E martë, 16 Korrik, 2024

PSE BLERJA E GJËRAVE TË SHTRENJTA NA BËN TË NDIHEMI MJERUSHËM?

Blerja është një aktivitet i bazuar në besim – ne blejmë gjëra jothelbësore sepse besojmë, deri diku, se ato do të përmirësojnë jetën tonë, shkruan The Guardian, përcjell KDP.

Të paktën, ne bëjmë blerje të besueshme të re për të ndezur një kënaqësi të shpejtë.

Megjithatë, sipas hulumtimeve nga Boston College dhe Harvard Business School, efektet psikologjike të blerjes së një sendi të ri të të shtrenjtë shpesh nuk janë as pozitive dhe as neutrale. Për shumicën, mbajtja e sendeve luksoze në të vërtetë i bën të ndihen keq.

Hulumtimet e mëparshme mbështesin idenë se luksi është tërheqës për konsumatorët “sepse promovon statusin dhe besimin”, thotë Nailya Ordabayeva, autor studimi dhe profesor i asociuar i marketingut në Shkollën e Menaxhimit të Carroll College të Boston. “Por ka pasur një hulumtim të kufizuar se si ndihen konsumatorët kur konsumojnë produkte luksoze, dhe ne ishim të interesuar të kuptojmë nëse kjo rritje e besimit që premtohet nga luksi në të vërtetë materializohet, apo ka pasoja të papritura të sjelljes në luks për konsumatorët? ”

Për habinë e studiuesve, përkundër pritjeve të konsumatorëve që blerja e një rripi Gucci ose shalli i Hermes do të provonte një kënaqësi të shpejtë, ata në të vërtetë përjetuan një “disonancë midis asaj që luksi përfaqëson dhe kush janë me të vërtetë”, thotë Ordabayeva. “Dhe kjo krijoi atë që ne e quajmë sindromi i konsumit luksoz impostor”.

Studimi përcaktoi se ndjenjat e sindromës impostor janë të përhapura në të gjithë moshën dhe demografinë e të ardhurave. Dy të tretat e të 1.000 subjekteve kërkimore, pavarësisht nga niveli i të ardhurave të tyre, mendonin se duke bërë një blerje luksoze i bëri ata të ndjeheshin “joautentikë”, sikur identiteti i tyre i vërtetë të ishte në kundërshtim me artikujt e parashikuar.

Është interesante, Ordabayeva thotë se edhe produktet luksoze të blera për përdorim privat i bëri konsumatorët të ndjehen në këtë mënyrë.

Tani me siguri po e lexoni këtë dhe po mendoni, “Prisni një minutë, unë blej mallra luksoze – dhe ato më bëjnë të ndjehem e mahnitshme!”

Ordabayeva thotë se një nga faktorët që studiuesit kanë përcaktuar se mund të zvogëlojë ndjenjat e sindromës së impulsit është “një sens i qenësishëm i një entiteti psikologjik”. Entiteti i manifestuar në një të tretën e subjekteve të kërkimit, në të gjithë demografinë, dhe u vlerësua përmes shkallës së entitetit psikologjik, një test që përfshin artikuj si: “Nëse do të isha në Titanic, do të meritoja të isha në varkën e parë të shpëtimit,” ose “Gjërat e mëdha duhet të vijnë në rrugën time”.

“Ne gjetëm njerëz që ndjeheshin të drejtë në vetvete, të cilët mendonin se meritonin gjërat më të mira në jetë, duke qenë grupi i vetëm i njerëzve me ndjenja më të ulëta të paautoritetit” në lidhje me blerjet e tyre luksoze, thotë Ordabayeva.

Përkundër këtyre gjetjeve, Ordabayeva pranon se ka ende një arsye të vlefshme për të spërkatur këtu dhe atje: “Ka pasur gjetje të forta në lidhje me njohjen shoqërore të shoqëruara me luksin”, thotë ajo. “Mendimi për të shkuar në një intervistë pune dhe dëshirë për të bërë përshtypje të intervistuesit: Veshja e një ore luksoze mund t’ju ndihmojë të arrini përshtypjen se ke punuar shumë, dhe t’ju bëjë një kandidat më tërheqës.”

Me rëndësi, studimi zbuloi gjithashtu se kemi përvojë më të vogël disonance me sendet luksoze kur ato tregtohen si diçka që meritojmë. Ky manipulim retorik është shfaqur si taktika e fundit e marketingut e epokës së vetë-kujdesit. Studimi i Ordabayeva hedh dritë të re mbi arsyen pse është kaq efektive: duke rimarrur luksin si një domosdoshmëri, markat përpiqen të paracaktojnë paraprakisht dyshimet tona se produkti i tyre ka ndonjë rëndësi në jetën tonë.

Megjithatë, ndoshta të dish që tregtarët po përkulen prapa, vetëm për të na bërë të ndihemi pak më pak të mjeruar duke blerë mallrat e tyre është një arsye tjetër për të siguruar që blerjet tona luksoze konsiderohen me kujdes. Sigurisht, ju mund të mendoni se një veshje e re e zbukuruar është e bukur – por a jeni vërtet vetvetja?

Të fundit