E shtunë, 2 Mars, 2024

OBSH: Evropa tani është epiqendra e pandemisë

Raste të të infektuarve me koronavirus kanë raportuar mbi 100 vende. Përcilleni Radion Evropa e Lirë për informacionet e reja.

Kreu i OBSH-së, Tedros Adhanom Ghebreyesus, konfirmoi se Evropa tani është “epiqendra” e pandemisë Covid-19.

Deri më tani Kina është konsideruar si epiqendër e virusit, pasi aty ishin paraqitur edhe rastet e para.

Mirëpo, përhapja e tij e shpejt në vendet evropiane ka bërë që OBSH-ja të ndryshojë destinacionin e epiqendrës së virusit.

Kina ka 80,945 raste me koronavirus, pas saj vjen Italia me 15,113 raste dhe Irani me 11,364.

Përmbledhja

Koronavirusi i ri, që është një familje e gjerë virusesh, është shfaqur për herë të parë në Kinë, në fund të vitit 2019.

 • Shenjat kryesore të infektimit me të janë: temperatura e lartë, kolla dhe vështirësitë në frymëmarrje.
 • Sëmundja që shkakton koronavirusi, është emëruar COVID-19.
 • Përveç Kinës, raste me koronavirus kanë raportuar edhe së paku 118 vende të tjera të botës.
 • Sipas të dhënave të Universitetit Johns Hopkins në gjithë botën, në total janë: 137,456 njerëz të infektuar, 5,074 të vdekur dhe 69,643 të shëruar.
 • Kina ka 80,945 raste me koronavirus, pas saj vjen Italia me 15,113 raste dhe Irani me 11,364.
 • Numri më i madh i njerëzve të vdekur është në Kinë: 3,062.
 • Nga vendet e Ballkanit Perëndimor, aktualisht vetëm Kosova dhe Mali i Zi nuk kanë raste të regjiustruara me koronavirus.
 • Koronavirusi vjen nga një familje virusesh që mban emrin e dukjes së tij, sepse ka formën e një kurore.
 • Nga i njëjti grup virusesh vijnë edhe SARS dhe MERS – viruse që kanë shkaktuar epidemi në të kaluarën.
 • Rekomandimet e Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) për të parandaluar përhapjen e koronavirusit janë: larja e rregullt e duarve, mbulimi i gojës dhe hundës gjatë kollitjes dhe teshtitjes, gatimi i plotë i mishit dhe vezëve dhe shmangia e kontaktit të ngushtë me personat që tregojnë simptoma të sëmundjeve të frymëmarrjes, si kollitje dhe teshtitje.
 • OBSH-ja e ka shpallur pandemi sëmundjen që shkakton koronavirusi, COVID-19.
 • Pandemia ndodh kur një sëmundje infektive përhapet lehtësisht nga personi në person në shumë pjesë të botës.

Të fundit