E enjte, 20 Qershor, 2024

AGJENDA E BE-SË NË VITIN 2024: JA DATAT KRYESORE

Një vit i nxehtë e pret Bashkimin Evropian (BE), jo vetëm në aspektin politik. Brukseli po përgatitet për një sërë ngjarjesh kryesore, të cilat më shumë kanë të bëjnë me vetë BE-në. Ballkani Perëndimor duket se këtë vit nuk do ta ketë vëmendjen e vitit të kaluar. Çështjet Prishtinë-Beograd dhe Shkup-Sofje ka pak gjasa të kenë një epilog këtë vit.

Më poshtë KDP ju sjell agjendën e BE-së për vitin 2024:

1. Zgjedhjet për Parlamentin Evropian (6-9 qershor):

Zgjedhjet për Parlamentin Evropian janë planifikuar të mbahen nga 6 deri më 9 qershor. Këto do të jenë zgjedhjet e dhjeta parlamentare që nga zgjedhjet e para të drejtpërdrejta në 1979 dhe zgjedhjet e para të Parlamentit Evropian pas Brexit. Zgjedhjet e këtij mandati pritet të jenë një nga zgjedhjet më të diskutueshme në historinë e Parlamentit Evropian duke pasur parasysh rritjen e partive të djathta ekstreme në sondazhe.

2. Samiti i Jashtëzakonshëm për Rishikimin e Buxhetit (1 Shkurt):

Më 1 shkurt, një samit i jashtëzakonshëm është caktuar për liderët e BE-së për të finalizuar rishikimin e buxhetit shtatëvjeçar, duke përfshirë një paketë ndihme prej 50 miliardë eurosh për Ukrainën. Ndërsa një marrëveshje paraprake u arrit në mes të dhjetorit, kundërshtimi i Hungarisë kërkon konsensus të mëtejshëm.

3. Marrëveshja e Paktit të Migrantëve (Pritet në Prill):

Pas negociatave maratonë, Këshilli i BE-së dhe negociatorët e Parlamentit Evropian kanë arritur një marrëveshje të përkohshme për një pakt migrimi dhe azili. Kjo çështje e debatuar gjatë trajton procedurat më të rrepta të azilit në kufijtë e jashtëm dhe fuqitë e zgjeruara për vendet në kthimin e azilkërkuesve me shanse të ulëta për mbrojtje ndërkombëtare. Konfirmimi zyrtar nga Këshilli dhe Parlamenti pritet në prill.

4. Korniza e re e qeverisjes ekonomike:

Një marrëveshje vendimtare ka të bëjë me rregullat e reja që rregullojnë kuadrin ekonomik, një grup rregullash të përbashkëta për politikat kombëtare fiskale dhe ekonomike të zbatueshme për të gjitha shtetet anëtare. Këto rregulla synojnë të sigurojnë qëndrueshmërinë e financave publike, të nxisin konvergjencën dhe të eliminojnë pabarazitë makroekonomike. Të propozuara nga Komisioni Evropian, rregullat më fleksibël synojnë t’u sigurojnë vendeve me borxh të lartë publik manovrim më të madh, duke parandaluar që reduktimi i shpejtë i borxhit publik të ndikojë negativisht në rritjen ekonomike.

5. Tranzicioni në institucionet e BE-së:

Cikli institucional në Bashkimin Evropian i nënshtrohet një tranzicioni, me Parlamentin aktual Evropian që mban seancën e tij përfundimtare plenare në prill. Qytetarët në të gjithë Evropën do të marrin pjesë në zgjedhjet nga data 6 deri më 9 qershor, duke zgjedhur përfaqësuesit në një nga dy organet legjislative të BE-së. Parlamenti i ri Evropian pritet të konstituohet në korrik. Më pas, zgjedhja e Komisionit të ri Evropian mandatohet deri më 1 nëntor, pasi mandati i Komisionit aktual i skadon.

6. Emërimi i Presidentit të Ri të Këshillit Evropian (Verë/Vjeshtë):

Mandati i dytë dyvjeçar e gjysmë i Presidentit aktual të Këshillit Evropian, Charles Michel, përfundon në fund të vitit. Drejtuesit e shteteve anëtare pritet të zgjedhin një drejtues të ri për këtë institucion përpara pushimeve verore ose në fillim të vjeshtës.

Viti 2024 shpaloset si një moment kritik për Bashkimin Evropian, me një sërë vendimesh dhe zgjedhjesh që formojnë peizazhin e tij politik dhe drejtimin strategjik.

Të fundit