E mërkurë, 24 Korrik, 2024

DRAMË NË MEDIAT MAQEDONASE

Përgjegjësia e mediave që informojnë për luftë është e dyfish më e madhe. Fjala shkakton emocion, emocioni shkakton reagim dhe gjithë kjo shumë shpesh mund të shkojë në drejtimin e gabuar.

 Shkruan: Katerina Topallova

“DRAMA NË POLONI!”, “A po fillon Lufta e Tretë Botërore?”

Këto ishin disa nga titujt e mediave maqedonase pas rënies së raketave në Poloni, në një fshat në kufi me Ukrainën, duke vrarë dy persona.

Ditën që ndodhi, isha në një konferencë për media në Varshavë kushtuar raportimit në kohë luftë. Para dhe pas ngjarjes, të gjitha panelet që u organizuan ishin të lidhura me këtë temë. Në konferencë ishin të ftuar gazetarë të shumtë nga Ukraina, si dhe gazetarë nga e gjithë Evropa dhe bota, duke përfshirë ish dhe territore ku ka pasur një konflikt ushtarak ose ku ka për momnetin

Gazetarët kanë një rol jashtëzakonisht të rëndësishëm, veçanërisht në kohë lufte. Atëherë përgjegjësia dyfishohet! Ajo që nuk duhet t’i lejojnë vetes është të bëjnë sensacion nga pamjet tashmë të tmerrshme në terren, nuk duhet të sakrifikojnë të vërtetën për ekskluzivitet dhe duhet të zgjedhin fjalët për të përcjellë një lajm të caktuar.

Kolegët nga Ukraina treguan se si informojnë ndërsa familjet, të afërmit dhe njerëzit e afërt vriten, dëbohen dhe jetojnë në pasiguri. Thonë, ne qajmë derisa të hapim kompjuterin, pastaj hyn në një kornizë tjetër dhe duhet të jesh gazetar profesionist, mbaron punën, mbyll kompjuterin dhe qan përsëri!

Një tjetër kolege, e cila u largua nga Donetsku për në Berlin disa vite më parë për shkak të luftës, tregoi se si kolegët e saj që janë në Ukrainë i kërkuan disa herë të kontrollonte besueshmërinë e informacionit që kishin përpara se ta publikonin. Disa prej tyre nuk kanë rrymë, disa punojnë në të ftohtë, të tjerë nuk kanë internet… dhe në kushte të tilla përpiqen të jenë gazetarë profesionistë.

Nuk është e lehtë, por është shumë e përgjegjshme! Për momentin janë hallka më e rëndësishme për të gjitha hapat e ndërmarra nga popullata, të gjitha planet, të gjitha vendimet.

Disa nga mediat maqedonase me shumë lehtësi publikojnë informacione të ndryshme lidhur me luftën. Rrallë verifikohen, besohet verbërisht dhe pothuajse askush nuk mban përgjegjësi për gënjeshtrën e thënë apo panikun që shkakton.

Dezinformimi në kohë lufte mund të shkaktojë një luftë të re!

Mediat polake nuk publikuan asnjë lajm derisa nuk ishte zyrtar. Asnjë media polake nuk ka kalkuluar me vendimin e mundshëm të kreut të shtetit. Popullsia është e shqetësuar! E gjithë Europa është e shqetësuar! Gjithçka është e mundur dhe asgjë nuk është e mundur, por fjalët maten disa herë para se të thuhen publikisht!

E pohoj se Varshavë nuk ka pasur dramë! Kishte shqetësim! Është dramë nëse krijohet panik, nëse njerëzit fillojnë të ikin, nëse tërheqin para nga bankat, nëse dalin me armë në rrugë dhe shkojnë në betejë, nëse derdhet benzinë ​​në panik, nëse ushqimi blihet në panik. … Nuk ishte kjo! Nuk kishte një dramë të tillë! Një dramë e tillë sjell kriza të reja që jo gjithmonë duhet të jenë ushtarake, por do të kenë pasoja të mëdha jo vetëm për Poloninë, por edhe për vendet në të cilat vendoset informacioni se ka dramë në një vend anëtar të NATO-s!

Të fundit