E martë, 21 Maj, 2024

GJETJET TREGOJNË SE PSE T-REX KISHTE KRAHË TË VEGJËL?

Një ekip shkencëtarësh në Argjentinë thonë se kanë zbuluar një dinozaur të ri gjigant grabitqar që kishte një kokë të madhe, por krahë të vegjël për madhësinë e tij. Shkencëtarët besojnë se gjymtyrët e vogla i dhanë përparësi mbijetesës së mishngrënësve. Zvarranikët prej katër tonësh besohet se kanë bredhur në Tokë rreth 90-100 milionë vjet më parë.

Përgatiti: Agon Neziri

Duke shkruar në revistën aktuale të biologjisë, shkencëtarët thonë se mbetje të gjera skeletore të një specie të panjohur më parë u gërmuan në Patagoninë veriore.

Meraxes gigas ishte rreth 11m i gjatë, me një kafkë 1.2m – por krahët e tij ishin vetëm 0.6m të gjatë.

Shkencëtarët besojnë se gjymtyrët e vogla i dhanë përparësi mbijetesës së mishngrënësve.

“Jam i bindur se ata krahë proporcionalisht të vegjël kishin një lloj funksioni. Skeleti tregon futje të mëdha muskulore dhe breza gjoksi të zhvilluar plotësisht, kështu që krahu kishte muskuj të fortë,” “Ata mund t’i kenë përdorur krahët për sjellje riprodhuese, si mbajtja e femrës gjatë çiftëzimit ose mbështetja e tyre për t’u ngritur pas një pushimi ose një rënie,” shtoi ai.

Bashkëautori i tij Peter Makovicky tha se krahët e dinozaurit ishin “fjalë për fjalë sa gjysma e gjatësisë së kafkës dhe kafsha nuk do të kishte qenë në gjendje të arrinte në gojën e saj

Zvarranikët prej katër tonësh besohet se kanë bredhur në Tokë rreth 90-100 milionë vjet më parë.

Shkencëtarët thonë se dy specie të tjera – tyrannosaurids dhe abelisaurids – gjithashtu zhvilluan armë të vogla për arsye të ngjashme.

Të fundit