E hënë, 22 Korrik, 2024

Ambasadori Richard Grenell pritet të emërohet drejtor i inteligjencës amerikane

Presidenti Trump pritet të emërojë Richard Grenell, ambasadorin amerikan në Gjermani, për ushtrues i detyrës së drejtorit të inteligjencës kombëtare, ka konfirmuar Fox News, përcjell KDPOLITIK.COM.

Ai do të mbikëqyrë 17 agjencitë e inteligjencës së vendit në rolin e ri, duke përfshirë edhe CIA e famshme.

Grenell është kyçur në mënyrë mjaft aktive në procesin e zgjidhjes së problemit Prishtinë-Beograd, duke shtyrë palët të nënshkruajnë 4 marrëveshje të rëndësishme brenda një afati prej vetëm 3 muajsh. Kohët e fundit ka qenë mysafir i shpeshtë në Prishtinë për të takuar presidentin e Kosovës, Hashim Thaçi dhe në Beograd te Aleksandar Vuçiq.

Grenell, një besnik i Trump, i cili ka një ndjekje të madhe dhe aktive konservatore në Twitter, do të merrte përsipër detyrën nga drejtori aktual i inteligjencës kombëtare, Joseph Maguire, i cili është target i presidentit në fushatën e tij për të hequr ato që ai i quan aktorë të këqij brenda bashkësisë së inteligjencës.

Me ligj kërkohej që Maguire të linte postin e ushtruesit të detyrës së drejtorit të inteligjencës kombëtare brenda disa javësh.

Grenell do të bëhej i pari anëtar homoseksual i Kabinetit, pas zgjedhjes së tij nga presidenti.
Vitin e kaluar në Asamblenë e Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara, Grenell tha se ai është “krenar” për të shërbyer një president i cili ka arritur “ekuilibrin e përsosur” midis përmbajtjes dhe përdorimit të forcës.

Ai ka përkrahur “Doktrinën Trump”, të përcaktuar si qasja me presion ekonomik ndaj vendeve – përfshirë Korenë e Veriut, Iranin dhe Kinën – por duke u lënë atyre një shteg për të “ndryshuar sjelljen e tyre”.

Për më tepër, Grenell ka bërë jehonë ndaj paralajmërimeve të presidentit në lidhje me Huawei, gjigandi kinez i telekomunikacionit që Shtëpia e Bardhë thotë se paraqet një kërcënim në rritje ndërkombëtar të sigurisë.

Sidoqoftë, mbështetja e zëshme e presidentit nga Grenell, në internet dhe jashtë saj, ka bërë që kritikët ta quajnë atë një ideolog.

Për shkak se Grenell u konfirmua si ambasador nga Senati në 2018, ai ka të drejtë të marrë rolin e aktrimit; por nëse nuk konfirmohet në pozicionin e ri, ai do të ishte i kufizuar në mandatin e tij, ashtu siç ishte Maguire.

Të fundit