E mërkurë, 28 Shkurt, 2024

PSE HESHTET TENTIMI PËR AMNISTI NËPËRMJET AKTIT TË IVANOVIT?

Gjykata Kushtetuese është në prag të anulimit të të gjitha akuzave, hetimeve dhe padive të ngritura kundër ish zyrtarëve të VMRO-DPMNE-së, të cilat u falën nga ish-Presidenti Gjorge Ivanov më 12 prill 2016. Pas reaksionit të madh në opinionin vendor dhe ndërkombëtar në muajin maj të të njëjtit vit, Ivanov tërhoqi amnistitë, njofton KDP.

Por pesë nga nëntë gjykatësit kushtetues mbivotuan katër kolegë të tyre në seancën e fundit dhe arritën të vendosin në rendin e ditës propozimin për rishqyrtimin e Seksionit 11-a të Aktit të Faljes, i cili thotë se presidenti mund të revokojë amnistinë. Nisma argumenton të kundërtën, se nuk mund të revokojë amnistinë pasi të ishte dhënë.

Nëse kjo iniciativë kalon në Gjykatën Kushtetuese, atëherë nga ndjekja penale do të lirohen më shumë se 50 të dyshuar, të pandehur dhe dëshmitarë të lidhur me rastet e ngritura nga Prokuroria Speciale e udhëhequr nga Katica Janeva. Kjo e fundit është e dyshuara kryesore e rastit “Zhvatja”, një aferë që rrënoi të gjitha shpresat se më në fund të korruptuarit do të përgjigjen para drejtësisë. Në vend të hetimeve, Janeva dyshohet se ka pranuar shuma të mëdha parash nga personat nën hetime që të ndikojë përlirimin e tyre.

Ivanov pas një muaji tërhoqi amnistinë, një mundësi e parashikuar nga neni 11a i Aktit, të cilin shumica e gjyqtarëve synojnë ta shpallin jokushtetues dhe amnistia të hyjë në fuqi. Kjo do të shpëtojë të gjithë zyrtarët e akuzuar dhe të dyshuar që po ndiqen penalisht.

Kryeministri i arratisur Nikolla Gruevski, Ministri i Brendshëm Gordana Jankuloska, Martin Protoger, Mile Janakieski, Goran Gruevski, Nikola Boshkoski, Toni Jakimovski, Edmond Temelko, Bedredin Ibrahimi, Menduh Thaçi, gjyqtarja Svetlana Kostova, ish-ministri Ljupco Dimovski e tjerë. Nga akuzat lirohet edhe i ndjeri Kosta Krpac, por edhe Zarko Lukovski, i cili vdiq dy ditë më parë, vdekje këto të dyshimta në opinion.

Gruevski, Jankuloska, Ibraimi, Mijalkov dhe Thaçi janë dënuar me burg, por asnjëri prej tyre nuk ka shkuar në vuajtje të dënimit pasi kanë apeluar vendimin e gjykatës. 

Shumica e gjyqtarëve konsiderojnë se duke i dhënë nenit 11-një mundësi për të anuluar faljen që i ka dhënë, Presidenti i Shtetit shkon përtej kompetencave që i janë dhënë Presidentit në nenin 84 të Kushtetutës dhe në këtë mënyrë shkel parimin e shtetit të së drejtës. Votat për të vendosur në rendin e ditës në një iniciativë për të ekzaminuar kushtetutshmërinë e tërheqjes së amnistisë paralajmërojnë se i njëjti do të kalojë,  me çrast falja do të hyjë në fuqi.

Gjykata Kushtetuese ka thënë për portalin SDK se nga shumë shtete anëtare të BE-së që u pyetën për një opinion, ata morën një përgjigje se nuk kishte mundësi në legjislacionin e tyre për tërheqjen e faljes.

Përpjekja e Kryetarit të Gjykatës Kushtetuese Sali Murati për të zgjatur iniciativën duke sfiduar aftësinë juridike të Presidentit të Shtetit për të amnistuar pa asnjë procedurë paraprake, pa kërkesa ndaj tij, dhe për të amnistuar personat të cilët do t’i kujtojë pa pëlqimin e atyre personave, që është ndërhyrje e gjyqësorit nga presidenti, nuk e kaloi shumicën e lartpërmendur prej pesë gjyqtarëve, sepse kjo do të shkatërrojë amnistitë e dhëna nga Ivanov për VMRO-DPMNE dhe DBK.

Kuvendit i duhet vetëm një interpretim autentik se faljet e Ivanovit janë të pavlefshme, pasi që kur atij iu dha amnistia, neni 11 me kusht pa procedurë nuk ekzistonte. Atëherë Gjykata Kushtetuese nuk do të kishte asgjë për të diskutuar dhe nuk mund t’i aktivizonte amnistitë e Ivanovit.

Të fundit