E mërkurë, 12 Qershor, 2024

10 DIKTATORË TË TMERRSHËM PËR TË CILËT NDOSHTA NUK KENI DËGJUAR KURRË, MES TYRE ENVER HOXHA

Të gjithë e njohin Hitlerin, Stalinin, Maon dhe Pol Potin. Por ka pasur shumë mbretër të tjerë, perandorë, diktatorë ushtarakë, gjeneralisimë, presidentë të përjetshëm se vetëm ata. Botës nuk i intereson për sa kohë që këta njerëz janë mjaftueshëm të zotët për të mbajtur politikat e tyre gjenocidale dhe represive brenda kufijve të tyre. Dhe për fatin e të gjithëve, përveç atyre brenda vendeve të tyre të varfra, shumica e burrave në këtë listë ishin më të interesuar të grumbullonin pasuri personale ose të fshiheshin nga kërcënimet e perceptuara sesa të pushtonin fqinjët e tyre. Fatkeqësisht, kjo do të thotë se ata qëndruan në pushtet shumë më gjatë se sa e meritonin dhe nuk u përballën gjithmonë me drejtësinë. Por kjo nuk do të thotë që ju nuk duhet të dini rreth tyre. Le të hedhim një vështrim në disa nga diktatorët më të këqij, por më të errët të historisë.

10. U Ne Win

10 Diktatorë të tmerrshëm për të cilët ndoshta nuk

U Ne Win, lideri ushtarak enigmatik birmanez, e torturoi vendlindjen e tij Birmaninë si diktator të saj nga viti 1962 deri në 1988. Shpesh i karakterizuar nga ekscentriciteti i tij, ai zbatoi një sërë politikash të çuditshme ekonomike, duke përfshirë vendimin famëkeq në 1987 për të demonetizuar pjesën më të madhe të monedhës së vendit brenda natës, duke çuar në kaosin e njohur si “Kryengritja 8888”. Pavarësisht sundimit të tij autokratik, veprimet e veçanta dhe sjellja e paparashikueshme e Ne Win krijuan një mistikë magnetike rreth tij.

Për shembull, ai e donte numerologjinë dhe në mënyrë të famshme zgjodhi numrin nëntë si shifrën e tij me fat. Ai gjithashtu konsultohej rregullisht me astrologët dhe madje ndryshoi ligjet e drejtimit të vendit për të qenë në përputhje me besëtytnitë e tij. Përzierja e autoritarizmit dhe ekscentricitetit të U Ne Win-it e bën atë një udhëheqës më tërheqës se shumica. Por kjo nuk e ndryshon faktin që ai ishte një autokrat brutal, i pamëshirshëm. Siç ndodh pothuajse në përgjithësi, politikat e U Ne Win-it çuan në varfëri dhe kaos të përhapur në vendin e tij. Por ndryshe nga pothuajse çdo diktator tjetër, ai dha dorëheqjen për shkak të kësaj në vitin 1988.

9.Jean-Bedel Bokassa

10 Diktatorë të tmerrshëm për të cilët ndoshta nuk

Sikur Afrika të mos e kishte vuajtur mjaftueshëm, kontinenti i varfër, i lënë pas dore, i shfrytëzuar historikisht ka vuajtur gjithashtu nga autoritarët e tij. Jean-Bédel Bokassa e quajti veten Perandor i Republikës së Afrikës Qendrore dhe nuk solli asgjë tjetër përveç kaosit, mizorisë dhe vdekjes. Ai u shfaq si një nga diktatorët më të shquar dhe më të çuditshëm të Afrikës në shekullin e 20-të. Duke ardhur në pushtet përmes një grushti ushtarak në vitin 1966, Bokassa më vonë kurorëzoi veten në një ceremoni luksoze kurorëzimi që falimentoi kombin e tij të varfër.

Famëkeq për stilin e tij ekstravagant të jetesës, Bokassa u përfol se kishte mbajtur një kopsht zoologjik personal me kafshë të rralla, duke përfshirë tigrat e bardhë dhe elefantët. Për më tepër, pretendimi i tij për famë përfshin akuza për kanibalizëm, një akuzë e bujshme që mund ose nuk mund të mbështetet nga faktet. Sundimi i Bokassa-s mori fund në vitin 1979 kur Franca ndërhyri, duke rrëzuar perandorinë e tij dhe duke rivendosur republikën. Pavarësisht sundimit të tij shtypës, veçoritë e arratisjeve perandorake të Bokassa-s kontribuojnë në statusin e tij unik midis panteonit të diktatorëve eksentrikë.

8. Francisco Macias Nguema

Francisco Macías Nguema, i vetëquajtur “Mrekullia unike” dhe Presidenti i parë i Guinesë Ekuatoriale, mori pushtetin në vitin 1968 nëpërmjet grushtit të shtetit. Macías e transformoi vendin e tij në një shtet njëpartiak. I mbiquajtur “Afrikan Idi Amin”, ekscentricitetet e Macías u bënë një shenjë dalluese e mbretërimit të tij. Sjellja e tij e çrregullt varionte nga urdhërimi i ekzekutimit të armiqve të perceptuar deri te krijimi i politikave të çuditshme, si ndalimi i përdorimit të lubrifikantëve për automjetet për të kursyer para.

Ashtu si shumë autokratë, Marcías ishte i njohur për paranojën e tij dhe lëshoi një mbretërim terrori të shënjuar nga arrestime arbitrare, ekzekutime dhe një kulturë të përhapur frike. Obsesioni i tij me sigurinë personale arriti majat e çmendura, pasi ai besonte se armiqtë po komplotonin kundër tij nga brenda partisë së tij dhe madje edhe nga dushi i tij. Niveli i ekscentricitetit dhe brutalitetit të tij kulmoi në një mbretërim që e la Guinenë Ekuatoriale të shkatërruar ekonomikisht dhe të copëtuar socialisht. Por ai nuk gaboi plotësisht kur u vu në shënjestër nga grupe të tjera të etura për pushtet. Por ai ishte shumë i verbër për të parë se paranoja dhe brutaliteti i tij kontribuuan në rënien e tij. Macías u rrëzua në një grusht shteti të vitit 1979. Ne supozojmë se është e vërtetë ajo që thonë – ata që jetojnë nga shpata do të vdesin gjithashtu prej saj.

7. Saparmurat Niyazov

10 Diktatorë të tmerrshëm për të cilët ndoshta nuk

Kur erdhi në pushtet në vitin 1985, Saparmurat Niyazov, e brutalizoi Turkmenistanin me një përzierje të sundimit autoritar dhe kultit personal ekscentrik. Niyazov mbajti një kontroll të hekurt mbi kombin e tij të varfër deri në vdekjen e tij në vitin 2006. Shpesh i referuar si “Turkmenbashi” ose “Babai i Turkmenëve”, ai ndoqi një kult ekstravagant personaliteti, duke ngopur hapësirat publike me statuja dhe portrete të tij dhe duke riemërtuar muajt dhe ditët e javës sipas anëtarëve të familjes së tij. Si një njeri normal, i përshtatshëm, të cilit mund t’i besohet pushteti.

Dekretet e çuditshme të Niyazov-it arritën majat e reja të absurditetit, duke përfshirë ndalimin e baletit, operës dhe dhëmbëve të artë, dhe riemërtimin e muajve për të nderuar ngjarjet historike dhe kulturore. Sundimi i tij u karakterizua nga iluzionet e madhështisë dhe një sërë projektesh infrastrukturore të pamatura financiarisht, si një liqen artificial masiv në shkretëtirën e Karakumit, të cilin Turkmenistani nuk mund ta përballonte. Ndërsa regjimi i tij solli një shkallë të vogël stabiliteti në Turkmenistan, ekscentricitetet dhe kulti i personalitetit të Niyazov-it e bënë atë një nga autoritarët më të këqij dhe më të çuditshëm që ka sunduar ndonjëherë një vend të Azisë Qendrore me një kontroll të hekurt.

6. Alberto Fujimori

10 Diktatorë të tmerrshëm për të cilët ndoshta nuk

Alberto Fujimori, ish-presidenti i Perusë, mori detyrën në vitin 1990 dhe shpejt fitoi popullaritet për zbatimin e reformave ekonomike që stabilizuan hiperinflacionin e Perusë dhe luftoi korrupsionin. Megjithatë, presidenca e tij u bë gjithashtu sinonim i praktikave autoritare dhe shkeljeve të të drejtave të njeriut.

Në një kthesë befasuese të ngjarjeve në vitin 1992, Fujimori shpërndau Kongresin Peruan, duke pretenduar se ishte i mbushur me korrupsion dhe mori kontrollin e gjyqësorit. Ky veprim u prit me mbështetje për goditjen e korrupsionit ashtu edhe me kritika për minimin e institucioneve demokratike. Ekscentricitetet e Fujimorit ishin të dukshme në stilin e tij joortodoks të qeverisjes dhe nganjëherë sjelljen flagrante, por administrata e tij gjithashtu luftoi me sukses terrorizmin, më së shumti duke kapur liderin e grupit gueril të Rrugës së Shkëlqyer.

Presidenca e Fujimorit u mbyll me skandal në vitin 2000 kur një skandal korrupsioni që përfshinte shefin e tij të inteligjencës, Vladimiro Montesinos, doli në dritë, duke çuar në dorëheqjen e tij dhe mërgimin e mëvonshëm në Japoni. Ai nuk ishte diktatori më brutal në listën tonë, por ai nuk meriton tamam statuja të ndërtuara për nder të tij.

5. Hissene Habre

10 Diktatorë të tmerrshëm për të cilët ndoshta nuk

Hissène Habré, ish-presidenti i Çadit, është një figurë kontroverse, sundimi i së cilit karakterizohej nga brutaliteti dhe abuzimet e përhapura të të drejtave të njeriut. Duke marrë pushtetin në vitin 1982, Habré qeverisi Çadin derisa u rrëzua në vitin 1990. Regjimi i tij përdori torturë, represion politik dhe dhunë etnike për të mbajtur kontrollin.

Ekscentricitetet e Habré shpesh errësoheshin nga këto shkelje të rënda të të drejtave të njeriut. Kundërshtarët e tij politikë iu nënshtruan një trajtimi të ashpër dhe policia sekrete famëkeqe, Drejtoria e Dokumentacionit dhe Sigurisë (DDS), u implikua në shkelje të shumta të të drejtave të njeriut. Qeveria e Habré u akuzua për ekzekutimin e mijëra të burgosurve politikë dhe kryerjen e mizorive kundër grupeve të veçanta etnike, duke kontribuuar në një trashëgimi të frikës dhe mosbesimit.

Në vitin 2016, Hissène Habré u dënua nga një gjykatë speciale në Senegal për krime kundër njerëzimit, krime lufte dhe tortura gjatë sundimit të tij. Gjyqi i tij shënoi një moment të rëndësishëm në drejtësinë ndërkombëtare, pasi ishte hera e parë që një ish-kryetar shteti afrikan mbahej përgjegjës për shkeljet e të drejtave të njeriut nga sistemi ligjor i një vendi tjetër.

4. Islam Karimov

10 Diktatorë të tmerrshëm për të cilët ndoshta nuk

Islam Karimov, presidenti i parë i Uzbekistanit, mbajti një kontroll të fortë në pushtet që nga pavarësia e vendit në 1991 deri sa vdiq në vitin 2016. I njohur për sundimin e tij autoritar, Karimov mbajti kontrollin përmes një kombinimi të represionit politik dhe një kulti të personalitetit të kultivuar me kujdes.

Ekscentricitetet e Karimovit ishin të dukshme në përpjekjet e tij për të formuar një kult personaliteti rreth vetes, duke portretizuar një imazh të një udhëheqësi të fortë dhe të mençur. Politikat e tij, megjithatë, u kritikuan shpesh për abuzime të të drejtave të njeriut, duke përfshirë censurën, torturën dhe shtypjen e opozitës politike. Masakra famëkeqe e Andijanit në vitin 2005, ku forcat qeveritare shpërndanë dhunshëm protestuesit, mund të jetë episodi më famëkeq këtu.

Pavarësisht nga këto polemika, administrata e Karimovit arriti të ruante stabilitetin në Uzbekistan dhe të ndiqte reformat ekonomike. Vendi përjetoi rritje ekonomike relative gjatë mandatit të tij, por kjo erdhi në kurriz të lirive politike dhe të të drejtave të njeriut. Pas vdekjes së Karimovit, Shavkat Mirziyoyev e pasoi atë si president, duke sjellë disa reforma të kujdesshme dhe duke sinjalizuar një largim nga taktikat represive të së kaluarës.

3. Nikolae Çaushesku

10 Diktatorë të tmerrshëm për të cilët ndoshta nuk

Nikolae Ceausescu, Sekretari i Përgjithshëm i Partisë Komuniste Rumune dhe President i Rumanisë, mbajti pushtetin nga viti 1965 deri në një rënie dramatike dhe poshtëruese në vitin 1989. Fillimisht duke fituar popullaritet për kundërshtimin e tij ndaj pushtimit sovjetik të Çekosllovakisë në vitin 1968, regjimi i Çausheskut evoluoi gradualisht në një të tillë e shënuar nga shtypja në rritje, një kult i personalitetit dhe keqmenaxhimi ekonomik.

Ekscentricitetet e Çausheskut u bënë të dukshme në vitet e tij të mëvonshme. Ai ndoqi projekte madhështore si Shtëpia e Popullit, një pallat masiv në Bukuresht, i cili u bë simbol i pasurisë së tij mes varfërisë së përhapur. Regjimi i tij zbatoi politika që kufizonin ashpër liritë personale, duke përfshirë censurën e rreptë, mbikëqyrjen e gjerë dhe ndalimin e kontraceptivëve. Securitate, policia sekrete, luajti një rol të rëndësishëm në shtypjen e disidencës.

Në vitet 1980, Çaushesku zbatoi masa shtrënguese për të shlyer borxhet e jashtme, duke çuar në mungesa ekstreme të mallrave bazë. Kjo, së bashku me përpjekjet e tij për të rritur popullsinë e vendit përmes një politike pro-nataliste, e tendosi më tej ekonominë dhe thelloi pakënaqësinë publike.

Në dhjetor 1989, një valë protestash i solli regjimit të Çausheskut në një fund brutal. Çaushesku dhe gruaja e tij, Elena, u kapën, u gjykuan me nxitim dhe u ekzekutuan në ditën e Krishtlindjes 1989.

2. Mobutu Sese Seko

10 Diktatorë të tmerrshëm për të cilët ndoshta nuk

Mobutu Sese Seko, i lindur Joseph-Désiré Mobutu, ishte president i Zaire (tani Republika Demokratike e Kongos) për më shumë se tre dekada, nga viti 1965 deri në 1997. Sundimi i tij, si shumica e diktatorëve në këtë listë, karakterizohej nga autoritarizmi brutal, korrupsioni dhe grabitja sistematike e burimeve të vendit.

Mobutu erdhi në pushtet përmes një grushti shteti në vitin 1965, duke përmbysur qeverinë e Patrice Lumumba. Pasi mori kontrollin, ai krijoi shpejt një shtet njëpartiak dhe konsolidoi pushtetin, duke miratuar një politikë “zairianizimi” që përfshinte zëvendësimin e emrave të epokës koloniale me ato afrikane.

Nën sundimin e Mobutusë, Zaireja u bë sinonim i korrupsionit dhe keqmenaxhimit. Ai grumbulloi një pasuri të madhe personale ndërsa ekonomia e vendit u përkeqësua. Stili i tij drejtues karakterizohej nga një kult i personalitetit, i ilustruar nga kapelja e tij me lëkurë leopardi dhe një titull i çuditshëm, “Udhërrëfyesi”. Ai mbajti kontrollin përmes ushtrisë dhe një aparati të përhapur të inteligjencës.

Pavarësisht mbështetjes së hershme nga Perëndimi gjatë Luftës së Ftohtë, pozita ndërkombëtare e Mobutusë ra, ndërsa akuzat për abuzime të të drejtave të njeriut dhe korrupsion u intensifikuan. Në vitin 1997, rebelët përmbysën Mobutunë, duke shënuar fundin e sundimit të tij. Mobutu iku në mërgim dhe vdiq nga kanceri në Marok në 1997.

1. Enver Hoxha

10 Diktatorë të tmerrshëm për të cilët ndoshta nuk

Enver Hoxha ishte lideri i Shqipërisë komuniste nga fundi i Luftës së Dytë Botërore në vitin 1944 deri në vdekjen e tij në vitin 1985, duke e bërë atë një nga krerët më jetëgjatë të shtetit në shekullin e 20-të. Udhëheqja e tij u karakterizua nga një ideologji e ngurtë staliniste, izolacionizëm ekstrem dhe një angazhim i zjarrtë për të ndërtuar një utopi socialiste. Çuditërisht, nuk funksionoi.

Hoxha fillimisht erdhi në pushtet si kreu i rezistencës partizane kundër pushtuesve italianë dhe gjermanë gjatë Luftës së Dytë Botërore. Pas luftës u bë kryetar i Kuvendit Popullor dhe më pas Kryeministër. Në vitin 1946, Shqipëria u bë zyrtarisht Republikë Popullore dhe në vitin 1948, Hoxha ndërpreu lidhjet me Jugosllavinë, duke shënuar fillimin e izolimit të vendit të tij nga blloqet perëndimore dhe lindore.

Hoxha solli në vend një represion ekstrem, censurë dhe një aparat survejimi të përhapur. Ai urdhëroi kolektivizimin e bujqësisë dhe industrializimin e vendit, shpesh në kurriz të lirive personale dhe efikasitetit ekonomik. Ndoshta një nga aspektet më të spikatura të qeverisjes së Hoxhës ishte ndërtimi i mijëra bunkerëve në të gjithë Shqipërinë, duke reflektuar obsesionin e tij me kërcënimet e perceptuara jashtme.

Vdekja e Hoxhës në vitin 1985 çoi në rënien e regjimit komunist shqiptar në vitin 1992./ CNA.al

Të fundit