E martë, 23 Prill, 2024

STATISTIKË E SHKALLËS SË VDEKSHMËRISË: A ËSHTË CORONAVIRUSI MË I RREZIKSHËM SE SARSI DHE MERSI?

Sëmundja koronavirus 2019 (COVID-19) është një sëmundje e frymëmarrjes që përhapet nga një person në tjetrin. Rreth 80% e njerëzve shërohen pa kërkuar trajtim të veçantë, njofton KDP duke u thirrur në statistikat e OBSH.

Virusi, i cili u shfaq për herë të parë në Wuhan, Kinë, që nga atëherë është përhapur në 38 vende. Nga afro 82,000 raste të raportuara, Kina përbën 78,000. Njerëzit e moshuar dhe ata me kushte ekzistuese – përfshirë presionin e lartë të gjakut, sëmundjen e zemrës dhe diabetin – kanë më shumë të ngjarë të zhvillojnë një sëmundje të rëndë si rezultat i COVID-19.

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetit (OBSH), ka pasur gati 2,800 vdekje të lidhura me koronavirusin dhe afro 28,000 shërime që nga 26 shkurti.

Shkalla e vdekshmërisë në Wuhan është midis 2% dhe 4%, dhe 0.7% gjetkë – një statistikë në mënyrë të konsiderueshme më e ulët se dy epidemitë e tjera të koronavirusit të fundit. SARS, i identifikuar në vitin 2003, ka një shkallë vdekshmërie ose 10%; MERS, i identifikuar në vitin 2012, ka një shkallë vdekshmërie prej 35%.

Të fundit