E enjte, 22 Shkurt, 2024

SI ËSHTË KURBA E NUMRIT TË TË INFEKTUARËVE?

Ndërsa koronavirusi përhapet me shpejtësi në të gjithë botën, trajektoret e rritjes së çështjeve kanë filluar të ndryshojnë midis vendeve. Sipas numrave të Johns Hopkins të mbledhur nga faqja e internetit Worldometers, numërimi i çështjeve në Sh.B.A dhe Spanjë ka qenë duke u rritur më shpejt kohët e fundit, shkruan statista.com, përcjell KDP.

Të dy vendet regjistruan 100+ raste për herë të parë në 2 Mars. Në rastin e Sh.B.A., zyrtarët kanë thënë që testimi i ngritur ka bërë që numrat e njohur të çështjeve të futen në balonë që nga e shtuna.

Italia, ku aktualisht ka më shumë se 80,000 raste dhe jeta publike është mbyllur, goditi 100 raste në 23 shkurt, tetë ditë më parë se SH.B.A. dhe Spanja. Franca dhe Gjermania goditën 100 raste ose më shumë përkatësisht në 29 shkurt dhe 1 mars. Numrat e çështjeve në të dy vendet duket të rriten më ngadalë, por përsëri, regjimi i ndryshëm i testimit mund të errësojë numrat e çështjeve reale.

Mbretëria e Bashkuar, e cila ka regjistruar pothuajse 12,000 raste deri më sot, gjithashtu duket se është në një trajektore më të ndritshme, edhe pse koha do të tregojë nëse ata numra tregojnë të gjithë historinë.

Qëllimi kolektiv i vendeve është të “rrafshojë kurbën” e infeksioneve. Ndërsa Koreja e Jugut ishte në gjendje të stabilizonte shpërthimin e saj në rreth 9,000 raste – për shkak të testimit të gjerë të përhapur (përfshirë testimin tani famëkeq përmes makinës), masave karantinë dhe përdorimin e teknologjisë celulare për informacionin publik – Kina ka stabilizuar e tyre në rreth 80,000 raste . Koreja e Jugut goditi 100 raste në 20 shkurt dhe arriti të linte trajektoren e pjerrët ngritëse rreth 14 ditë më vonë. Në rastin e Kinës, më shumë se 100 raste u regjistruan për herë të parë më 20 janar dhe masa e karantinës dhe testimi arritën të thyejnë trajektoren lart në 12 shkurt – rreth tre javë e gjysmë më vonë.

Infographic: Coronavirus: Upward Trajectory or Flattened Curve? | Statista You will find more infographics at Statista

Të fundit