E martë, 27 Shkurt, 2024

ANALIZË E CNN: PSE ITALIA KA AQ SHUMË VDEKJE NGA KORONAVIRUSI, KURSE KOREA E VERIUT SHUMË PAK

Në një analizë nga CNN i jepet përgjigje pyetjes se pse në në Korenë e Jugut ka shumë nivel të ulët të vdekjeve, kurse në Itali ky nivel është i lartë. KDP ua sjell analizën  në formë integrale.

Ndërsa pandemia e COVID-19 vazhdon të përkeqësohet, shumë vëmendje në SH.B.A. i është kushtuar përmirësimit të disponueshmërisë së testit diagnostik.

Megjithëse testimi dihet se zvogëlon në mënyrë efektive rrezikun e transmetimit, shumë ekspertë kanë filluar të bëjnë gjithashtu analiza me statistikën e shqetësimit më të madh – mbijetesën nga sëmundja.

Lidhja duket e drejtpërdrejtë. Konsideroni dy vende me shpërthime të mëdha.

Në Korenë e Jugut, shkalla e testimit ka qenë mjaft e lartë (3,692 teste për milion njerëz që nga 8 Marsi), dhe vdekshmëria në mesin e të infektuarve ka qenë mjaft e ulët (rreth 0.6%, ose 66 vdekje, numri të fundit).

Në anën tjetër, Italia teston rreth 826 njerëz për një milion dhe vdekshmëria e saj në mesin e atyre me infeksion të diagnostikuar është rreth 10 herë më e lartë, me më shumë se 1.000 njerëz të vdekur nga sëmundja.

Për më tepër, histori të shumta të njerëzve të sëmurë në SH.B.A. që shfaqen në zyrat e mjekëve duke kërkuar që të testohen por ende nuk kanë përgjigje, ka bërë që shumë të komentojnë që mungesa e testimit do të na vrasë të gjithëve.

Por duhet të jemi të qartë se më shumë testime shpëtojnë jetë duke parandaluar infeksionin tjetër, jo duke lejuar mjekët të kapin një pacient individual më herët. Modeli i “trajtimit të hershëm” funksionon kur ekziston një ilaç efektiv kundër sëmundjes. Po morët antibiotikë herët kundër sepsës do të jetoni; po pritët shumë gjatë, do të vdisni.

Koronavirusi, megjithatë, nuk ka trajtim specifik. Në të vërtetë, sindroma e një dështimi të mushkërive që përparon me shpejtësi që duket se vret persona të infektuar me COVID është një gjendje e njohur klinike. Shumë infeksione dhe ekspozime mund të shkaktojnë të njëjtin problem; Specialistët e ICU e kanë trajtuar atë për vite me rradhë.

Atëherë, përse Koreja, ka kaq pak vdekje ndërsa Italia ka kaq shumë? A është vetëm për shkak se më shumë testime sjellin raste të buta në grupin e “infektuar”, duke holluar ndikimin statistikor të një grushti të sëmurëve?

E dyshimtë. Tani për tani, është për shkak të dallimeve të mëdha në pacientët e prekur. Së shpejti dhe gjithnjë e më shumë, ajo gjithashtu do të jetë për shkak të spitaleve të mbingarkuar dhe mjekëve dhe infermierëve.

Cili është ndoshta një lajm i keq për ata që shpresojnë se Shtetet e Bashkuara, e cila aktualisht është në rrugën e duhur, duke testuar koronavirusin, mund të shpëtojë disi veten nga rrëmuja.

Tashmë është shkruar shumë se si popullsia e Italisë ndryshon nga pjesa më e madhe e botës. Sipas një raporti të KB në 2015, 28.6% e popullsisë italiane ishte 60 vjeç ose më e vjetër (e dyta në botë pas Japonisë me 33%). Kjo krahasohet me Korenë e Jugut, ku 18.5% e popullsisë është të paktën 60 vjeç, duke u renditur në vendin e 53-të në botë.

Ndikimi i kësaj pabarazie tregohet shpejt në analizën e vdekjeve të koronavirusit në secilin qark. Në Itali, 90% e më shumë se 1.000 vdekjeve ndodhin në ata persona në moshë 70 vjet ose më të vjetër.

Në të kundërt, shpërthimi në Korenë e Jugut ka ndodhur në mesin e shumë të rinjve. Atje, vetëm 20% e rasteve janë diagnostikuar në ato 60 vjeç e lart. Grupi më i madh i të prekurve është në të 20-at e tyre, të cilët përbëjnë gati 30% të të gjitha rasteve.

Pastaj ka gjini. Ndarja gjinore në rastet e COVID-19 në të gjithë botën është rreth 50-50, por ka dallime gjinore në mbijetesë. Sipas të dhënave nga shpërthimi origjinal në Kinë, niveli i përgjithshëm i vdekjeve është 4.7% tek burrat kundrejt 2.8% tek gratë – një ndryshim i madh. Lajm i mirë për Korenë e Jugut është se 62% e rasteve ndodhin tek gratë.

Pirja e duhanit është një faktor tjetër që lidhet qartë me mbijetesën e dobët. Shkalla e pirjes së duhanit është pothuajse e njëjtë midis dy vendeve: 24% për italianët dhe 27% për Korenë e Jugut. Por ndryshimet gjinore midis duhanpirësve janë shumë të mëdha: Në Itali, 28% e burrave kundrejt 20% të grave pinë duhan, ndërsa në Kore – rreth 50% e burrave dhe më pak se 5% e grave janë duhanpirës.

Me fjalë të tjera, Koreja e Jugut ka një shpërthim midis grave të reja, që nuk pinë duhan, ndërsa sëmundja e Italisë po ndodh në mesin e të moshuarve dhe shumë të moshuarve, shumë prej të cilave janë duhanpirës. (Ne nuk e dimë ndarjen mashkull-femër të rastev të Italisë).

Këto dallime themelore demografike shpjegojnë ndryshimin në shkallën e vdekjeve midis këtyre dy vendeve të goditura fort – si dhe ndihmojnë për të shpjeguar pse Seattle përbën një pjesë kaq të madhe të vdekjeve të koronavirusëve amerikanë.

Për të kuptuar saktësisht se çfarë po ndodh, na duhen azhurnime të përditshme të çështjeve për të përfshirë informacione mbi moshën dhe seksin.

Mungesa e gabuar e një programi efektiv të testimit në SH.B.A. është një dështim i pakonkurueshëm dhe ka çuar (dhe do të çojë) në transmetimin e mëtejshëm të COVID-19.

Por është e rëndësishme të pranohet që mbijetesa me infeksionin është një çështje krejtësisht tjetër, e cila do të kërkojë investime, trajnime dhe ekspertizë shumë të ndryshme.

Ndiqni Opinionin e CNN

Bashkohuni me ne në Twitter dhe Facebook

Programi optimal do të ketë shtretër të veçantë për të parandaluar plagët e shtratit, farmacistët me të kuptuar se si ilaçet pastrohen ndryshe në të moshuarit, dhe infermierët e njohur me të dobët. Thjesht testimi më shumë dhe testimi më i vështirë nuk do të shpëtojë jetën e mijëra amerikanëve tashmë të infektuar.

Përgatitja më e mirë mund. Dhe duke pasur parasysh dallimet e dukshme në shpërthimet në Korenë e Jugut dhe Itali, është koha për të mbledhur një panel ekspertësh të geriatritëve, shkencëtarëve socialë, specialistëve të ICU dhe të tjerët për të gjetur se si të mbroni më mirë dhe, kur është e nevojshme, të trajtoni koronavirusin tek të moshuarit.

Të fundit