E shtunë, 25 Maj, 2024

Greqia letër OKB-së me pretendimin se Turqia po sfidon sovranitetin e saj

Greqia i drejtua të enjten kreut të Kombeve të Bashkuara me pretendimin se Turqia po sfidon drejtpërdrejt sovranitetin e saj mbi ishujt në lindje të Detit Egje dhe po ndjek një politikë armiqësore dhe “revizioniste” që po destabilizon rajonin.

Në letrën prej katër faqesh që mban datën 25 maj, drejtuar sekretarit të përgjithshëm Antonio Guterres, dhe e nënshkruar nga përfaqësuesja e përhershme e Greqisë në OKB, Maria Theofili shkruhet:

Greqia i bën thirrje solemnisht Turqisë që të ndalojë vënien në dyshim të sovranitetit të Greqisë mbi ishujt e saj në Egje, veçanërisht nëpërmjet pohimeve të pabaza dhe historikisht të rreme (dhe) të përmbahet nga kërcënimi i Greqisë me luftë.

Greqia dhe Turqia kanë pasur mosmarrëveshje për dekada mbi kufijtë detarë, por tensionet mes tyre u rritën në vitin 2020 pas intensifikimit të kërkimeve për naftë dhe gaz në Mesdheun lindor.

Turqia kërkon që Greqia të çmilitarizojë ishujt e saj lindorë, mbajtja e veprimit kërkohet sipas traktateve të shekullit të 20-të që ia dhanë sovranitetin e ishujve Greqisë.

Qeveria greke e quan kërkesën një keqinterpretim të qëllimshëm dhe ka akuzuar Turqinë, një anëtare e NATO-s, se po shton veprimet armiqësore në këto zona.

“Aktet tepër kërcënuese nga Turqia (përfshijnë) fluturime të përsëritura mbi territorin grek nga avionë luftarakë në kundërshtim me ligjin ndërkombëtar”, thuhej në letër.

Mosmarrëveshjet greko-turke kanë të bëjnë kryesisht mbi të drejtat e shpimeve për naftë dhe gaz në Mesdheun lindor, veçanërisht rreth ishujve grekë pranë vijës bregdetare të Turqisë.

Një mision zbulues turk dy vjet më parë shkaktoi një përplasje të tensionuar detare që aleatët perëndimorë paralajmëruan se rrezikonte të përshkallëzohej në një konflikt ushtarak.

Në përgjigje të krizës energjetike të përkeqësuar nga lufta në Ukrainë, Greqia është zotuar të anulojë përkohësisht nxjerrjen e qymyrit dhe të përshpejtojë kërkimin e hidrokarbureve përgjatë vijës së saj bregdetare në perëndim.

Të fundit