E enjte, 30 Maj, 2024

“MITI I PAFAJËSISË” – NJË POEZI E NOBELISTES GLŰCK

Miti i pafajësisë

Louise Glück – 1943-

 

Një verë ajo shkoi në fushë si zakonisht

duke ndaluar pak në pishinë ku

shpesh

shikon veten, për të parë nëse zbulon ndonjë

ndryshim. Ajo sheh

të njëjtin person, mantelin e tmerrshëm

të vajzërisë që ende i ngjitet asaj.

 

Dielli duket, në ujë, shumë afër.

Ky është xhaxhai im që spiunon përsëri, mendon ajo –

gjithçka në natyrë është në një farë mënyre e afërmja e saj.

Unë kurrë nuk jam vetëm, mendon ajo,

duke e kthyer mendimin në një lutje.

Pastaj shfaqet vdekja, si përgjigjja e një

lutjeje.

 

Askush nuk e kupton më

se sa i bukur ishte ai. Por Persephone

e mban mend.

Gjithashtu që ai e kujton atë, pikërisht atje,

me xhaxhain e saj duke shikuar. Ajo kujton

rrezet e diellit që ndiznin krahët e tij të zhveshur.

 

Ky është momenti i fundit që ajo e mban mend

qartë.

Pastaj zoti i errët e lindi larg.

 

Ajo gjithashtu kujton, më pak qartë,

djegien e brendshme që nga ky moment

nuk mund të jetonte pa të përsëri.

 

Vajza që zhduket nga pishina

nuk do të kthehet më. Një grua do të kthehet,

duke kërkuar vajzën që ishte.

 

Ajo qëndron pranë pishinës duke thënë, herë pas here,

unë jam rrëmbyer, por tingëllon gabim për të, asgjë si ajo që ndjeu.

Pastaj ajo thotë, nuk u rrëmbeva.

Pastaj ajo thotë, i ofrova vetes, doja t’i shpëtoja trupit tim. Madje, ndonjëherë, e dëshiroja këtë. Por injoranca

 

nuk mund të ketë njohuri. Injoranca do diçka të

imagjinuar, për të cilën ajo beson se

ekziston.

 

Të gjithë emrat e ndryshëm –

ajo i thotë ato me rotacion.

Vdekja, burri, zoti, i huaji.

Gjithçka tingëllon kaq e thjeshtë, aq

konvencionale.

Duhet të kem qenë, mendon ajo, një vajzë e thjeshtë.

 

Ajo nuk mund ta mbajë mend veten si ai

person, por vazhdon të mendojë se pishina do

ta mbajë mend dhe do t’i shpjegojë asaj

kuptimin e lutjes së saj në mënyrë që të kuptojë

nëse iu përgjigj apo jo.

Të fundit