E hënë, 20 Maj, 2024

PROTESTË NË MAL TË ZI KUNDËR MARRËVESHJES ME KISHËN

Mijëra qytetarë u mblodhën të enjten mbrëma në Podgoricë për të protestuar kundër nënshkrimit të një marrëveshjeje që rregullon marrëdhëniet e shtetit të Malit të Zi me Kishën Ortodokse Serbe.

“Nënshkrimi i marrëveshjes nuk është zgjidhje e problemit, por thellim i tij. Me marrëveshjen e propozuar dorëzohen kompetenca të rëndësishme të shtetit të Malit të Zi dhe ne nuk pajtohemi fare me këtë”, tha koordinatori i Iniciativës Qytetare “21 Maj”, Aleksandar Sasha Zekoviq, para protestuesve të mbledhur pranë ndërtesës së Qeverisë së Malit të Zi.

Protestuesit mbanin flamujt kombëtarë dhe të Bashkimit Evropian në duar, si dhe pankarta që thoshin se kryeministri i Malit të Zi, Dritan Abazoviq, “do të përgjigjet për keqbërjet e tij”.

Protesta, që u vëzhgua nga policia, kaloi e qetë dhe pa incidente.

Seanca e Qeverisë për këtë marrëveshje, që njihet si Marrëveshja Themelore, është caktuar për të premten, më 8 korrik.

Protesta e së enjtes ishte e treta me radhë, qëkur Qeveria e Malit të Zi publikoi tekstin e marrëveshjes, ditë më parë.

Podgoricë, 7 korrik 2022.
Podgoricë, 7 korrik 2022.

Ajo që kundërshtohet me të madhe në propozim-tekstin e marrëveshjes, është pjesa që e njeh subjektivitetin e Kishës Serbe në Mal të Zi gjashtë shekuj më herët se atë të Kishës në Serbi.

Partitë që marrin pjesë në Qeverinë e Malit të Zi ose i ofrojnë asaj mbështetje politike në Kuvend, kanë paralajmëruar se mund të tërheqin përkrahjen, nëse marrëveshja kalon e tillë siç është.

Abazoviq ka thënë se palët që janë të pakënaqura me tekstin e harmonizuar të Marrëveshjes Themelore me Kishën Ortodokse Serbe, kanë qenë në dijeni për përmbajtjen e saj.

Patriarku i Kishës Ortodokse Serbe, Porfirije, ka thënë se miratimi i tekstit të Marrëveshjes Themelore mund të vendosë “kurorë” mbi normalizimin e marrëdhënieve midis Malit të Zi dhe Kishës Ortodokse Serbe./ REL

Të fundit