E martë, 28 Maj, 2024

KOSTADINOVSKA-STOJÇEVSKA PARALAJMËRON “BALLKANIN E HAPUR” KULTUROR

Ministrat e kulturës, përfaqësues të agjencive të filmit, qendrave kulturore rinore, festivaleve të mëdha shtetërore dhe private të muzikës, muzeve, filarmonisë, operës dhe baletit si dhe teatrove do të marrin pjesë në “Ballkanin e Hapur”, i cili do të mbahet në datat 7 dhe 8. – Qershor 2022, në Ohër, Maqedonia e Veriut, njofton KDP.

Kjo nismë organizohet nga kryeministrat e Shqipërisë, Edi Rama, Maqedonisë së Veriut, Dimitar Kovacevski dhe Serbisë, Aleksandar Vuçiq.

“Ballkani i hapur është një nismë rajonale që synon të lehtësojë tregtinë dhe të nxisë zhvillimin ekonomik në të gjithë rajonin. Kjo nismë thekson rëndësinë e lidhjeve rajonale dhe lëvizjen e lirë të njerëzve, kapitalit, mallrave dhe shërbimeve”, tha ministrja e Kulturës, Bisera Kostadinovska Stojçevska.

Ajo tha se Ballkani i Hapur gjithashtu përpiqet të përshpejtojë integrimin evropian të vendeve të Ballkanit Perëndimor dhe të kontribuojë që secili vend të bëhet anëtar i Bashkimit Evropian brenda një kohe të arsyeshme.

“Për mendimin tim, kjo ngjarje meriton vëmendje të denjë sepse për herë të parë do të kemi mundësinë që të tre vendet të ndajnë përvoja në fushën e kulturës në të gjitha segmentet, për të kapërcyer dallimet, por edhe për të mundësuar promovimin e mallrat kulturore, shfaqjet, muzetë dhe në këtë mënyrë do të kontribuojmë në një zhvillim të rëndësishëm të turizmit”, shtoi ajo.

Vendet e “Ballkanit të Hapur” po punojnë gjithashtu për krijimin e një fondi të përbashkët filmik, ku do të aplikojnë bashkëprodhimet e iniciuara nga të tre vendet.

Të tre qeveritë u zotuan gjithashtu për intensifikimin e kontakteve, njohjeve, shkëmbimeve dhe nismave të përbashkëta mes të rinjve të vendeve tona nëpërmjet organizimit të eventeve. Nga pushimet e përbashkëta, përmes turneve sportive dhe ngjarjeve kulturore deri te qendrat kërkimore.

Në Samitin e Ohrit do të nënshkruhen marrëveshje dhe memorandume të rëndësishme për bashkëpunim në kulturë, turizëm dhe ekonomi, ku do të jenë të pranishëm ministrja e kulturës Bisera Kostadinovska Stojçevska, ministri i ekonomisë Kreshnik Bekteshi dhe ministri i bujqësisë, pylltarisë dhe ekonomisë së ujit Ljupço Nikolovski.

Iniciativa për Ballkanin e Hapur mbetet e hapur për Malin e Zi, Kosovën dhe Bosnje-Hercegovinën.

 

Të fundit