E enjte, 20 Qershor, 2024

GARA PËR NËNSHKRIME – KUSH DO IA DALË I PARI?

Asnjë nga kandidatët për president deri më tani nuk ka mbledhur 10 mijë nënshkrimet e nevojshme nga qytetarët. Më afër qëllimit është kandidati i BDI-së, shefi i diplomacisë, Bujar Osmani, ndërsa pas tij janë Maksim Dimitrievski, Biljana Vankovska dhe Stevço Jakimovski, raporton DW, përcjell KDP.

Sipas të dhënave të Komisionit Shtetëror Zgjedhor (KSHZ) deri më 25 shkurt, për kandidatët për kryetar të shtetit janë nënshkruar gjithsej 24.830 qytetarë. Në listë janë 11 kandidatë.

Bujar Osmani ka më së shumti nënshkrime – 8.560, e menjëherë pas tij është lideri i ZNAM, Maksim Dimitrievski me 5.923 nënshkrime të mbledhura. Kandidatja e përkrahur nga LEVICA, Biljana Vankovska Cvetkovska, ka mbledhur 4.478 nënshkrime, ndërsa kandidati i GROM-it, Stevço Jakimovski – 3.091 nënshkrime.

Kandidati i bllokut opozitar VLEN, Arben Tarvari ka 1645 nënshkrime, Velo Markovski 433 nënshkrime, Mersiha Smailoviq e përkrahur nga Bashkimi Demokratik Boshnjak ka 523, Gjorgi Manaskov 93, Zorica Cvetkovska 74, ndërsa Zotëri Poposki 10 nënshkrime. Vetëm kandidati Tome Nikoloski nuk ka marrë asnjë nënshkrim për kandidimin e tij në tri ditët e fundit.

Procedura për mbledhjen e nënshkrimeve ka nisur më 23 shkurt dhe do të zgjasë deri më 8 mars. Mbledhja e nënshkrimeve bëhet në të gjitha drejtoritë rajonale dhe zyrat e KSHZ-së që ndodhen në selitë e 34 pushteteve lokale dhe para noterëve kompetentë.

Kur parashtruesi i listës së kandidatëve për president është një grup votuesish, është e nevojshme të mblidhen së paku 10.000 nënshkrime nga zgjedhësit e regjistruar në Listën Zgjedhore, ndërsa kur paraqitësi i listës së kandidatëve për president janë deputetë, është e nevojshme që mbledhin të paktën 30 nënshkrime nga deputetët. Listat e kandidatëve për kryetar të shtetit, pjesëmarrësit në zgjedhje duhet t’i dorëzojnë KSHZ-së më së voni deri më 19 mars deri në mesnatë. Afati për mbledhjen e nënshkrimeve vlen si për zgjedhjet presidenciale ashtu edhe për ato parlamentare.

Zgjedhjet presidenciale duhet të mbahen më 24 prill, ndërsa raundi i dytë më 8 maj së bashku me zgjedhjet parlamentare.

Presidenti Stevo Pendarovski do të përpiqet të fitojë besimin e votuesve për një mandat të dytë, pasi LSDM-ja qëndroi prapa kandidaturës së tij. Sikurse edhe në zgjedhjet e vitit 2019, kundërshtare e tij nga VMRO-DPMNE do të jetë profesoresha dhe deputetja Gordana Siljanovska Davkova.

Të fundit