E shtunë, 22 Qershor, 2024

KY VEND I VOGËL I BE-SË KA PASUR MË SHUMË TURISTË VITIN E KALUAR

Në vitin 2023, turizmi i BE-së vazhdoi të tregojë shenja të rimëkëmbjes nga pandemia COVID-19. Numri i vlerësuar i netëve të kaluara në objektet e akomodimit turistik në vitin 2023 arriti në 2.92 miliardë, duke tejkaluar nivelin e para-pandemisë për vitin 2019 (2.87 miliardë) me 1.6% dhe duke vendosur një vit rekord për sektorin e akomodimit të BE-së, tregojnë të dhënat e Eurostat, përcjell KDP.

Në vitin 2023, u shpenzuan 171 milionë netë më shumë krahasuar me vitin 2022 (+6.3%), e nxitur kryesisht nga një rritje në netët e kaluara nga mysafirë ndërkombëtarë (+146 milionë) dhe në një masë më të vogël nga një rritje në netët e kaluara nga mysafirë vendas (+ 25 milionë). Nivelet e turizmit përsa i përket netëve të kaluara ishin 25% më të larta se dhjetë vjet më parë (në 2013 kushte 2.33 miliardë netë të kaluara).

Në vend të parë sipas netëve të turistëve është Malta, një shtet ishull i vogël në Mesdhe, i pasur nga Qyproja, poashtu shtet-ishull i vogël i ndarë në pjesën greke dhe turke.

 

Të fundit