E diel, 23 Qershor, 2024

DISONANCA KONJITIVE DHE ROLI I SAJ NË PËRHAPJEN E COVID-19

Anëtarët e Heaven’s Gate, një kult fetar, besuan se ndërsa kometa Hale-Bopp kaloi nga Toka në 1997, një anije kozmike do të udhëtonte në vazhdën e saj – gati për të marrë me vete besimtarët e vërtetë. Disa anëtarë të grupit blenë një teleskop të shtrenjtë, me fuqi të lartë në mënyrë që të mund të kishin një pamje më të qartë të kometës. Ata e kthyen shpejt dhe kërkuan rimbursim. Kur menaxheri pyeti pse, ata u ankuan se teleskopi ishte i dëmtuar, se nuk tregonte anijen kozmike që ndjek kometën. Pak kohë më vonë, duke besuar se ata do të shpëtoheshin pasi të kishin hedhur “kontejnerët e tyre tokësorë” (trupat e tyre), të 39 anëtarët vranë veten, transmeton KDP analizën e The Atlantic.

Pasuesit e Portës së Qiellit kishin një bindje tragjikisht të gabuar, por është një shembull, megjithëse ekstrem, i disonancës njohëse (konjitive), mekanizmi motivues që qëndron në ngurrimin për të pranuar gabimet ose për të pranuar gjetje shkencore – edhe kur këto zbulime mund të shpëtojnë jetën tonë. Kjo dinamikë po luhet gjatë pandemisë midis shumë njerëzve që nuk pranojnë të mbajnë maska ​​ose të praktikojnë distancimin shoqëror. Qeniet njerëzore nuk janë thellësisht të gatshme të ndryshojnë mendje. Dhe kur faktet bien ndesh me bindjet e tyre paraekzistuese, disa njerëz më parë do të rrezikonin shëndetin e tyre dhe të gjithë të tjerët sesa të pranonin informacione të reja që demantojnë bindjet r tyre ose të pranonin se ishin gabim.

Disonanca konjitive, e shpikur nga Leon Festinger në vitet 1950, përshkruan shqetësimin që njerëzit ndiejnë kur dy njohuri, ose një njohuri e vjetër dhe një e re, bien ndesh me njëra-tjetrën. Njohuria se unë pi duhan është në kundërshtim me dijeninë se pirja e duhanit mund të më vrasë. Për të zvogëluar atë disonancë, duhanpirësi ose duhet ta lërë duhanin – ose të justifikojë pirjen e duhanit (“Kjo më mban të hollë, dhe mbipesha është gjithashtu një rrezik për shëndetin, e dini”). Në thelbin e saj, teoria e Festinger është rreth asaj se si njerëzit përpiqen të marrin kuptim nga idetë kontradiktore dhe të bëjnë jetë që, të paktën në mendjet e tyre, janë të qëndrueshme dhe kuptimplota.

Mosmarrëveshja është më e dhimbshme kur provat bien në themelet e mënyrës se si e shohim veten – kur kërcënon besimin tonë se jemi të sjellshëm, etikë, kompetentë ose të zgjuar. Në momentin që marrim ndonjë vendim-unë do ta blej këtë makinë; Unë do të votoj për këtë kandidat; Unë mendoj se COVID-19 është serioz; jo, jam i sigurt se është një mashtrim – ne do të fillojmë të justifikojmë mençurinë e zgjedhjes sonë dhe të gjejmë arsye për të hedhur poshtë alternativën. Shumë shpejt, çdo ambivalencë që mund të kemi ndjerë në kohën e vendimit origjinal do të shndërrohet në siguri. Ndërsa njerëzit justifikojnë çdo hap të ndërmarrë pas vendimit origjinal, ata do ta kenë më të vështirë të pranojnë se kishin gabuar që në fillim. Sidomos kur rezultati përfundimtar dëshmon se vendimi është  vet-mposhtës, kokëfortë ose i dëmshëm.

Teoria frymëzoi më shumë se 3,000 eksperimente që kanë transformuar të kuptuarit e psikologëve se si funksionon mendja njerëzore. Një nga eksperimentet më të famshme të Aronson tregoi se njerëzit të cilët kishin kaluar një proces të pakëndshëm, të turpshëm në mënyrë që të pranoheshin në një grup diskutimi (i dizajnuar të përbëhej nga pjesëmarrës të mërzitshëm, pompozë) më vonë raportuan se e pëlqyen atë grup shumë vetëm se u lejuan t’i bashkuar pasi kishin bërë pak ose aspak përpjekje. Kalimi nëpër ferr për të arritur diçka që rezulton të jetë e mërzitshme, shqetësuese ose humbje kohe krijon disonancë: Unë jam i zgjuar, kështu që si përfundova në këtë grup budalla? Për të zvogëluar atë disonancë, pjesëmarrësit në mënyrë të pavetëdijshme u përqendruan në gjithçka që mund të ishte e mirë ose interesante në lidhje me grupin dhe u verbuan para negativeve të tij të spikatura. Njerëzit që nuk punuan shumë për të hyrë në grup mund ta shihnin më lehtë të vërtetën – sa i mërzitshëm ishte. Për shkak se ata kishin investuar shumë pak për tu bërë pjesë e grupit, kishin shumë pak disonancë konjitive.

Termi disonancë njohëse (konjitive) që prej asaj kohe i ka shpëtuar laboratorit dhe gjendet kudo – nga op-eds dhe rishikimet e filmave deri te kolonat e humorit. Por pak njerëz e vlerësojnë plotësisht fuqinë e madhe motivuese të mekanizmit – dhe gjatësitë që bëjnë njerëzit për të zvogëluar shqetësimin që kanë.

Për shembull, kur njerëzit ndiejnë një lidhje të fortë me një parti politike, udhëheqës, ideologji ose besim, ka më shumë të ngjarë që të refuzojnë çdo fakt që sfidon këto besnikëri. Psikologu social Lee Ross, në eksperimentet laboratorike të dizajnuara për të gjetur mënyra për të zvogëluar konfliktin e ashpër midis izraelitëve dhe palestinezëve, mori propozime për paqe të krijuara nga negociatorët izraelitë, i etiketoi si propozime palestineze dhe u kërkoi qytetarëve izraelitë t’i gjykonin ato. “Izraelitët e pëlqyen propozimin palestinez që i atribuohet Izraelit më shumë sesa atyre propozimin izraelit që i atribuohet palestinezëve”, tha ai. “Nëse propozimi juaj nuk do të jetë tërheqës për ju kur vjen nga pala tjetër, çfarë shansi ka që propozimi i palës tjetër të jetë tërheqës kur vjen në të vërtetë nga pala tjetër?”

Për shkak të polarizimit intensiv në vendin tonë, shumë amerikanë tani i shohin vendimet për jetë dhe vdekje të koronavirusit si zgjedhje politike sesa ato mjekësore. Në mungesë të një lidershipi unifikues narrativ dhe kompetent kombëtar, amerikanët duhet të zgjedhin kë të besojnë ndërsa marrin vendime se si të jetojnë: shkencëtarët dhe ekspertët e shëndetit publik, këshillat e të cilëve do të ndryshojnë domosdoshmërisht kur mësojnë më shumë për virusin, trajtimi, dhe rreziqet? Apo Presidenti Donald Trump dhe bashkëpunëtorët e tij, të cilët sugjerojnë se maskat dhe distancimi shoqëror janë të panevojshme ose “opsionale”?

Njohja që dua të kthehem në punë ose dua të shkoj në lokalin tim të preferuar për t’u shoqëruar me miqtë e mi nuk është në përputhje me çdo informacion që sugjeron që këto veprime mund të jenë të rrezikshme – nëse jo për vetë individët, atëherë për të tjerët me të cilët ata bashkëveprojnë .

Si ta zgjidhim këtë disonancë? Njerëzit mund të shmangin turmat, ahengjet dhe baret dhe të mbajnë një maskë. Ose ata mund të hidhen përsëri në mënyrat e tyre të mëparshme. Por për të ruajtur besimin e tyre se ata janë të zgjuar dhe kompetentë dhe nuk do të bënin kurrë ndonjë marrëzi për të rrezikuar jetën e tyre, ata do të kenë nevojë për disa vetë-justifikime: Pretendimi që maskat ua dëmtojnë frymëmarrjen, mohojnë që pandemia është serioze ose protestojnë se “liria e tyre ”Për të bërë atë që duan është e dorës së parë. “Ju jeni duke hequr liritë tona dhe duke shkelur të drejtat tona kushtetuese me këto urdhra të diktaturës Komuniste,” tha një grua në një seancë dëgjimore të komisionerëve në Palm Beach. “Maskat fjalë për fjalë po vrasin njerëz”, tha një tjetër. Guvernatori i Dakotës së Jugut Kristi Noem, duke iu referuar maskave dhe çdo ndërhyrje tjetër qeveritare, tha, “Më shumë liri, jo më shumë qeveri, është përgjigjja.” Nënpresidenti Mike Pence shtoi arsyetimin e tij për të inkurajuar njerëzit të mblidhen në turma të pasigurta për një tubim të Trump: “E drejta për tu mbledhur në mënyrë paqësore është e regjistruar në Ndryshimin e Parë të Kushtetutës.”

 

Tekstin e plotë e gjeni në TheAtlantic 

 

Të fundit