E shtunë, 22 Qershor, 2024

NATO PËRGATITET PËR PËRGJIGJE NDAJ NGRITJES SË RUSISË DHE KINËS

Ministrat e jashtëm të NATO-s përfunduan të mërkurë takimin virtual dyditësh ku kanë diskutuar çështje kryesore, duke përfshirë përshtatjen e NATO-s, ngritjen ushtarake të Rusisë, ngritjen e Kinës dhe Afganistanin, njofton KDP.

Duke adresuar situatën në Afganistan, Aleatët nënvizuan angazhimin e tyre për misionin trajnues të NATO-s dhe për të mbështetur forcat afgane të sigurisë në luftën kundër terrorizmit.

Sekretari i Përgjithshëm vuri në dukje se Aleatët do të përballen me një pikë kthese vitin e ardhshëm – nëse do të qëndrojnë në Afganistan dhe të rrezikojnë luftime të vazhdueshme, ose të largohen dhe të rrezikojnë që vendi të bëhet përsëri një strehë e sigurt për terroristët ndërkombëtarë. “Çfarëdo që të vendosim, ne duhet ta bëjmë atë në një mënyrë të koordinuar dhe të rregullt,” theksoi ai.

Ministrat diskutuan gjithashtu ngritjen e vazhdueshme ushtarake të Rusisë, si dhe çështje të kontrollit të armëve. Ata shprehën mbështetje për ruajtjen e kufizimeve të armëve bërthamore dhe për zhvillimin e një regjimi më të plotë të kontrollit të armëve.

Përveç kësaj, Aleatët diskutuan iniciativën NATO 2030 dhe përshtatjen e vazhdueshme të NATO-s, duke përfshirë një raport nga një grup ekspertësh të caktuar nga Sekretari i Përgjithshëm.

“Raporti i tyre tregon se NATO është e shkathët,” tha Z. Stoltenberg. Ai do të vazhdojë të konsultohet me Aleatët, shoqërinë civile, parlamentarë, udhëheqës të rinj dhe sektorin privat për të përgatitur rekomandime për udhëheqësit e NATO-s vitin e ardhshëm.

Të mërkurën, ministrat adresuan ndryshimin në ekuilibrin global të fuqisë dhe ngritjen e Kinës. Partnerët e Azi-Paqësorit Australia, Japonia, Zelanda e Re dhe Koreja e Jugut, si dhe Finlanda, Suedia dhe Përfaqësuesi i Lartë i Bashkimit Evropian u bashkuan me ta. Duke vënë në dukje se ngritja e Kinës paraqet si mundësi ashtu edhe sfida, Sekretari i Përgjithshëm theksoi vlerën e demokracive të një mendje që punojnë së bashku për të mbrojtur vlerat e përbashkëta, për të forcuar qëndrueshmërinë dhe për të mbështetur rendin ndërkombëtar të bazuar në rregulla.

Veçmas, Aleatët ranë dakord mbi një raport gjithëpërfshirës për Kinën. “Ai vlerëson zhvillimin ushtarak të Kinës, aktivitetin e saj në rritje në lagjen tonë dhe implikimet për rezistencën e NATO-s, duke përfshirë kur bëhet fjalë për teknologjitë në zhvillim dhe infrastrukturën tonë kritike”, tha Z. Stoltenberg.

Ministri përfundoi me një takim me ministrat e jashtëm të Gjeorgjisë dhe Ukrainës mbi sigurinë në rajonin e Detit të Zi dhe mbështetjen e vazhdueshme të NATO-s për të dy partnerët. “Ne diskutuam programet e tyre të reformave dhe e bëmë të qartë se po rritim mbështetjen tonë praktike,” tha Sekretari i Përgjithshëm. Ministrat diskutuan gjithashtu zhvillimet në Bjellorusi dhe Nagorno-Karabak.

Të fundit