E premte, 23 Shkurt, 2024

Apartamente vetëm “për gjermanët” – dënohet qiradhënësi

A lejohet ta japësh me qira apartamentin tënd duke shkruar në shpallje “vetëm gjermanëve”? Gjykata e shkallës së parë në Augsburg tani mori një vendim për këtë. Padinë e pati ngritur një burrë nga Burkina Faso.

Një qiramarrës i interesuar, me origjinë nga Burkino Faso (Afrikë), kishte shprehur interes për një apartament në Augsburg dhe sipas fjalëve të tij ishte përcjellë që në telefon. “A jeni i huaj?”

Qiradhënësi, sipas tij, e kishte pyetur nëse ishte “i huaj” dhe menjëherë pas kësaj kishte mbyllur telefonin. Telefonata të tjera nga të njohurit e paditësit, të cilët e kishin identifikuar veten si të huaj, gjithashtu qenë bllokuar edhe nga pronari. Kjo është arsyeja pse burri u ndje i diskriminuar dhe u ankua.

Gjykata dënon pronarët

Gjykata e shkallës së parë në Augsburg tani i dha plotësisht të drejtë padisë së palës të interesuar nga Burkina Faso. “Ky diskriminim i hapur ndaj të huajve thjesht është i papranueshëm,” tha gjykatësi Andreas Roth. Për shkak të diskriminimit, pronari i banesës duhet t’i paguajë një dëmshpërblim prej 1000 Euro palës së interesuar. Gjykata e shkallës së parë në Augsburg vendosi gjithashtu që qiradhënësi të mos ketë të drejtë të nxjerrë sërish një shpallje se ua jep apartamentin e tij me qira vetëm “gjermanëve”. Përndryshe, pronarin e kërcënon një gjobë e lartë.

Çfarë thotë pronari

Të pandehurit, qiradhënësi dhe djali i tij, e hodhën poshtë pretendimin paraprakisht. Për shkak të një incidenti me një tregtar turk të drogës në të kaluarën e afërt, ata kishin vendosur që këtë apartament t’ua jepnin me qira vetëm gjermanëve. Ata kërkuan refuzimin e padisë.

Raste të ngjashme në të kaluarën

Raste të ngjashme në të kaluarën janë zgjidhur në favor të paditësve. Qiramarrësi i interesuar i Augsburgut pati ardhur 17 vjet më parë si refugjat në Gjermani. Në të kaluarën ai ka tërhequr disa herë vëmendjen për diskriminimin e përditshëm, duke përfshirë edhe portierët, të cilët refuzojnë t’i lënë të hyjnë njerëzit me ngjyrë tjetër të lëkurës.

tagesschau/dw

Të fundit