E mërkurë, 12 Qershor, 2024

MAQEDONIA E VERIUT E 84-ta NË RAPORTIN E VENDEVE MË TË LUMTURA NË BOTË

Maqedonia e Veriut është renditur në vendin e 84-të në listën e vendeve më të lumtura në botë, tre vende më lart se vitin e kaluar, përcjell KDP.MK njoftimin e raportit botëror të OKB-së. Në krahasim me vendet e Ballkanit Perëndimor, Maqedonia e Veriut është më e lumtur vetëm se Shqipëria, e cila është në fund në rajon (87), kurse Kosova gjendet në vendin e 29-të.

Finlanda ka ruajtur statusin e saj si vendi më i lumtur në botë për të shtatën vit radhazi, pasuar nga fqinjët skandinavë, Danimarka, Islanda dhe Suedia.

Megjithatë, për shkak të ndjeshmërisë së ulët të nivelit të lumturisë, veçanërisht midis të rinjve në vendet perëndimore, SHBA dhe Gjermania ranë nga 20 vendet e para për herë të parë që nga fillimi i këtij raporti më shumë se dhjetë vjet më parë. Serbia, Bullgaria dhe Letonia janë vendet që kanë përparuar më shumë në listë. Maqedonia u rendit në vendin e 84-të, tre vende më lart se vitin e kaluar.

Afganistani mbeti në vendin e fundit, pas Libanit dhe Lesotos.

Sondazhi përfshiu 143 vende dhe territore, duke vlerësuar jetën në to nga zero në dhjetë. Faktorët e konsideruar ishin produkti i brendshëm bruto për frymë, mbështetja sociale, liritë, niveli i korrupsionit, jetëgjatësia.

Izraeli, Holanda, Norvegjia, Luksemburgu, Zvicra dhe Australia janë gjithashtu në dhjetëshen e parë.

Duke qenë se raporti përfshin edhe renditje të veçanta sipas grupmoshave, të dhënat më optimiste janë se të rinjtë janë më të lumtur në Maqedoninë e Veriut. Sipas renditjes së lumturisë tek të rinjtë nën moshën 30 vjeç, Maqedonia e Veriut është në vendin e 67-të, me rezultat të ngjashëm me të rinjtë në Shqipëri, e cila renditet në vendin e 66-të.

Sllovenia dhe Kosova janë në krye

Nga vendet fqinje dhe rajoni, sikurse njofton DW Sllovenia (vendi i 21-të), Kosova (29), Serbia (37), Kroacia (63), Greqia (64), Bosnja dhe Hercegovina (65), Mali i Zi (76) renditen më të lartë në total. rezultat. ), Bullgaria (81) dhe vetëm Shqipëria (87) është më e ulët në listë se Maqedonia e Veriut (84).

Anketa shqyrton gjashtë variabla kyçe për të ndihmuar në shpjegimin e rezultateve: produktin e brendshëm bruto (GDP) për frymë, mbështetjen sociale, jetëgjatësinë e shëndetshme, lirinë për të bërë zgjedhje të jetës, bujarinë dhe perceptimet e korrupsionit.

Pse Finlanda për herë të shtatë në krye të listës?

Ekuilibri midis jetës private dhe punës, sistemi arsimor i lartë i Finlandës, lidhja simbiotike e finlandezëve me natyrën, përfshirja e shpeshtë në aktivitete natyrore, një stil jetese i shëndetshëm dhe rekreacioni në ambient natyror – të gjitha këto kanë qenë përgjigje të përsëritura në vitet e kaluara.

Ngjashëm është edhe këtë vit. Agjencitë e lajmeve raportojnë vlerësimin e Jennifer De Paola, studiuese nga Universiteti i Helsinkit, e specializuar në këtë fushë, sipas së cilës, afërsia me natyrën dhe ekuilibri i mirë mes punës dhe jetës janë çelësi për kënaqësinë e finlandezëve.

Finlandezët mund të kenë një kuptim më të duhur të asaj se çfarë është një jetë e suksesshme në krahasim me SHBA-në, për shembull, ku suksesi shpesh shoqërohet me përfitime financiare”, thotë De Paola.

Megjithatë, besimi në institucione, korrupsioni i ulët dhe qasja e lirë në shëndetësi dhe arsim janë gjithashtu thelbësore dhe të rëndësishme për një jetë më të lumtur.

Shoqëria finlandeze është e mbushur me një ndjenjë besimi, lirie dhe një shkallë të lartë autonomie,” thekson ajo.

Tendenca të kundërta shfaqet në kontekstin e lumturisë së të rinjve në Republikën e Maqedonisë së Veriut në krahasim me disa vendet e tjera, veçanërisht në Evropën Qendrore dhe Lindore. Ndërsa në këtë rajon, të rinjtë shpeshherë raportojnë ndjenja më të larta të lumturisë krahasuar me të rriturit, ky model nuk është i njëjti në vendet e tjera.

Për shembull, në Shtetet e Bashkuara dhe Kanada, rezultatet për nivelin e lumturisë së të rinjve janë më të ulëta sesa për të rriturit. Kjo gjë ka sjellë ndryshime në klasifikimin e këtyre vendeve në raport me lumturinë.

Saktësisht, në Shtetet e Bashkuara, renditja në listën e nivelit të lumturisë është zbritur për herë të parë nga 20 vendet e para. Lumturia e individëve nën moshën 30 vjeç renditet në vendin e 62-të, ndërsa për kategorinë e personave mbi 60 vjeç, Shtetet e Bashkuara renditen në vendin e 10-të.

Në të njëjtën linjë, Kanadaja gjithashtu përjeton këtë tendencë të kundërt mes grupmoshës. Renditja për nivelin e lumturisë së të rinjve është në vendin e 58-të, ndërsa për personat mbi 60 vjeç, ajo ndodhet në vendin e 8-të në listë.

 

Të fundit