesve të pavarur ose studentëve që mund të marrin kërkime private ose punë përkthimi.

Për kërkimin e Borisit përdorim një kombinim të studiuesve dhe akademikëve të bazuar në Britaninë e Madhe dhe në Stamboll. Hulumtimi dhe përkthimi i tyre në terren ishte i paçmuar.

Sapo gjetëm shembujt origjinale të artikujve të Aliut, kërkuam këshilla nga një ekspert historik për të na ndihmuar të kuptonim rëndësinë e tyre.

Boris u takua me Dr Benjamin Fortna nga Shkolla e Orientimit dhe Afrikës në Londër, i cili shpenzon kohë në Stamboll duke studiuar Perandorinë e vonë Osmane dhe historinë moderne të Lindjes së Mesme. Gjetja e ekspertëve që kanë të bëjnë me një periudhë ose aspekt të caktuar të historisë mund të ndihmojnë të hedhin dritë mbi kontekstin e jetës së një individi. Kjo mund të bëhet përmes hulumtimeve online ose në biblioteka, ose duke kontaktuar universitetet lokale, shoqëritë historike dhe institutet.

 

GAZETAR DHE POLITIKAN ME ROL KONTESTUES NË TURQI

Tani kemi pasur dëshmi për shkrimin e diskutueshëm të Aliut dhe e kuptuam rrezikun në të cilin artikujt e tij e vendosën. Por ne ende donim të kuptonim për rolin e mëvonshëm politik të Aliut, vdekjen e tij të mëvonshme dhe kontekstin e ndryshimeve dramatike të Turqisë.

Boris shkoi për të takuar historianin Dr Ahmet Kuyas në Universitetin Galatasaray, i cili ishte në gjendje të hedhë dritë mbi rolin ministror të papritur dhe të shkurtër të Aliut në qeverinë e Turqisë dhe gjithashtu shpjegoi një nga vendimet kyçe politike që çuan në vdekjen e tij.

Takimi ose kontaktimi i ekspertëve lokalë dhe akademikëve jashtë vendit mund të ndihmojë për të sqaruar kontekstin dhe detajet e jetës së një paraardhësi. Në rastin e Borisit, kishim një punë të vështirë për të gjetur një akademik që do të fliste hapur për Ali Kemalin, pasi roli i tij konsiderohet ende shumë i diskutueshëm në Turqinë moderne.

Dr. Kuyas shpjegoi se si ngjarjet botërore i mundësonin Aliut të kthehej në politikë. Pasi nacionalistët turq u mundën në Luftën e Parë Botërore, Ali Kemal u bë Ministër i Brendshëm në një qeveri të re. Dr. Kuyas tregoi i Borisit një qarkore të qeverisë të lëshuar nga Ali, e cila më vonë u vërtetua si një gabim serioz politik. Aliu urdhëroi të gjithë të injoronin nacionalistët jashtëzakonisht të popullarizuar në krye me Mustafa Kemal Ataturkun, në fakt denonconin publikisht njeriun që më vonë do të bëhej heroi reformator i Turqisë.

Nga Dr Kuyas dhe të tjerë, Boris mësoi se veprimet e Aliut çuan në dorëheqjen e tij të detyruar nga qeveria. Ai u kthye për të shkruar artikuj të pavarur që sfidonin taktikat e nacionalistëve. Por kur një tjetër ndryshim i regjimit ndodhi dhe nacionalistët rifitonin pushtetin, fati i Aliut u vulos.

Ne e dinim se arrestimi dhe vdekja e Aliut kishte qenë mjaft i profilit të lartë, veçanërisht pasi autoritetet kishin sanksionuar arrestimin e tij, por jo vrasjen e tij. Na u tha gjithashtu se nuk do të kishte ndonjë dyshim për atë që kishte ndodhur.

Kërkimi për llogaritë personale të një ngjarjeje të njohur politike, historike ose kriminale që përfshin një anëtar të familjes mund të zbulojë dëshmitë prekëse dhe dramatike. Hulumtuesit dhe bibliotekat lokale janë të paçmuar, por procesi mund të zgjasë pak kohë dhe mund të jetë i kushtueshëm, veçanërisht jashtë vendit.

 

Përpunoi: KDP

Të fundit