E enjte, 20 Qershor, 2024

ANËTARËT E BE-SË E MBËSHTETËN LIGJIN E RI EVROPIAN PËR LIRINË E MEDIAVE

Me rregulloren, të quajtur Ligji evropian për lirinë e mediave (EMFA), krijohet një kornizë e përbashkët në nivel BE për shërbimet mediatike në tregun e brendshëm evropian, prezantohen masa për të mbrojtur gazetarët dhe median nga ndikimi politik dhe në të njëjtën kohë lehtësohen puna mediatike në të gjithë kufijtë e Unionit.

Vendet anëtare të BE-së kanë mbështetur propozimin për miratimin e legjislacionit të ri evropian për të krijuar një kornizë të përbashkët për shërbimet mediatike në Union dhe për të mbrojtur lirinë e mediave, pluralizmin mediatik dhe pavarësinë editoriale në bllokun.

Me rregulloren, të quajtur Ligji evropian për lirinë e mediave (EMFA), krijohet një kornizë e përbashkët në nivel BE për shërbimet mediatike në tregun e brendshëm evropian, prezantohen masa për të mbrojtur gazetarët dhe median nga ndikimi politik dhe në të njëjtën kohë lehtësohen puna mediatike në të gjithë kufijtë e Unionit.

“Rregullat e reja do të garantojnë të drejtën e qytetarëve për qasje falas dhe informacione nga burime të shumta dhe do të përcaktojnë përgjegjësinë e vendeve anëtare për të ofruar kushte adekuate dhe një kornizë për mbrojtjen e kësaj të drejte”, thekson Këshilli Evropian.

Sipas ministrit për rininë, mediat dhe reduktimin e varfërisë në rajonin belg Flanders, Benjamin Dale, kjo rregullore e parë që lidhet me kulturën dhe mediat gjatë presidencës së Belgjikës me Unionin është veçanërisht e rëndësishme për lirinë e mediave dhe pluralizmin në BE.

“Kjo rregullore e re do të mbrojë gazetarët dhe burimet e tyre dhe do t’u mundësojë qytetarëve të marrin vendime bazuar në informacione të mëtejshme dhe të pavarura”, vlerësoi Dale.

Propozimi për miratimin e Ligjit evropian për lirinë e mediave u iniciua nga Komisioni Evropian më 16 shtator 2022. Pas më shumë se një viti konsultimesh dhe rregullimesh ndërmjet institucioneve të Unionit, negociatat mes Këshillit të BE-së dhe Parlamentit Evropian filluan tetorin e kaluar për tekstin e versionit përfundimtar të ligjit, i cili ishte harmonizuar me marrëveshjen e arritur më datën 15 të muajit të kaluar.

Pas mbështetjes së versionit përfundimtar të Ligjit për Lirinë e Mediave nga vendet anëtare, ai do të përkthehet në të gjitha gjuhët zyrtare të Unionit, pas së cilës duhet të miratohet zyrtarisht nga Këshilli i BE-së dhe Parlamenti Evropian deri në prill 2024./MIA

Të fundit