E enjte, 20 Qershor, 2024

LSDM DHE BDI ME KANDIDAT TË PËRBASHKËT PRESIDENCIAL: A DO TË JETË SHQIPTAR?

Stevo Pendarovski në vitin 2018 ishte kandidat i përbashkët i LSDM-së dhe BDI-së, që është hera e parë që këto dy parti dolën me ofertë të përbashkët. Prandaj, pas atij suksesi, është normale që edhe në këto zgjedhje të dalim me një kandidat të përbashkët, thotë Bujar Osmani në “Stadium” në Radio Kanal 77, përcjell KDP. Ai i përgjigjet edhe pyetjes nëse do të ishte një kandidat i përbashkët – një shqiptar.

“Edhe ai opsion është i disponueshëm, por tani është pak më i ndjeshëm, sepse pas dy javësh pas zgjedhjeve presidenciale do të ketë zgjedhje parlamentare, kështu që çfarë rigrupimi do të ketë në raundin e parë do të ndikojë shumë në raundin e dytë të zgjedhjeve parlamentare. Por tani për tani janë të hapura të tria opsionet – BDI vetëm, BDI me Frontin Evropian Shqiptar dhe BDI me Frontin shtetëror evropian”, tha Osmani.

I pyetur se kush është lideri i radhës i BDI-së – Grubi, Bekteshi apo Osmani, ai thotë se nuk ka një dilemë të tillë sepse Ahmeti është i paprekshëm dhe do të jetë në krye të detyrës për një kohë të gjatë.

“Ahmeti është pasuria më e rëndësishme si e partisë ashtu edhe e shtetit – ai është akademi politike, që do të thotë politikan, dhe politika është mision, politikani u shërben qytetarëve dhe nuk mendoj se ka ndonjë dilemë”, thotë Osmani në “Stadion”.

Sipas tij, përpara mbajtjes së Këshillit Ministror të Organizatës për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë (OSBE), ishte praktikë që kryetari të shkonte në Moskë, të vizitonte Kievin dhe Uashingtonin dhe qendra të tjera të mëdha. “Në vitin kur Maqedonia kryesonte OSBE-në, u mor vendimi për të mos shkuar në Moskë për shkak të luftës në Ukrainë. Mirëpo, komunikimi intensiv u zhvillua, sepse Ukraina këmbënguli që Rusia të përjashtohej nga organizata, ndërsa ministri i Jashtëm rus, Sergej Lavrov, mbeti i qëndrimit se nëse nuk vjen në Shkup, Rusia nuk do të njohë asnjë vendim që do të të bëhet në këtë Këshill Ministror”, tha Osmani, i cili kishte rolin e kryetarit të OSBE-së.

“Rusia si vend pjesëmarrës po shkatërron ato rregulla që janë themeli i vetë organizatës. Për shkak të kësaj, ne kishim një dilemë se si do të pozicionoheshim si kryetar. Federata Ruse tha se ne duhet të jemi një ndërmjetës i ndershëm, nuk duhet të mbajmë anë si kryetar, sepse jemi të parët mes të barabartëve. Përgjigja ime ishte: “Më falni, por nuk jam një ndërmjetës i ndershëm, jam kujdestar i parimeve dhe detyrimeve të organizatës”. Është detyrë e kryetarit të jetë mbrojtësi i parimeve mbi të cilat bazohet organizata. Ju i keni shkelur ato dhe unë jam i detyruar të flas kundër jush. Dhe për këtë kam vendosur të mos shkoj në Moskë”, tha Osmani.

Megjithatë, Rusia insistoi në praninë e saj dhe që çdo vendim i rëndësishëm për OSBE-në të merret në takimin në Shkup. Osmani ka shpjeguar se nuk dëshiron që kontaktet diplomatike të jenë përmes ambasadorit rus në Shkup, kështu që do të kuptohen si takime bilaterale dhe as ndërmjetësimi i ambasadorit të Maqedonisë në Moskë. Ajo detyrë iu dha ambasadorit tonë Jundev në OSBE, i cili pati takime me ambasadorin rus në OSBE në Vjenë.

I pyetur nëse Osmani ka pasur një takim bilateral në Shkup me kolegun rus Sergej Lavrov, ai ka konfirmuar se është takuar, por jo në format bilateral.

“Kam pasur një takim, është dashur të kem një takim dypalësh dhe pas kësaj ka pasur një takim me ambasadorin e Maltës si kryetar i ardhshëm, kemi vendosur t’i bëjmë bashkë, që të mos krijohet përshtypja se është në një format kombëtar. Duam t’u themi se në cilësinë kombëtare, ministri i RMV nuk do të takohet me Lavrov. Me këtë dërguam një mesazh: “Ju nuk mund të veproni kundër të gjitha rregullave të rendit juridik ndërkombëtar dhe ju trajtojmë sikur nuk keni bërë asgjë”, tha Osmani në “Stadium”.

Osmani tha se Sekretari Amerikan i Shtetit, Anthony Blinken, nuk ka dashur të takohet me Lavrovin, edhe pse e gjithë logjistika ishte e përgatitur nëse do të ndodhte një takim i tillë. Përfaqësuesit e të gjitha vendeve kryesore evropiane nuk deshën të takohen me Lavrov. Por ishte e rëndësishme që Blinken të vinte në Shkup dhe të dërgonte një mesazh. Si shembull i sjelljes së shteteve ndaj Rusisë dhe mesazheve të dërguara nga Shkupi, ish-kryeministri i Luksemburgut, tani shef i diplomacisë, tha: “Gjyshja ime është ruse. Por atë që po ju them, po jua them si qenie njerëzore, jo si dikush që urren rusët. Kjo që po bëni është kundër çdo vlere të njerëzimit”.

Osmani thotë se ishte e rëndësishme që rusët të vinin dhe të përballeshin me qëndrimin e botës.

Të fundit