E diel, 23 Qershor, 2024

Studimi i ESI: Vendet e Ballkanit Perëndimor do të mbeten jashtë BE-së, njësoj si Turqia

Se Bashkimi Europian do zgjerohej në Ballkanin Perëndimor dyshohej edhe para bllokimit të nisjes së negociatave për Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut nga Franca e Holanda. E nëse nuk ndryshohet metodologjia dhe ritmi i këtij procesi asnjë shtet në ballkanin perëndimor nuk do të anëtarësohet në BE para vitit 2030, është e mundshme që i pret fati i njëjtë sikur i Turqisë sipas studimit më të fundit të “European Stability Initiative”.

Siç dalin në përfundim në këtë studim të këtij “think tank” evropian në vitin 2010 ministri gjerman i punëve të jashtme Joschka Fischer po del të ketë aftësinë e ‘parashikimit të së ardhmes’. Ishte Fischer atëherë që kishte thënë kur ishte pyetur se do të dukej BE në dy dekadat e ardhshme ishte përgjigjur se “e përjashton mundësinë e zgjerimit në cilin do shtet të ballkanit deri në 2030” me arsyetimin se “Europa po vuan një sëmundje të rëndë…qëndrimi i kombeve të ndryshme në BE, thjeshtë, kanë shumë dallime”.

Sipas mendimit të autorit të kësaj analize, shtetet e Ballkanit perëndimor i pret fati i njëjtë me Turqinë, “që kurrë mos të anëtarësohet në union”.

Në këtë kontekst, përmendet se kanë kaluar 6 vite prej kur shteti i fundit është anëtarësuar në BE, e kjo ishte Kroacia.

Kur bëhet fjalë për ballkanasit, theksohet se Maqedonia e Veriut kishte paraqitur kërkesën për anëtarësim në vitin 2004, e kishte fituar statusin e kandidatit një vit më pas, e deri tani nuk janë hapur “bisedimet” me Brukselin, e Mali i Zi negocion tanimë ka tetë vite, ku kaluar edhe rekordin e Kroacisë.

E një statistikë tjetër dëshpëruese është theksuar për Serbinë, që kishte nisur negociatat para gjashtë viteve, e deri tani ka mbyllur vetëm dy kapituj, derisa Shqipëria më shumë se një dekadë po tenton të marrë ‘dritën e gjelbër’ për hapjen e negociatave. Për Bosnje e Hercegovinën nuk ka lëvizje fare që prej dorëzimit të kërkesës për kandidaturë më 2016’n.

E në fund përmendet Kosova që as nuk munde të kërkoj pasi nuk e pranojnë si shtete anëtare të Bashkimit Evropian.

Të premten në vizitë qëndroi edhe Presidenti i Këshillit Evropian, Charles Michel, dhe përveç fjalëve inkurajuese nuk kishte se çfarë t’i thoshte më shumë Kryeministrit shqiptar Edi Rama. Samiti i radhës i BE’së për Ballkanin Perëndimor që do të mbahet në kryeqytetin kroat në pranverë të këtij viti do të shkoj huq si të mëparshmit nëse Presidenti i Francës, Emmanuel Macron nuk pajtohet me propozimet e reformimit të procesit të anëtarësimit./metro/

Të fundit