E diel, 14 Prill, 2024

Gjukanoviç paralajmëron hyrjen e Kosovës në OKB, zbulon planin e serbëve

Në një intervistë me kroaten e Zagrebit Jutarnji, Presidenti malazes Milo Gjukanoviç lëshoi ​​disa paralajmërime të rëndësishme rreth planeve të politikave të Serbisë së Madhe.

Kjo, “duke komentuar faktin se blloku qeverisës ra dakord për ndarjen e funksioneve me ndërmjetësimin e Metropolitit të Kishës Ortodokse Serbe Amfilohije”, thotë Presidenti Gjukanoviç.

“Kisha Ortodokse Serbe është vazhdimisht një instrument i nacionalizmit të madh serb dhe interesave perandorake ruse në Ballkan. Këtë herë ajo thjesht e bëri atë hapur. Pas zgjedhjeve, një nga zëdhënësit e Kishës Ortodokse Serbe tha se do të tërhiqej nga jeta politike, e cila vetëm e konfirmoi të gjithë këtë. Sidoqoftë, eprorët e tij padyshim nuk ishin dakord me këtë…Por është realiteti ynë që duhet të përballemi për të ruajtur Malin e Zi si një shtet civil dhe laik me një demokraci multietnike dhe vlera evropiane”, argumentoi Gjukanoviç.

Gjukanoviç shpjegoi gjithashtu sa reale janë spekulimet për kompensimin e Serbisë për humbjen e Kosovës me koncesione në lidhje me Malin e Zi dhe Republikën Srpska?

“Në skenën globale, gjithçka po ndryshon me shpejtësi, përveç realitetit të pafavorshëm ballkanik. Ballkani ka qenë gjithmonë në vijën e parë të interesave të ndryshme globale.

Disa vjet më parë, ne ishim nën sulm nga interesat ruse të cilët donin të parandalonin Malin e Zi nga anëtarësimi në NATO. Ne nuk mund të përjashtojmë mundësinë që interesat e Serbisë së Madhe të mos jenë plotësuar plotësisht. Unë ende nuk kam lexuar një mohim të vetëm nga një adresë përkatëse në Beograd.

Procesi i hyrjes së Kosovës në Kombet e Bashkuara është duke u zhvilluar, kështu që ata që ushqejnë aspiratat e Serbisë së Madhe mund të besojnë në disa kompensime në kurriz të Malit të Zi dhe Republika Srpska. Të gjitha këto janë ëndrra dhe iluzione”, tha Gjukanoviç, pushteti i të cilit është tronditur nga fakti se forcat proserbe po marrin pushtetin.

Të fundit