E diel, 16 Qershor, 2024

ZYBERI TREGON SE PSE REFUZOI POSTIN E KRYEMINISTRIT

Naser Zyberi, Avokat i Popullit dhe ish-kandidat për kryeministër në zgjedhjet e vitit 2020, thotë se në zgjedhjet presidenciale të 24 prillit dhe 8 majit nuk ka ndërmend të kandidojë për president shteti, përcjell KDP. 

Në një intervistë të dhënë për REL, ai thotë se nuk ka pranuar të jetë as kryeministër në qeverinë teknike që do të çojë vendin drejt zgjedhjeve të dyfishta – presidenciale dhe parlamentare.

“Jo, definitivisht jo. Kam hequr dorë edhe nga mundësia për të qenë kryeministër në tre muajt e fundit, ndaj i kam dhënë fund angazhimit tim politik”, tha Zyberi.

Ai ka thënë se i kanë ofruar të jetë kryeministër teknik, por se e ka refuzuar ofertën.

I pyetur se kur i kanë ofruar, Zyberi me përgjigje: “Atëherë dhe në bisedat gjatë përgatitjes së negociatave për qeverinë teknike.”

Duke folur në cilësinë e Avokatit të Popullit, Zyberi thotë se ankesat më të shumta të qytetarëve lidhen me koston dhe pengesat e nxjerrjes së dokumenteve të udhëtimit, të cilat nga 12 shkurti duhet të jenë me emrin e ri të shtetit, në përputhje me obligimet e Marrëveshjes së Prespës me Greqinë e arritur në vitin 2018.

Zyberi paralajmëron se do të kërkojë kompensim për qytetarët që kanë ndërruar dokumentet që kanë ende afat.

“Thjesht, MPB-ja i është referuar një vendimi të Qeverisë, me të cilin Ministria është ngarkuar me ndryshimin e akteve nënligjore për dhënien e dokumenteve personale dhe nuk ka paraparë mjete për kompensimin e qytetarëve”, thotë ai.

I pyetur se kush duhet të mbajë përgjegjësinë që në periudhën nga ndryshimet kushtetuese në vitin 2019, me të cilat u ndërrua emri, deri në mesin e vitit 2021, në vend të emrit të ri u lëshuan dokumente personale me emrin e vjetër të shtetit, Zyberi me përgjigje: “Personalisht, mendoj se pas miratimit të amendamenteve, Qeveria duhet të hartojë planin operativ për zbatimin e ndryshimeve kushtetuese në një nga seancat e radhës me Ministrinë e Punëve të Brendshme. Kjo nënkupton një afat kohor në të cilin fillimisht do të trajtohen ndryshimet në ligjet për dokumentet e udhëtimit, për sigurinë në komunikacion, ligjin për kartat e identitetit dhe pas ndryshimeve në këto ligje, Ministria e Brendshme do të ngarkohet menjëherë që të ndryshojë aktin nënligjor. ligjet, rregulloret dhe formularët dhe pas 6 muajsh, Qeveria duhet të jetë e gatshme t’i furnizojë qytetarët me dokumente të reja personale në përputhje me ndryshimet kushtetuese. Kjo nuk është bërë, që do të thotë se përgjegjësia për atë lëshim, gjegjësisht shtyrjen e ndryshimeve kushtetuese gjatë nxjerrjes së dokumenteve personale, i takon ekskluzivisht Qeverisë”, tha Zyberi.

Zyberi thotë se në periudhën e kaluar, disa qytetarë ankohen se edhe pse u janë fotografuar disa muaj më parë, ende nuk mund të marrin pasaporta të gatshme.

“Pas vitit të ri kemi ankesa se, pavarësisht zbatimit të procedurës së fotografimit, nuk mund t’i marrin dokumentet e udhëtimit në kohë, brenda afatit të caktuar prej 8 ditësh”, shton ai.

Përgjigje zyrtare nga MPB-ja pse nuk i lëshojnë dokumentet e udhëtimit brenda 8 ditësh ende nuk ka.

“Këto ankesa kanë filluar të mbërrijnë pas vitit të ri dhe ne do t’i drejtohemi Ministrisë së Brendshme pse ka pasur vonesë në nxjerrjen e atyre tashmë të përgatitura, supozoj se ato dokumente të udhëtimit janë përgatitur dhe do të reagojmë. Në biseda të caktuara jozyrtare kam marrë informacion se ka mungesë të formularëve. Mund të them me siguri se mungojnë formularët për dokumentet dygjuhëshe të udhëtimit, por mendoj se mungojnë edhe formularët për dokumentet e tjera”, thotë Zyberi.

 

 

 

 

Të fundit