E hënë, 22 Korrik, 2024

Si po i mund Gjermania shanset e vdekjes nga koroanvirusi

Gjermania është një nga vendet që po përmbys shanset e mbijetesës nga koronavirusi i ri vrasës, megjithse është nga te goditurat më rëndë nga pandemia.

Vendi regjistron 14,000 raste infektimi me koronavirus por ka parë vetëm 20 vdekje, duke caktuar rata të reja mortaliteti prej 0.18 përqind, shumë më të ulëta se Italia (8.3 përqind), Kina (4 përqind), Britania (3.9 përqind) e Franca (2.9 përqind).

Shifrat zyrtare u publikuan nga qendra e kontrollit të sëmundjeve Instituti Robert Koch.
Richard Pebody, i organizatës botërore të shëndetësisë tha: “Kjo është e vështirë për t’u zbërthyer. Nuk kemi një përgjigje të saktë por besoj se është një kombinim faktorësh”.

Shkencëtarët kanë ofruar një numër shpejgimesh, mes të cilave përfshihet numri i madh i shtretërve të kujdesit intensiv në spitalet e vendit.

Gjermania ka aktualisht 25,000 shtretër të kujdesit intensiv të kompletuar me respiratorë mekanikë, që do të thotë se pacientët janë shëruar më shpejt.

Qeveria ka thënë se ka në plan të dyfishojë këtë shifër në javët në vijim për të shmanguar tejmbushjen e spitaleve.
Hotele dhe salla publike po përgatiten të kthehen në spitale të përkohshme për pacientët me simptoma më të lehta për të liruar vendet në spitale.

Gjermania është shumë më e përgatitur sesa fqinjëte saj evropianë teksa në kontrast Franca ka vetëm 7,000 shtretër të kujdesit intensiv, Italia 5,000 ndërsa Britania rreth 4000.

Christian Drosten, drejtor i virologjisë nëspitalin Charite në Berlin tha se testimet e shumta janë një tjetër faktor.
“Ne e njohëm herët sëmundjen në vendin tonë. Jemi përpara sa i përket diagnozës e zbulimit”.

Gjermania ka një rrjet te gjere laboratorësh të pavarur të cilat kishin nisur testimet prej fillimit të janarit, kur numri i rasteve të reja ishte shumë i ulët. Numri i madh i laboratorëve ka bërë që në Gjermani të mund të testohet për koronavirusin rreth 12,000 njerëz në ditë.

Të gjithë ata që shfaqin simptoma, kanë qenë në kontakt me tëinfektuar apo janë kthyer nga zinate rrezikut, kanë të drejtë të testohen.
Virusi në Gjermani ka prakur shumë të rinj, me tepër popullatë të shëndetshme sesa në vende të tjera.

Presidenti i qendrës RKI, Lothar Wieler, tha: “Në Gjermani më shumë se 70 përqind e të prekurve janë të moshave 20 deri në 50 vjeç.’

Ashtu si dhe në Skandinavi, infektimet e para nëGjermani u identifikuan në njerëz që ishin kthyer në pushime skish në Itali ose Austri.
Një tjetër shpjegim i cituar nga ekspertë italianë mund të jetë fakti se Gjermania, ndryshe nga vendet e tjera nuk bën shpesh testime në të vdekurit nga koronavirusi.

‘Ne punojmë me parimin se pacientet duhet të testohen para se të vdesin’, tha Wieler, edhe pse kjo do të thotë se nëse një person vdes nështëpi kashanse të mospërfshihet nëstatistikat, siç ideoi eksperti italian Giovanni Maga në një intervistë me Euronews.

Të fundit