E diel, 23 Qershor, 2024

9 MËNYRA SI TË JENI MË NDIKUES NË ZOOM

Që nga fillimi i pandemisë shumë ngjarje dhe profesione kaluan online. Procesi arsimor, trajnimet, konferencat, intervistat dhe ligjërimet e ndryshme kaluan në Zoom apo zgjidhjet tjera në Internet. Për dallim nga prania fizike, përveç përgatitjes në botën online kërkohen elemente tjera për të pasur një paraqitje të rëndësishme dhe interesante.

KDP ju sjell 9 mënyrat e revistës Forbes, të cilat do t’u ndihmojnë që të keni prani më me ndikim në konferencat apo ligjërimet online.

1. Pozicioni

Projektimi i pranisë fillon duke zënë hapësirë, fjalë për fjale dhe në mënyrë figurative. Nëse uleni shumë larg kamerës, kjo ju bën të dukeni të vogël, gjë që mund të dërgojë nënndërgjegjeshëm një sinjal se jeni më pak i fuqishëm, nervoz ose jo sa duhet i kyçur.

Rregulloni këtë duke pozicionuar kamerën tuaj që të tregojë zonën nga pjesa e sipërme e gjoksit deri te koka juaj. Sigurohuni që pjesa e sipërme e kokës tuaj nuk është prerë dhe se ka disa inç hapësirë ​​vizuale mbi kurorën tuaj.

2. Shikimi

Ju fitoni më shumë besim duke vendosur kontakt të fortë me sytë me audiencën tuaj.

Por shumë njerëz bëjnë gabim kur vendosin kamerën e tyre shumë të ulët (atëherë njerëzit shikojnë hundën tuaj), gjë që mund të bëjë që të duket sikur po flisni me njerëz tjerë. Nëse kamera është shumë e lartë (sikur të ishit duke bërë një selfie), kjo mund të zvogëlojë praninë tuaj.

Në vend të kësaj, mbajeni kamerën tuaj në nivelin e syve. Bëni këtë duke mbështetur laptopin ose kamerën tuaj në një pirg librash.

3. Drita

Hijet nuk janë një pamje e mirë, as nuk shtojnë besueshmërinë tuaj. Shmangni uljen me shpinë në dritare ose ndriçimin nga një llambë. Kur është e mundur, merrni thirrje video me një dritare para jush. Drita natyrore bën një botë ndryshimi.

4. Buzëqeshja

Praktikohuni të shikoni drejt e në kamerë sesa të shikoni imazhin tuaj në ekran. Për ta stërvitur veten në këtë sjellje, provoni:

  • Vendosja e një shënimi ngjitës me një fytyrë të qeshur afër kamerës tuaj
  • Çaktivizimi i opsionit për të parë veten në zoom
  • Përdorimi i modalitetit “altoparlant aktiv”

Secila pikë më sipër do të ndihmojë në drejtimin e vëmendjes tuaj atje ku ka më shumë rëndësi – lidhja autentike me audiencën tuaj.

5. Prapavija 

Ju ndoshta keni parë ose përdorur funksionin e sfondeve virtuale të Zoom, i cili ju lejon të shfaqni një imazh ose video si sfondin tuaj gjatë një telefonate.

Sidoqoftë, ndoshta keni vërejtur gjithashtu se nuk është budallallëk. Shumë herë softueri do të shfaqë imazhin mbi kokën tuaj ose do të anashkalojë dhe pixelate.

Për këtë arsye, është mirë të qëndroni larg këtij opsuoni, përveç nëse është absolutisht e nevojshme. Thjesht paraqet shumë shpërqendrim dhe zvogëlon një prani të fortë.

Kini kujdes për zgjedhjen e një sfondi relativisht neutral dhe profesional, siç është një hapësirë ​​për zyre me rafte në pamje. Mos u shmangni elementeve personale si fotot e familjes. Këta janë elemente të shkëlqyeshëm të bisedave që ju njerëzojnë dhe krijojnë lidhje.

6. Zëri

Në konferencën me video, duhet të flisni pak më shpejt sesa do të flisnit personalisht për të tërhequr vëmendjen e njerëzve.

Dhe ki kujdes me lakimin tënd, ashtu si do të bëje personalisht. Shmangni përpilimin e fjalive – duke i dhënë fund fjalive sikur të ishit duke bërë një pyetje – dhe zvarriteni në fund të fjalive tuaja.

Mund të duket e parëndësishme, por përdorni një kufje me cilësi të mirë. Në këtë epokë dixhitale, cilësia juaj e audios është pjesë e pasqyrës së përgjithshme të pranisë suaj.

7. Qëndrimi

Një gabim që unë shoh është shfaqja e mungesës së besimit përmes sjelljes fizike. Ata përtypen ose përkulen gjatë thirrjeve video, për shembull, ose mund të lëkunden në karrigen e tyre për të marrë energji nervore, gjë që e bën audiencën tuaj të ndihet më pak e sigurt.

Në vend të kësaj, dërgoni sinjale aftësie dhe ngrohtësie duke relaksuar shpatullat dhe duke i tërhequr poshtë shpinës. Shikimi i lehtësisë krijon një perceptim pozitiv në sytë e njerëzve që po përpiqeni të ndikoni.

8. Njoftimet

Çaktivizoni njoftimet e deskut tuaj përpara se të lidheni online. Ju mund të mendoni se të gjitha njoftimet për mesazhe në email dhe platforma tjera mund t’ju bëjnë të dukeni të rëndësishëm, por është më shumë shenjë mosrespektimi i njerëzve tjerë në konferencën online. Bëni të tjerët të ndjehen të rëndësishëm duke demonstruar se ata kanë vëmendjen tuaj të plotë.

Jini të vetëdijshëm se gjithçka që thoni në bisedë do të jetë e dukshme në transkriptimin përfundimtar. Kështu që sigurohuni që mesazhet tuaja private janë diçka që do të ishit rehat me shefin tuaj.

9. Vetëbesimi

Prania online është më shumë sesa pamja juaj vizuale dhe gjuha e trupit. Në thelb, kjo ka të bëjë me mentalitetin tuaj. Dhe asgjë nuk e zvogëlon besimin më shumë sesa minimi i vetvetes.

Gjuha apologjetike si “Më vjen keq, mund të jem krejtësisht gabkm këtu”. Gjuha paraprake mund të jetë e përshtatshme gjatë një seance ideje, për shembull, por jo kur përpiqeni të perceptoheni si vendimtar dhe ekspert.

Të fundit