E enjte, 18 Prill, 2024

Gjermania i thotë Britanisë së Madhe të ‘heqë dorë nga lojërat’ për Brexitin

Presidenca e Këshillit të BE i ka kërkuar Britanisë së Madhe të ndryshojë kursin. “Të dashur miq në Londër, lërini lojërat”, deklaroi Ministri gjerman i Shtetit për Evropën, Michael Roth, i cili ishte jashtëzakonisht i qartë.

Në negociatat për marrëdhëniet e ardhshme me Bashkimin Evropian, ekziston gatishmëria që të lidhet një marrëveshje e drejtë, por koha po ikën. Për rezultatet e negociatave të deritanishme jemi vërtet të zhgënjyer, tha Michael Roth, që përfaqëson Presidencën aktuale të Këshillit Gjerman të BE në Bruksel.

Raundi tjetër ndodhet përpara

Sipas një zëdhënësi, kryenegociatori i BE Michel Barnier dëshiron të diskutojë statusin e negociatave me kolegun e tij britanik David Frost të mërkurën dhe të përgatisë raundin tjetër të negociatave javën e ardhshme. Komiteti i përbashkët për zbatimin e marrëveshjes së daljes nga BE, që është tashmë në fuqi, do të mblidhet të hënën e ardhshme.

Nënkryetari i Komisionit të BE, Maros Sefcovic tha se do të takonte ministrin britanik Michel Gove – pak përpara një afati të fundit të muajit nga Brukseli për Britaninë e Madhe që të braktisë Projektligjin e Tregut të Brendshëm.

Qeveria Britanike e Kryeministrit Boris Johnson dëshiron ta anulojë pjesërisht këtë marrëveshje me të ashtuquajturin Ligj të Tregut të Brendshëm dhe po shkakton zemërim në Bruksel. Ministri i Shtetit Roth e kritikoi ashpër edhe këtë. Shkelja e parimeve udhëzuese të marrëveshjes së daljes është absolutisht e papranueshme, theksoi Roth. Nga ana tjetër, BE po kërkon përfundimisht një largim nga planet britanike më e vonta deri në 30 shtator.

Pasoja negative për kompanitë

Britania e Madhe u largua nga BE në fund të janarit, por është ende një anëtare e tregut të brendshëm të Bashkimit Evropian dhe e bashkimit doganor deri në fund të vitit.  Por deri tani ndryshimi i statusit politik ka ndryshuar ende shumë pak në mënyrën se si Britania e Madhe bën tregti me fqinjët e saj.

Nëse deri atëherë nuk do të ketë marrëveshje për marrëdhëniet e ardhshme tregtare, kjo mund të ketë pasoja negative për kompanitë dhe ndoshta për industrinë e peshkimit në BE. Pala e BE beson se negociatat duhet të përfundojnë deri në fund të tetorit, në mënyrë që çdo marrëveshje të mund të ratifikohet ende.

Marrëveshja e daljes së Britanisë së Madhe nga BE vendosi në mënyrë efektive një kufi doganor për mallrat midis Irlandës së Veriut dhe pjesës tjetër të Mbretërisë së Bashkuar. BE dëshiron të sigurohet që kufiri i hapur në ishullin e Irlandës nuk përdoret si një derë e pasme për mallrat që nuk i përmbahen rregullave të Tregut të Vetëm të bllokut.

Pa një marrëveshje, në kufijtë midis BE dhe Britanisë së Madhe në 1 janar, kur skadon marrëveshja aktuale e tranzicionit midis Brukselit dhe Londrës, pritet kaos. Kompanitë në të dyja anët e kanalit anglez priten të humbasin shuma të mëdha parash kur të futen burokracitë dhe tarifat e reja.

/DW

Të fundit