E martë, 23 Prill, 2024

NJË KANDIDAT NUK E NËNSHKROI KODIN PËR ZGJEDHJE

Të shtatë kandidatët për president të Maqedonisë së Veriut u mblodhën sot në Shkup për të nënshkruar Kodin për zgjedhje të ndershme dhe demokratike, por ngjarja nuk kaloi ashtu siç pritej. Disa prej tyre shprehën dyshime për procesin e ardhshëm zgjedhor, ndërsa njëri refuzoi zyrtarisht ta nënshkruajë atë. Shkak ishte anulimi i të ashtuquajturit master-debat i kandidatëve, përcjell KDP.

“Sot në mëngjes kur mora lajmin se master-debati po anulohet, nuk është e drejtë, nuk shkon në drejtim të proceseve demokratike. Më falni, ju kam kërkuar falje, por kodin do ta respektoj, por nuk do ta nënshkruaj”, tha Stevço Jakimovski, kandidat i partisë GROM. Para disa ditëve ai u përfshi në “listën e zezë” të SHBA-ve për shkak të involvimit në aktivitete korruptive si kryetar i komunës së Karposhit. Kjo, megjithatë, nuk e pengon Jakimovskin të kandidojë për president të shtetit.

Maksim Dimitrievski nga ZNAM dhe Biljana Vankovska nga LEVICA kishin vërejtjet e tyre për procesin, por në fund e nënshkruan Kodin.

“Unë mendoj se ne sot po nënshkruajmë një formular, jo një substancë, sepse ajo që po nënshkruajmë nuk do të respektohet në tërësi. Më vjen keq që kam ndjerë shumë hipokrizi në disa nga prezantimet”, tha Dimitrievski.

Vankovska, e cila njihet për qëndrimet ekstreme dhe anti-perëndimore, tha se kanë ngritur procedura konkrete që tregojnë për keqpërdorime parazgjedhore: “Së pari ka filluar fushata, fushata tashmë favorizon disa njerëz. Kemi paraqitur peticion dhe procedurë kundër KSHZ-së dhe AVMU-së për shkak të ndarjes diskriminuese të kohës për prezantimin tonë”.

Pjesëmarrësit e tjerë në garën presidenciale shpresojnë, siç thanë ata, një garë demokratike dhe paralajmëruan një lojë të ndershme.

“Kam besim se kemi memorie të mjaftueshme institucionale si shtet dhe kulturë të mjaftueshme politike në mesin e të gjithë kandidatëve për të mbajtur nivelin e debatit dhe i gjithë procesi të jetë i drejtë dhe demokratik”, tha kandidati për president të LSDM-së, Stevo Pendarovski.

“Sa për mua, as herën e kaluar, as tani, nuk do të përdor marrëdhënie ad hominem, do të flas me argumente për programin dhe do t’i respektoj të gjithë kandidatët kundërshtarë”, tha Gordana Siljanovska Davkova, kandidate për kryetare. shteti nga VMRO-DPMNE.

“Shpresoj që këto zgjedhje të jenë zgjedhjet më të drejta dhe më demokratike ndonjëherë”, thotë kandidati i VLEN, Arben Taravari.

“Unë do të përkushtohem për një fushatë pozitive – tani më shumë është morali politik dhe një fjalë që u jepet qytetarëve që këtyre zgjedhjeve të rëndësishme për vendin tonë t’i qasemi drejt”, tha Bujar Osmani, kandidati i BDI-së për kryetar të shtetit.

Kodi nënkupton, ndër të tjera, se pjesëmarrësit në zgjedhjet presidenciale, fushata e të cilave fillon zyrtarisht të enjten, do të respektojnë dispozitat ligjore, nuk do të përdorin gjuhën e urrejtjes dhe do të kontribuojnë në mbajtjen e zgjedhjeve të ndershme dhe demokratike.

Të fundit